Εκδρομές να πας , Guide

5 εκδρομές εντός για το Σεπτέμβριο

Τι καλύτερο από μια διήμερη εξόρμηση στον τόπο μας;

Δημοσιεύτηκε στις 02 Σεπτεμβρίου 2016

… Γραφικά τοπία, ζεστές γωνιές, πλουσιοπάροχες ανέσεις, σύγχρονες εγκαταστάσεις και γαστρονομικές απολαύσεις. Αυτό είναι το σκηνικό που σε περιμένει στην ορεινή Κύπρο, η οποία σε καλεί να την ανακαλύψεις!

Τι λες φύγαμε για αποδράσεις εντός;

Όμοδος
Από τις 9 Σεπτεμβρίου και μέχρι και τις 16 του μήνα, το Όμοδος, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, μετατρέπεται σε μια τεράστια γιορτή, με αφορμή το πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού, που γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου το Μοναστήρι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού είναι ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια του τόπου μας, όπου σ' αυτό μάλιστα υπάρχουν κειμήλια ανεκτίμητης αξίας. Εξ ου λοιπόν και στήνεται στο χωριό μέρες πριν ένα μεγάλο πανηγύρι, το οποίο αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να επισκεφθούμε το χωριό! Φέτος, αν φτάσετε εκεί για προσκύνημα, περάστε οπωσδήποτε από την πλατεία στην καρδιά του Ομόδους αφού μέσα από αυτήν, ξεχωρίζει η γραφικότητα και η γνησιότητα του παραδοσιακού χαρακτήρα. Σίγουρα αξίζει να πας στα παραδοσιακά φιλόξενα καφενεία, καταστήματα ενθυμημάτων, κέντρα αναψυχής και μικρές ταβερνούλες για ένα ποτό, ή ένα απολαυστικό γεύμα. Ακόμα μην παραλείψεις να προμηθευτείς αρκατένα, αλλά και πιεις κρασί παρασκευασμένο στο Όμοδος. Κάνε και μια βόλτα στο βουνό «Αφάμης», όσο και στη περιοχή «Λαόνα», τα οποία θεωρούνται οι περιοχές με τα αρχαιότερα αμπέλια και τα εκλεκτότερα κρασιά του νησιού. Οι Ομοδίτες αμπελοκαλλιεργητές, ακόμη και σήμερα, παρ' όλη την αστυφιλία που παρατηρείται στην περιοχή, προσπαθούν να διατηρήσουν, όχι μόνο το αμπέλι, αλλά παράλληλα και το φυσικό περιβάλλον. Όσο για διαμονή, υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως το εστιατόριο Κατώι (25423033) που συνδυάζει και φαγητό και διαμονή, και την ταβέρνα Στου Κυρ-Γιάννη με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (70000100). Για διαμονή ρίξε μια ματιά και στο Omodos Village Houses (99749065).

 

Βουνί
Το Βουνί είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριουδάκι της επαρχίας Λεμεσού και της περιφέρειας των κρασοχωρίων. Είναι κτισμένο σε μια πλαγιά με κλίση προς τα νότια με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και άγρια βλάστηση. Στο Βουνί αυτό τον Σεπτέμβριο θα πας, για να απολαύσεις μεταξύ άλλων και παλουζέ, σε μια μεγάλη γιορτή που θα στηθεί στην κοινότητα, στις 25 Σεπτεμβρίου. Μην παραλείψεις ωστόσο να επισκεφθείς την εκκλησία της Παναγίας της Περαβουνιώτισσας, την εκκλησία του Αγίου Μάμα και την Ιερά Μονή Αναστάσεως του Σωτήρος, τα Μουσεία του Βουνιού, εκ των οποίων το Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Οινολογικό Μουσείο αλλά και τον παραδοσιακό ελιόμυλο. Όσο για το πού θα φας, φημισμένες το χωριό για τα εδέσματά τους είναι η Ταβέρνα «Τάκης» (25943631), το Εστιατόριο «Η ωραία Ελλάς» (25944328) και η Ταβέρνα «Αλέξανδρος» (99626291). Για διαμονή ρίξε μια ματιά στα Vouni Lodge (99685395), Ipio Vouni Suites (99577140) και Οινοχώρι (). Αν ωστόσο περιποίηση, πήγαινε στο ΗΩ Wine spa στο Κέντρο Οίνου στο Βουνί Λεμεσού (25715552 & 99561070).

 

Λυσός
Το μικρό χωριό της Πάφου, ονόματι Λυσός, μας περιμένει αυτή τη βδομάδα να το ανακαλύψουμε. Να μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε κιόλας «Παραμύθια θερινής νυκτός» από τις Παραμυθοκόρες αυτό το Σάββατο 3 του μήνα. Πέρα από την εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, στο χωριό αν είσαι αθλητικός τύπος μπορείς να κάνεις ιππασία στο ράντζο «Ride in Cyprus» (κοντά στο Σταυρό της Ψώκας, 99777624) αλλά και να διασχίσεις το γραφικό μονοπάτι της φύσης με τα πόδια ή με το ποδήλατο (η αφετηρία του βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, εκεί όπου είναι το μνημείο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και υπάρχουν δύο διαδρομές: η σύντομη μήκους 6 χιλιομέτρων και η μεγάλη, η οποία έχει μήκος 12 χιλιόμετρα). Ακόμα μπορείς να απολαύσεις παραδοσιακά κυπριακά φαγητά στην Ταβέρνα «Λυσός» (99876916) που θα βρεις στο κέντρο του χωριού και τέλος, να διανυκτερεύσεις με θέα τη θάλασσα ή το βουνό, στο Αγροτουριστικό κατάλυμα «Μαρμαράς» (26221216) ή στο πετρόχτιστο ξενοδοχείο «Paradisos Hills Hotel» (26322287). Μπορείς ακόμα να κανονίσεις και εκδρομές εκεί γύρω. Εγώ πάντως θα πρότεινα εκδρομή στο χωριό Στατός-Άγιος Φώτιος, που στις 18 Σεπτεμβρίου διοργανώνει το Αγροτικό Φεστιβάλ 'Στ' αχνάρια της παράδοση'.

 

Φαρμακάς
Ο Φαρμακάς είναι ένα ειδυλλιακό χωριό της Κύπρου και βρίσκεται στην οροσειρά του Τρόοδους. Φθάνοντας εκεί μετά από ταξίδι 40 περίπου χιλιομέτρων από τη Λευκωσία, θα βρεθείς «αντιμέτωπος» με έναν τεράστιο χώρο στάθμευσης και δίπλα είναι η εκκλησία του χωριού, το κοινοτικό συμβούλιο και τα δύο καφενεία του Φαρμακά. Το χωριό φημίζεται για τα φρούτα και πιο πολύ για τις ντομάτες του (για τις οποίες μάλιστα κάθε Οκτώβριο διοργανώνει και φεστιβάλ). Φημίζεται όμως και για το νερό εξαιρετικής ποιότητας που παρέχει, αλλά και για το κρασί που φτιάχνει. Μάλιστα αυτές τις μέρες στο χάρτη της κοινότητας προστέθηκε κι ένα νέο οινοποιείο. Πρόκειται για το Santa Irene, ένα σύγχρονο οινοποιείο που διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα οινοποίησης και εμφιάλωσης. Την προσεχή Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στο οινοποείο θα ανοίξει τις πόρτες του ένα εστιατόριο, το Ιεράμπελος, ένα πραγματικό στολίδι, με κυπριακή και ελληνική δημιουργική κουζίνα. Έχεις όμως κι άλλες επιλογές στο Φαρμακά για φαγητό. Μπορείς να χαλαρώσεις στον χώρο του καφεστιατορίου «Φαρμακάς» (99403069), αφήνοντας τα παιδιά να παίζουν ανέμελα στον όμορφο παιδότοπο, ενώ εσύ θα απολαμβάνεις τους μυρωδάτους καφέδες, τα ολόφρεσκα σνακ καθώς και την εκλεκτή ποικιλία φαγητών όπως στιφάδο, σούβλα, κλέφτικο αλλά και φαγητά από άλλες, ξένες κουζίνες. Έχεις όμως και επιλογή για διαμονή. Μπορείς να διανυκτερεύσεις στον ξενώνα του χωριού το FARMAKAS LIVING. Στο χωριό έχουν αναπαλαιωθεί κάποια σπίτια και διαμορφώθηκαν σε πολυτελή σουίτες για ενοικίαση, όπου προσφέρεται και πρόγευμα. Τα διαμερίσματα βρίσκονται στο κέντρο του χωριού και έχουν παραδοσιακή διακόσμηση με μία μοντέρνα πινελιά.

 

Καλαβασός
Η καλύτερη εποχή είναι και για μια επίσκεψη στην Καλοβασό, η οποία είναι κτισμένη σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Περιδιαβαίνοντας κανείς το χωριό, αισθάνεται συνεχώς το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του, από τη μια, συναντώντας τους αρχαιολογικούς χώρους ανάμεσά τους το γνωστό νεολιθικό οικισμό της Τέντας, από την άλλη, συνομιλώντας με τους παλιούς κατοίκους που ξεδιπλώνουν ιστορίες από τις δεκαετίες λειτουργίας του μεταλλείου. Σαν βρεθείς εκεί μην παραλείψεις να επισκεφθείς τους αρχαιολογικούς χώρους της Καλαβασού και κυρίως τον αρχαιολογικό οικισμό της Τέντας που δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Περιδιαβαίνοντας το χωριό θα δεις τις εκκλησίες του, τα απομεινάρια από τα παλιά μεταλλεία, όπως μια παλιά αμαξοστοιχία, ένα παλιό τζαμί, αλλά και την πλούσια άγρια βλάστησή της. Όσον αφορά τη διαμονή, οι επιλογές που έχεις είναι πάρα πολλές. Κάποιες από αυτές είναι το The Library Hotel & Wellness Resort (24817071) και τα αγροτουριστικά καταλύματα «Alonia House» (24332998), Stratos ArtDeco House (99104208), Charalambos Holiday Cottage (99619396) και άλλα πολλά. Για φαγητό, πέρα από τις επιλογές που σου δίνει τα χωριό, μπορείς ακόμα και να πεταχτείς μέχρι το κοντινό ψαροχώρι, το Ζύγι, όπου θα βρεις ψαροταβέρνες και όχι μόνο. Οπωσδήποτε όμως να πας, στην κοντινή Ορά, όπου την 1η Οκτωβρίου διοργανώνεται το 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close