9 April-31 December 2019
Τέχνη

1940 - Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα

Η έκθεση, επικεντρώνεται στην ανθρώπινη πτυχή της θηριωδίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Δημοσιεύτηκε στις 08 Απριλίου 2019

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος χαρακτηρίζεται ως η φοβερότερη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Μάχες μεγάλης κλίμακας, τεράστιες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες ανυπολόγιστες. Άνθρωποι πέθαναν από λιμό και άλλοι έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χιτλερικών δυνάμεων. Πίσω από όλα καταγράφονται πρόσωπα και εικόνες. Ανώνυμοι ήρωες που μεγαλούργησαν. Η κάθε εικόνα και μια ιστορία, το κάθε πρόσωπο και ένας αγώνας για επιβίωση και αξιοπρέπεια.
Η Ελλάδα και ο ελληνισμός της Κύπρου, που βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου και έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές. Το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν στον Μεγάλο Πόλεμο στον βωμό της ελευθερίας αποτυπώνει, για πρώτη φορά, στα κυπριακά χρονικά, η έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα», που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και του British High Commission στη Λευκωσία. Η έκθεση συλλέγει και αποτυπώνει τεκμήρια για τον Πόλεμο και αποτελεί έναν φόρο τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.   

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κατερίνα Λουί Νικήτα, Διευθύντρια BPR Cultural Management. Τα κείμενα έγραψαν ο δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Στέλιος Κυμιωνής, Ιστορικός.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close