Δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση της Κατερίνας Σταύρου με γενικό τίτλο «Beyond Stereotypical Identities». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στις 7 μμ.
Στη νέα της σειρά η καλλιτέχνις αναζητά την απεικόνιση της γυναίκας στην εποχή μας. Διερευνά εις βάθος το γυναικείο σώμα καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει αυτό στην σύγχρονη πραγματικότητα. Μεταφέρει ιστορίες και ιδέες μέσα από το πάντρεμα τεχνικών και υλικών, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο προσκήνιο, με τις χαρακτηριστικές της πινελιές, θέματα που απασχολούν και επηρεάζουν τη σύγχρονη γυναίκα στην καθημερινότητά της. Αποδομώντας τη φόρμα του γυναικείου σώματος η καλλιτέχνις ενισχύει την ιαπωνική φιλοσοφία του ότι η αληθινή μορφή της τελειότητας κρύβεται στις ατέλειες οι οποίες συνθέτουν την μοναδικότητα του ατόμου.
Στη νέα της έκθεση την εικαστικό απασχολεί ιδιαίτερα το γυναικείο σώμα, ένα θέμα που υπήρξε πηγή έμπνευσης από τους αρχέγονους χρόνους στην τέχνη. Ο επηρεασμός από τις πρωτόγονες εκδηλώσεις του αρχέτυπου θηλυκού συμβολισμού είναι εμφανής στα έργα ενώ παράλληλα γίνεται ένας συσχετισμός με τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς, επιχειρώντας έτσι να καταρρίψει τα κατεστημένα. Οι εναλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα κατά στη διαδικασία της εγκυμοσύνης, καθώς και ο άμεσος επηρεασμός της πατριαρχίας που διαβάλλει τη γυναικεία υπόσταση στην κοινωνία της χώρας μας, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα της.

Η τέχνη για την Σταύρου είναι ένα καθολικό φαινόμενο ζωής που αντανακλά την αλήθεια του καλλιτέχνη. Η καλλιτεχνική έκφραση ούτως ή άλλως προσαρμόζεται αναπόφευκτα στην αντικειμενική πραγματικότητα, αντανακλώντας τις άπειρες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ιστορία του τόπου, οι θρησκείες, και όλα όσα αποτελούν το περιβάλλον όπου αναδύεται η εκάστοτε τέχνη, έχουν αμοιβαία και ακούσια σχέση με το έργο το οποίο παράγεται. Για την εικαστικό ο φεμινισμός είναι πιο σύγχρονος από ποτέ και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην χώρα μας. Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού ουσιαστικών αξιών είναι θεμελιακή. Μέσα από τα έργα της μεταφέρει μηνύματα και ανησυχίες βγαλμένα από την επικαιρότητα. Η έκθεση της μπορεί να διαβαστεί από το θεατή καθολικά, αλλά το κάθε έργο ξεχωριστά μεταφέρει μια δική του ιστορία.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στη Δάφνη Νικήτα
Η Κατερίνα Σταύρου είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Manchester Metropolitan με εξειδίκευση στη ζωγραφική. Έχει παρακολουθήσει επίσης «Εικαστικές Τέχνες» στο University of Salford και κατέχει δίπλωμα «Κριτική της Τέχνης» από το Central Saint Martins. Η καλλιτέχνις συνέχισε της σπουδές της με Μεταπτυχιακό στην «Πολιτιστική Πολιτική και Διαχείριση» από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων και art fairs ανά το παγκόσμιο. Έχει εκθέσει τα έργα της στην Αμερική, Μεγάλη Βρετανία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Κύπρο και Ελλάδα. Με τη νέα της εικαστική πρόταση η Σταύρου παρουσιάζει για δεύτερη φορά προσωπική της έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διατοπος. Τα έργα της Σταύρου ανήκουν σε διεθνείς ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές.
Το Κ.Σ.Τ. Διάτοπος ακολουθεί τις ενδεδειγμένες οδηγίες για την προφύλαξη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19 όπως αναφέρονται στο τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.
Κατά την είσοδο στο χώρο χρειάζεται safe pass και χρήση μάσκας.
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος θα παραμείνει κλειστό από τις 23-29 Νοεμβρίου 2021.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τρίτη –Παρασκευή 5.00μμ. – 7.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com


-
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος
10 Νοεμβρίου - 22 Νοεμβρίου 2021
29 Νοεμβρίου - 03 Δεκεμβρίου 2021
Σχετικά
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge
Ο Μαρίνος Καρτίκκης παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη
Η έκθεση αυτή με τίτλο “Εναλλακτική Πραγματικότητα”, αποτελεί και την έναρξη της νέας σεζόν στην γκαλερί Αποκάλυψη.
«Το μέλλον του παρελθόντος»: Εκθεση του Ανδρέας Καλλή στην Art Seen
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού, σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη, διερευνά τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ελπίδα μέσα από γλυπτά, κινητικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική και χαρακτικά
Ο Κήπος του Άλνουικ του Δημήτρη Νεοκλέους στην Isnotgallery
Μία δουλειά που ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος
Τζιβέρτια- Ζωντανές Δομές: Η φύση γίνεται εργαστήριο σύγχρονης τέχνης σε Ασκά, Φτερικούδι και Λαζανιά
Το Threading Stories, με τους Αλεχάντρο Βιγιασίς και Τερέζα Γιωργαλλή, υπογράφει την καλλιτεχνική υλοποίηση της δράσης.
STAY STILL\notes on life drawing: Εικαστική έκθεση της Εβίτας Χρυσοστόμου
Mια παρουσίαση σχεδίων που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια ζωγραφικής από ζωντανό μοντέλο (life drawing) και καταγράφουν μια συνεχή διαδικασία παρατήρησης και ανταπόκρισης στο ανθρώπινο σώμα
Η Αγία Νάπα εγκαινιάζει τον νέο πολιτιστικό θεσμό «Μέρες Κεραμικής, Τέχνης και Πηλού»
Η κεραμική συναντά τη σύγχρονη δημιουργία σε μια τριήμερη διοργάνωση αφιερωμένη στην τέχνη, την παράδοση και τη δημιουργική αξιοποίηση του πηλού
«Closely Observed»: Η ABR παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Milenko Stevanović στο IN TOTO
Τέσσερις πίνακες, δύο έργα χαρακτικής και ένα σχέδιο, φτιαγμένα μεταξύ 2021 και 2026, καταγράφουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του Σέρβου καλλιτέχνη στην Κύπρο και μετατρέπουν την προσωπογραφία σε μια πράξη αμοιβαίας παρατήρησης
Μία ξεχωριστή φιλανθρωπική έκθεση του ζωγράφου Peter Tooby, δίπλα στη θάλασσα
Art for Life’s Sake στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με το σύνολο των εσόδων να πηγαίνουν για στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες συναντιούνται στην έκθεση «Pulse»
Popup έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Aphrodite Amathusia
Ο Νίκος Κουρούσιης μέσα από τους «λαβύρινθους» της τέχνης του
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Λεμεσό ξεδιπλώνει έξι δεκαετίες δημιουργίας, μέσα από ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό.
Πέθανε η Γιαπωνέζα πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Γιαγιόι Κουσάμα σε ηλικία 97 ετών
Η Κουσάμα έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτέχνιδες στον κόσμο και αποτέλεσε παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο