Arts & Culture , Τα Καλύτερα της Κύπρου

"Δραματικός" και ο φετινός Ιούλιος [από την 1η κιόλας μέρα του μήνα]

Αρχίζει το 19οΔιεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015!

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2015

Με πέντε παραστάσεις προερχόμενες από διάφορες χώρες, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015, φιλοδοξεί να συναρπάσει τους θεατρόφιλους. Το Φεστιβάλ, το οποίο πριν από λίγες ημέρες διακρίθηκε με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label 2015/2016, έχει καθιερωθεί ως ένας ξεχωριστός πολιτιστικός θεσμός με διεθνή ταυτότητα, ο οποίος ενισχύει με το διεθνές του κύρος, τη θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Σε ό,τι αφορά στις φετινές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ από την 1η μέχρι τις 30 Ιουλίου, συμμετέχουν πέντε θεατρικά σχήματα από την Κύπρο, τη Σερβία, την Ισπανία και το Ισραήλ.

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Μήδεια του Ευριπίδη
Θέατρο ΕΝΑ σε συνεργασία με το Θέατρο VERSUS.
Παραστάσεις: 1 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου (επίσημη έναρξη), 3 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου & 12 Ιουλ, Αμφιθέατρο ‘Το Σκαλί’

Με τη συγκλονιστική τραγωδία του Ευριπίδη, ανοίγει η φετινή αυλαία του ‘Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος’. Στην αριστουργηματική αυτή τραγωδία, η οποία πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, ο Ιάσονας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σύζυγό του για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα και η προδομένη Μήδεια τον εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο. Με τη δολοφονία των παιδιών τους. Σκηνοθεσία: Αντρέας Χριστοδουλίδης, σκηνικά/κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος. Χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου. Με τους Έρικα Μπεγέτη, Γιώργο Τζωρτζή, Πέννυ Φοινίρη, Σωτήρη Μεστάνα, Αντρέα Μακρή, Μανώλη Μιχαηλίδη, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Έλενα Χριστοφή, Φάνη Πέτσα, Χρυσή Αντρέου, Καλλιρόη Κορωνιού και Στάλω Στυλιανού.

 

Αντιγόνη του Σοφοκλή
Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου
Παραστάσεις: 6 & 7 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, συμπληρώνοντας σχεδόν 150 χρόνια θεατρικής παραγωγής, παρουσιάζει τη σοφόκλεια τραγωδία προσφέροντας στο κοινό ένα μοναδικό κράμα σερβικής χροιάς και αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Γιάνκος Μάρκοβιτς, ενός από τους σπουδαιότερους Σέρβους σκηνοθέτες. Σε μια εποχή όπου τα θύματα κατηγοριοποιούνται, αναλόγως της πλευράς από την οποία προέρχονται, ή της θρησκείας ή του έθνους, η πράξη της Αντιγόνης να θάψει τον αδερφό της ακολουθώντας τους άγραφους νόμους της καρδιάς, αντιπροσωπεύει μια ουσιώδη, μεγαλειώδη και σπλαχνική πράξη ελευθερίας και αγάπης. Σκηνικά: Γιάνκος Μάρκοβιτς, κοστούμια: Μπόγιανα Νικίτοβιτς. Με τους Βάνια Έιντους, Αλεξάνταρ Σρέτσκοβιτς, Βιέρα Μούγιοβιτς κ.ά.

 

Ειρήνη του Αριστοφάνη
Θεατρική Ομάδα Γιολάντας Χριστοδούλου
Παραστάσεις: 10 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 14 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου & 16 Ιουλ, Αμφιθέατρο ‘Το Σκαλί’

Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα της Γιολάντας Χριστοδούλου παρουσιάζει την αντιπολεμική ουτοπία του Αριστοφάνη ‘Ειρήνη’. Ο Αθηναίος Τρυγαίος, απηυδισμένος από τον πόλεμο και με οδηγό ένα τεράστιο σκαθάρι ανεβαίνει στον Όλυμπο για να ζητήσει βοήθεια από τον Δία. Ακόμη και στον ουρανό όμως βασιλεύει ο Πόλεμος, ο οποίος έχει φυλακισμένη την Ειρήνη. Ο Τρυγαίος τον ξεγελά, συμμαχεί με τον Ερμή και με τη βοήθεια του Χορού απελευθερώνει την Ειρήνη. Η επίκαιρη όσο ποτέ αριστοφανική κωμωδία, η οποία αντικατοπτρίζει τον πόθο του ανθρώπου για μια ειρηνική ζωή, απαλλαγμένη από πολέμους και αιματοχυσίες, υπενθυμίζει ότι στο πέρασμα των αιώνων, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων παραμένουν τα ίδια. Απόδοση/ δραματουργική επεξεργασία: Λέα Μαλένη και η ομάδα των ηθοποιών. Σκηνοθεσία: Γιολάντα Χριστοδούλου, κίνηση: Χλόη Μελίδου, κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά, διευθυντής παραγωγής: Γιάγκος Χατζηγιάννης. Με τους Λέα Μαλένη, Κώστα Σιλβέστρο, Θανάση Ιωάννου, Γιολάντα Χριστοδούλου και Μαρία Φιλίππου.

 

Ιππόλυτος του Ευριπίδη
Induo Teatro Producciones, Ισπανίας
Παραστάσεις: 19 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου & 21 Ιουλ, Αμφιθέατρο ‘Το Σκαλί’

Μετά την επιτυχή παρουσίαση της ‘Μήδειας’ φλαμένγκο στο Φεστιβάλ το 2013, η θεατρική ομάδα από την Ισπανία, επιστρέφει φέτος για να παρουσιάσει τον ‘Ιππόλυτο’ σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Χοσέ Μανουέλ Σάντσεθ ‘Αντρέου’. Στον ‘Ιππόλυτο’, ο Ευριπίδης στήνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μια καταστροφική συνωμοσία σιωπής, στο αναπόφευκτο σφάλμα, στην τιμωρία αλλά και στη συγχώρεση. Ο σκηνοθέτης επιχειρεί να ανασυνθέσει την πρώτη ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ‘Ιππόλυτος Καλυπτόμενος’, έχοντας ως βάση τον διασωθέντα ‘Ιππόλυτο Στεφανηφόρο’ και άλλα κείμενα της αρχαίας γραμματείας και καταθέτει μια μαρτυρία στο δίλημμα μεταξύ πάθους και λογικής. Με τους Τσίκο Γαρθία, Πιλάρ Χιμένεθ, Ματιβέλ Βαλιαδάρες, Χεσούς Λούκε κ.ά.

 

Ηλέκτρα του Σοφοκλή
Θέατρο CAMERI, Τελ Αβίβ
Παραστάσεις: 28 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου & 30 Ιουλ, Αμφιθέατρο ‘Το Σκαλί’

Το Θέατρο Cameri επιστρέφει στο Φεστιβάλ, μετά την ‘Αντιγόνη’ το 2008 και παρουσιάζει την πολυβραβευμένη παραγωγή ‘Ηλέκτρα’, η οποία απέσπασε στο Ισραήλ διθυραμβικές κριτικές και μεταξύ άλλων τα βραβεία: “Israeli Theatre Prize” το 2015 για την καλύτερη παραγωγή της χρονιάς, Βραβείο “Josef Milo” Καλύτερου Σκηνοθέτη 2014 στον Κφιρ Αζουλάι, Βραβείο “The Mayor of Tel Aviv 2014” για την Καλύτερη Ηθοποιό στην Όλα Σιορ Σελέκταρ και στη Χέλενα Γιαράλοβα, για τις ερμηνείες τους στους ρόλους Ηλέκτρα και Κλυταιμνήστρα αντίστοιχα. Ο φημισμένος Κφιρ Αζουλάι σκιαγραφεί τη μορφή της Ηλέκτρας και τα ακραία συναισθήματά της: το πάθος της για εκδίκηση, την οδύνη της για το φόνο του πατέρα της και τη στέρηση του αδελφού της Ορέστη, σε ένα σκηνικό που αναπαριστά τον έγκλειστο, παγωμένο κόσμο της Ηλέκτρας και του Ορέστη, θύματα της εμμονής τους για εκδίκηση, μιας εκδίκησης που δεν δύναται να φέρει τη λύτρωση. Σκηνοθεσία: Κφιρ Αζουλάι. Με τους Όλα Σιορ Σελέκταρ, Ούτι Ρότσιλντ, Χέλενα Γιαράλοβα κ.ά.

 

 

INFO: Εισιτήρια Sold Out Tickets (www.SoldoutTickets.com.cy), περίπτερα SOEASY παγκύπρια, περίπτερο ΤΙΜΕ OUT Πάφος & www.greekdramafest.com. Τηλ.:70002414. Θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία για την παρακολούθηση των δύο παραστάσεων της Αντιγόνης στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στις 6 και 7 Ιουλίου.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close