Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιουνίου 2020
Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, συνδιοργανώνουν «Έκθεση έργων τέχνης κατασκευασμένα από θαλάσσια απορρίμματα», στο Κάστρο της Πάφου. Στόχος της έκθεσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων μέσω της τέχνης και του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, καλλιτέχνες και μαθητές από την Κύπρο και το εξωτερικό μετέτρεψαν τα θαλάσσια απορρίμματα που συλλέχθηκαν από παραλίες και τον βυθό της Κύπρου, σε αξιοθαύμαστα έργα τέχνης.
Η ρύπανση της θάλασσας από θαλάσσια απορρίμματα, έχει διεθνώς αναγνωριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας. Εκτιμάται ότι το 90% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις θάλασσες και στους ωκεανούς είναι πλαστικά, τα οποία μένουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και προκαλούν πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό, στη βιοποικιλότητα, στην κοινωνία, στην υγεία και την οικονομία. Η Κύπρος έχει το προνόμιο να φιλοξενεί μια αξιοθαύμαστη πλούσια και μοναδική θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα. Ως νησί όμως, είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, αφού αρκετά από τα απορρίμματα καταλήγουν στις παραλίες μας είτε από την χέρσο είτε μεταφερόμενα από τα θαλάσσια ρεύματα.
Τα έργα τέχνης εκτίθενται στον ισόγειο χώρο του Κάστρου της Πάφου. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθημερινά, κατά τις ώρες λειτουργίας του Κάστρου, τηρώντας το πρωτόκολλο προστασίας για την πρόληψη της διάδοσης του Covid-19 σε αρχαιολογικούς χώρους. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης αναμένεται να τελεστούν από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού έργου «MarinE litter transnational LegislaTion EnhanceMent and ImprovementI» (MELTEMI), που συγχρηματοδοτείται από το Interreg Balkan-Mediterranean 2014-2020 (συγχρηματοδότησή Ε.Ε και εθνικοί πόροι). Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα https://meltemi-balkanmed.eu/.
(ΜΑΚ)
Σχετικά

“Ίχνη Αναμνήσεων”: Έκθεση ζωγραφικής της Λάρας Βενιαμίν
Η Λάρα Σόφι Βενιαμίν παρουσιάζει την 3η ατομική της έκθεση στην γκαλερύ Αποκάλυψη στη Λευκωσία

Η 4η Μπιενάλε Λάρνακας 2025 ανεβάζει αυλαία στη μεγαλύτερη διοργάνωσή της μέχρι σήμερα
Έξι εβδομάδες με εκθέσεις, παραστάσεις και εργαστήρια θα μεταμορφώσουν τη Λάρνακα σε πολιτιστικό κέντρο

«On the Island of Circe»: Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κυρτή, εκθέτει στην γκαλερί Stand In Line
Ο Κύπριος εικαστικός παρουσιάζει έργα εμπνεσυμένα από την Αίαια της Κίρκης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου εγκαινιάζει την ερευνητική έκθεση «1975-1989, Λευκωσία: ΓΚΑΛΕΡΙ, vol. II»
Η αναδρομή αυτή συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, βίντεο και προφορικές μαρτυρίες γκαλεριστριών

«The Modality and the Differences»: 7 Κύπριοι καλλιτέχνες εκθέτουν στην Isnotgallery
Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Pietro Vannucci στην Περούτζια της Ιταλίας - συγκεντρώθηκαν σε μια έκθεση

Η τέχνη συναντά την προσφορά: Οι Έφη Κκολού και Ανθέμιδα Μελιφρονίδου στηρίζουν το Telethon
Έκθεση Ζωγραφικής “Μέσα από τα δικά μου μάτια”

Διαπλεκόμενες Συνδέσεις: Έκθεση σε δύο διαφορετικούς χώρους
Συμμετέχουν οι Mathieu Devavry, Μαρία Τριλλίδου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ και η Δάφνη Νικήτα


"Ηλιακό Τοπίο": Η έκθεση ζωγραφικής της Μύριας Ευθυμίου στην Λάρνακα
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Δήμαρχος Αραδίππου

Siesta, η πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Hannah Lüneburg στη Κύπρο
Η Siesta αντλεί έμπνευση από την αγάπη της καλλιτέχνιδας με την χαλαρώτητα και φωτεινότητα που εμπνέουν τα μεσογειακά τοπία

H Περιπλανώμενη της Ανθούλας Σημαδιακού κάνει στάση στην Πάφο
Νέα έκθεση ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Χάνι του Ιμπραήμ

Larnaca: the silence: Έργο της Ιωάννας Κασίκη στις Αλυκές Λάρνακας
Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 παρουσιάστηκε και φωτογραφήθηκε στις Αλυκές της Λάρνακας η εικαστική εγκατάσταση, Larnaca: the silence, της Κύπριας καλλιτέχνιδος Ιωάννας Κασίκη