Wine Guide , Εστιατόρια

Πάσχα στο σπίτι, με κρασιά από το Οινοποιείο Οίνου Γη

Μπορεί φέτος το Πάσχα να μένουμε σπίτι αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να στερηθούμε και το κυπριακό κρασί!

Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2020

Η μεγαλύτερη γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας μας βρίσκει φέτος σε περίοδο πανδημίας και αυστηρού κατ’ οίκον περιορισμού. Ας αναμένουμε καρτερικά το επόμενο Πάσχα και την επιστροφή στα χωριά μας και στην παράδοση, καθώς και το συναπάντημα της οικογενειακής θαλπωρής. Μπορεί να είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε το Πάσχα – την πλέον συνυφασμένη με το παραδοσιακό τραπέζι γιορτή – στα σπίτια μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να στερηθούμε και το ελλ-οινικό κρασί!

Το τραπέζι του Πάσχα αποτελεί – υπό κανονικές συνθήκες – την κορύφωση μιας ιερής περιόδου, ειδικά για όσους νηστεύουν. Μην το στερηθείτε. Κάντε το σαν δώρο στον εαυτό σας και στα πρόσωπα που θα είναι μαζί σας κι επιλέξτε το κατάλληλο κρασί για να συνοδεύσετε το φαγητό σας. Τα κρασιά έρχονται να κολακέψουν, να ισορροπήσουν ή να ενδυναμώσουν τις γεύσεις του πασχαλινού τραπεζιού σας. Ενώ παραδοσιακά οι προτάσεις κρασιών που συνοδεύουν τα εορταστικά πιάτα κινούνταν σε μια γκάμα ερυθρών, κυρίως, κρασιών, στις προτάσεις μας θα βρείτε ένα ροζέ, καθώς και τρία λευκά.

Κι αν δεν γίνεται να πάμε στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης, μπορούμε να μαγειρέψουμε τη λαχταριστή μαγειρίτσα. Η παραδοσιακή εκδοχή της μαγειρίτσας, που συνδυάζει το αυγολέμονο με εντόσθια, κρεμμυδάκια και μπόλικο άνηθο, χρειάζεται ένα κρασί με οξύτητα και πλούσιο χαρακτήρα· οι sommeliers συμφωνούν πως ιδανικά θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα ζωηρό Ασύρτικο με υψηλή οξύτητα. Γι’ αυτό το οινοποιείο «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη» προτείνει να συνδυάσετε την παραδοσιακή αυτή σούπα με το «Playia White Dry», ένα μυστικό χαρμάνι με βάση τις ποικιλίες Ξυνιστέρι, Μαλάγα και Ασύρτικο. Αντέχει το κρέας, αντέχει το λεμόνι, κολακεύει τα χόρτα, τι άλλο να ζητήσουμε;

Εάν θέλετε να ζήσετε ολοκληρωμένη την εμπειρία του Κυριακάτικου παραδοσιακού τραπεζιού, ξεκινήστε με ένα θαυμάσιο απεριτίφ. Δοκιμάστε τον ημίγλυκο οίνο «Θαλερό», ένα χαρμάνι από Ξυνιστέρι και Μαλάγα, το οποίο θα γλυκάνει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Αν πάλι είστε αυθεντικός οπαδός της ξηρότητας δοκιμάστε ένα «Playia Rosé» με ντελικάτα αρώματα από πυρηνόκαρπα φρούτα, κυρίως ροδάκινο, με νότες από λευκά λουλούδια και ζαχαρωτά.

Αν κατέχετε τον χώρο και τα εφόδια για ψήσιμο αρνιού, που δεν «παλεύεται ξεροσφύρι», προτείνουμε, φυσικά, μια «καλοδουλεμένη» ζιβανία για το τσίμπημα και τους μεζέδες σας. Το παραδοσιακό απόσταγμα «Οίνου Γη» είναι εξαιρετικό, με πλούσια χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Για τους λιγότερο σκληροπυρηνικούς κάποιο δροσερό και τραγανό λευκό ή και ροζέ κρασί θα αποβεί άριστος διεκπεραιωτής σε τέτοιου είδους αποστολές.

Το λευκό κρασί «Πέντε Λιθάρια» είναι ένα κομψό κρασί και λεπτή με βελούδινη υφή, το οποίο αναδύει αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών, με απαλές νότες λευκών λουλουδιών. Εξίσου εκλεκτό είναι και το ροζέ «Ροδάμπελο» με δυναμικό και σύνθετο σώμα και πλούσια αρωματική έκφραση κόκκινων φρούτων και ροδοπέταλων.

Κατόπιν προσθέτουμε στο τραπέζι μας την απαραίτητη ερυθρή ποικιλία δίπλα στον οβελία. Το αρνί στη σούβλα θα ταιριάξει υπέροχα με ένα ερυθρό κρασί με καλή οξύτητα και τανίνες που θα αντιμετωπίσουν το λίπος και τις πρωτεΐνες του. Ένα ιδιαίτερο κρασί παραγμένο από τη γηγενή ποικιλία Μαραθεύτικο, το «Γερόκλημα» κρίνεται ο ιδανικότερος παρτενέρ για το αρνί. Παλαιωμένο για τρία χρόνια, παρουσιάζει μπουκέτο από δυνατά αρώματα που θυμίζουν μαύρα φρούτα και κεράσι σε συνδυασμό με πικάντικες νότες μαύρου πιπεριού και λουλουδιών. Ισορροπημένο στόμα και δυνατό σώμα με απαλές τανίνες και νόστιμο φρούτο. Συνδυάζεται επίσης αρμονικά και με διάφορα εδέσματα όπως παραδοσιακές σεφταλιές και κυπριακά αλλαντικά.

Αν πάλι το αρνί δεν είναι του γούστου σας ή αν είστε οπαδός των διεθνών ερυθρών ποικιλιών, τότε η επιλογή είναι μονόδρομος: το πιο νεαρό κρασί της συλλογής «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη», το ερυθρό Cuvée Speciale «Πλαγιά» το οποίο προκύπτει από το πάντρεμα τριών διεθνών ποικιλιών: Shiraz, Merlot και Cabernet Sauvignon, οι οποίες ωρίμασαν στο ιδιαίτερο terroir των ομοδίτικων πλαγιών. Είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για κρέατα ψημένα στη σχάρα, κυρίως χοιρινό ή μοσχάρι. Το Cabernet Sauvignon δωρίζει στιβαρή δομή η οποία ισορροπείται από τις στρογγυλές βελούδινες τανίνες του Merlot ενώ το Shiraz φροντίζει να αφήνει μια γαργαλιστική πιπεράτη νότα στην επίγευση.

Εν κατακλείδι, είτε βάλετε στο τραπέζι σας μια σοκολατόπιτα με παγωτό, είτε μια τάρτα με φρούτα εποχής, μια μηλόπιτα ή παστά φρούτα, η «Κουµανδαρία» μας θα τα συνοδεύσει άξια! Ένα επιδόρπιο κρασί, με αξιοζήλευτο άρωμα γήρανσης το οποίο θυμίζει αποξηραμένα φρούτα, μέλι και μπαχαρικά.

* Το οινοποιείο «Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη» σας δίνει την ευκαιρία να δείξετε την αγάπη σας στέλνοντας πασχαλινά καλάθια «Οίνου Γη», και προσφέρει δωρεάν αποστολή εντός Κύπρου αλλά και επιλέγοντας ένα από τα κρασιά του για το δικό σας πασχαλινό τραπέζι. 
Για παραγγελίες: sales@oenouyi.wine & +357 97869413

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close