Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κορωνοϊός, φαΐ και καραντίνα: Η Διαιτολόγος Κλαίρια Μηλλιδώνη, συμβουλεύει

H διατροφολόγος Κλαίρια Μηλλιδώνηστο Check in Cyprus: Η καραντίνα είναι η κατάλληλη ευκαιρία γιαδιατροφική συνείδηση

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2020

Με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση με ειδίκευση στον Έλεγχο Τροφίμων και Μετεκπαίδευση στη διατροφή για Αυτοάνοσα Νοσήματα, η Διαιτολόγος Κλαίρια Μηλλιδώνη, B.Sc., M.Sc., με αφορμή την πανδημία του COVID – 19 μας εξηγεί ότι η παραμονή μας στο σπίτι, είναι μία πουλύ καλή ευκαιρία να αποκτήσουμε διατροφική συνείδηση.

Εξ ου και μας δίνει πολύ χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή στα χρόνια της καραντίνας.

Μέσα σε συνθήκες αυτοπεριορισμού, όπως αυτή που περνάμε σήμερα λόγω του COVOD-19, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Περνούμε λοιπόν μια περίοδο περισυλλογής, προβληματισμού και αποφάσεων. 

Παράλληλα με την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού, καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι στον πλανήτη πεθαίνουν από τις ‘ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού’. 
Κατά συνέπεια, παρατηρούμε πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (20%) πάσχει από κάποιο Αυτοάνοσο Νόσημα (όπως Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Ηασιμότο θυροειδίτιδα, Διαβήτη, Ευαιρέθιστο έντερο, Κατά πλάκα σκλήρυνση και περισσότερα απο 100 άλλα διεγνωσμένα Αυτοάνοσα), αλλά και Παχυσαρκία με τα επακόλουθα προβλήματά της σε όλα τα όργανα του σώματος (συκώτι, υπερλιπιδαίμια, καρδιαγγειακά, νεφροπάθειες, λίπος στο συκώτι, τοξίνες, μυοσκελετικά κ.λπ.).  Κατά συνέπεια, το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών συνανθρώπων μας είναι αποδυναμωμένο... 

Εκτός από τον παράγοντα της κληρονομικότητας, ο οποίος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης των πιο πάνω παθήσεων, το μεγαλύτερο ρόλο διαδραματίζουν οι προσωπικές μας καθημερινές επιλογές. Η κακή διατροφή, ο εθισμός στη ζάχαρη και στο κάπνισμα, η πρόφαση για «ηρεμία» μέσω της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, οι πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, η μή έκφραση συναισθημάτων, η απαισιοδοξία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, μας εγγυώνται την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Σ΄ αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι, καλό είναι να προσέξουμε την κατανάλωση της ζάχαρης καθώς η ζάχαρη ενεργοποιεί την παραγωγή των ορμονών της «χαράς και ηρεμίας» όπως την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη.   Με τη σειρά τους αυτές οι ορμόνες προκαλούν εθισμό. Με την αλόγιστη κατανάλωση ζάχαρης, επηρεάζουμε επίσης τον μηχανισμό της παραγωγής ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού λίπους και την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού. 

Καλύτερη επιλογή θα ήταν να παράξουμε αυτές τις ορμόνες και να νιώσουμε όμορφα μέσω της σωματικής άσκησης, έναν περίπατο στη φύση, μια ευχάριστη κουβέντα με ένα φίλο, ακούγοντας μουσική και ό,τι άλλο σας ευχαριστεί.

Κάντε λοιπόν την καλύτερη επιλογή για εσάς! Αποφύγετε την αλόγιστη κατανάλωση γλυκών, το μαγείρεμμα εδεσμάτων με ζάχαρη, άσπρο αλεύρι και τα πολλά ζυμαρικά. 

Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε τα πιο κάτω:

•    Σταθερές ώρες γευμάτων (για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού)
•    Πολλά λαχανικά (σαν συνοδευτικό αλλά και σαν κυρίως γεύμα)
•    Πολλά φρούτα (και σαν γεύμα – Προσοχή σε άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση διαβήτη)
•    Καθημερινή κατανάλωση λαχανικών τουρσί ή γνήσιο μηλόξυδο
•    Ψαρικά και θαλασσινά (περιέχουν ψευδάργυρο που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό)
•    Λιγότερο κρέας
•    Αιγοπρόβειο γιαούρτι και κεφίρ (για προβιοτικά – ανοσοποιητικό)
•    Τσάι βοτάνων (ζαμπούκος, ρίγανη, εχινάκεια, ginger, μελισσόχορτο)
•    Καθημερινή έκθεση στον ήλιο για σύνθεση βιταμίνης Δ (10-20 λεπτά κατά τις μεσημεριανές ώρες χωρίς αντηλιακό, αναλόγως μελανίνης στο δέρμα)
•    Καθημερινή φυσική άσκηση 
•    Το λιγότερο 7 ώρες ύπνο την ημέρα 
•    Ακούστε μουσική, επικοινωνήστε, γελάστε, διαβάστε βιβλία, παρακολουθήστε θέατρο, βάλτε καινούριους στόχους και ό,τι άλλο σας ευχαριστεί

Για την επιβίωση του πλανήτη και της ανθρωπότητας χρειάζεται μια νέα παγκόσμια συνειδητότητα. Ξεκινούμε τώρα! Προστατεύουμε την υγεία μας! 

Αναθεωρούμε τις καθημερινές μας συνήθειες!

Συνδεόμαστε και θα τα καταφέρουμε!

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close