Θέατρο , News

"Tο πιο μεγάλο μου όνειρο στο θέατρο γίνεται πραγματικότητα"

Ο ηθοποιός Μάριος Ιωάννου με ένα σημείωμά του στο Check In γεμάτο ευαισθησία και αυθορμητισμόπεριγράφει το ιστορικό του μεγαλύτερου θεατρικού του ονείρου

Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2017

Ο ηθοποιός Μάριος Ιωάννου με ένα σημείωμά του, γεμάτο ευαισθησία και αυθορμητισμό στο Check In μας περιγράφει το ιστορικό του μεγαλύτερου θεατρικού του ονείρου, με το έργο ‘Ενώνοντας την Μεσόγειο’, που γίνεται πραγματικότητα τον Αύγουστο στο πλαίσιο του Πάφος 2017. Μία παράσταση με φόντο τις θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια και το ναυάγιο EDRO III. 

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα…
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα, που έχει ταξιδέψει μέσα από μπουνάτσες και φουρτούνες, για να αράξει μπρος τα μάτια του κοινού κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στη θάλασσα της Πάφου στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού.

Σε αγαπημένες πόλεις της Μεσογείου
‘Σαν χθες με θυμάμαι να οραματίζομαι το έργο δειλά δειλά και να σκέφτομαι πως αποκλείεται να εγκριθεί. Το σύμπαν, όμως, μου φύλαγε έκπληξη μεγάλη. Η πρόταση μπήκε μαζί με άλλες στον φάκελο της υποψηφιότητας της Πάφου για την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017. Η αγαπημένη μου πόλη κέρδισε τον τίτλο και το έργο ‘Uniting the Mediterranean Sea’ άρχισε να γεννιέται. Σήκωσα άγκυρα και με την Γεωργία Ντέτσερ ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Οργανισμού να οδηγεί και να συμβουλεύει έβαλα πλώρη για αγαπημένες πόλεις της Μεσογείου.

6 άντρες που επιβίωσαν από ένα ναυάγιο
Απίστευτο μου φαίνεται κοιτώντας πίσω να με θυμάμαι στην Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη, την Ταγγέρη και την Σμύρνη για να ψάχνω ηθοποιούς, να οργανώνω ακροάσεις και να κάνω πρόβες μαζί τους γνωρίζοντας τους ίδιους και την πόλη τους. Επόμενο στάδιο η άφιξη των διαλεγμένων του θεατρικού έργου τον Αύγουστο του 2016.

Ζήσαμε μαζί αξέχαστες εντατικές πρόβες για 15 μέρες στην Πάφο. Θέμα των αυτοσχεδιασμών μας έξι άντρες, που έχοντας επιβιώσει από ένα ναυάγιο ανταλλάζουν ψυχή. Βγάλαμε από την τσέπη της καρδιάς μας αναμνήσεις, προσευχές, παραμύθια, μνήμες, έρωτα, θρησκευτικές αντιλήψεις, μυστήρια θαλασσών, μεσογειακά όνειρα και χίλια άλλα. Ακολούθησε ο εγκλεισμός μου στην κουζίνα, που μαγειρεύεται η ποίηση και ο λόγος της ζωής και του Θεάτρου.

Γράφτηκε το έργο, που θα επικοινωνήσουμε στον κόσμο, και πιστεύω στην αλήθεια του πολύ. Οι ηθοποιοί θα συνευρεθούν ξανά για δέκα μέρες αρχές Αύγουστου και αμέσως μετά στη σκηνή. Η γλώσσα του έργου είναι στα Αγγλικά αλλά έχουν θέση στο έργο μας και τα Ελληνικά, τα Αραβικά, τα Καταλανικά, τα Γαλλικά και τα Τούρκικα’.

Ένα όνειρο ζωής
Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα και το πιο μεγάλο μου όνειρο στο θέατρο γίνεται πραγματικότητα. Το πιο μεγάλο μου όνειρο γιατί περικλείει μέσα του την ευχή της εκλιπούσας μητέρας μου και μετά κουβαλά Καββαδία, γάτες των ναυτικών, σοκάκια στενά με φωνές νοσταλγικές, πόρνες σε ανείπωτα λιμάνια, ‘Μαραμπού’, πλατείες με σιντριβάνια και αγάλματα γοργόνες, φοίνικες, κραυγές μεταναστών που φωνάζουν βοήθεια στη θάλασσα, βαλίτσες όνειρα, παπαγάλους πράσινους και ροζ, τζαμιά με πιστούς, εκκλησιές με τάματα, πεινασμένους γλάρους και πάνω από όλα ανάμνηση του μοιράσματός μου με τον κάθε ηθοποιό στην πόλη του για να καταλήξουμε στην άκρη ενός κολπίσκου στη δική μου Πάφο.

Το έργο είναι αφιερωμένο στην Μεσόγειο Θάλασσα, που έχει δει πολλά όνειρα να επιβιώνουν και άλλα να πνίγονται. Στόχος μας να φέρουμε την κάθαρση στα νερά της. Άλλωστε, στόχος του θεάτρου είναι να θεραπεύει τις πληγές και να τις μεταλλάσσει σε χαρούμενα δελφίνια’.

Παραστάσεις 15-18 Αυγ, Θαλασσινές Σπηλιές Πέγειας, ναυάγιο του Edro III, Πάφος, 20.00. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com, περίπτερα SoEasy σε όλη την Κύπρο και περίπτερο Check In στην Πάφο.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close