Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

5 εστιατόρια και ταβέρνες, που σερβίρουν την ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της

Aυθεντικές και μοντέρνες εκδοχές της ελληνικής κουζίνας σε υπέροχα στέκια του νησιού

Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2024

Είναι σαφές τα τελευταία χρόνια πως η ελληνική κουζίνα γνωρίζει μια πρωτoγνωρη άνθηση στην Κύπρο αλλά και πως τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία ελληνικής κουζίνας αυξάνονται και πληθύνονται.

Πατώντας γερά στην παράδοση και αντλώντας από τις νέες εξελίξεις, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας μας συναρπάζουν με τις γεύσεις τους και μας γεμίζουν αναμνήσεις και συναίσθημα.

Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της, παραδοσιακές αλλά και fine dining, για διαφορετικά στυλ σε ένα απολαυστικό αφιέρωμα.

elia.jpg


Elia Backyard Restaurant
«Δεν υπάρχει πιο ειλικρινής αγάπη, από την αγάπη για το φαγητό» λένε στο εστιατόριο της Λάρνακας και το αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο. Στο ατμοσφαιρικό Elia Backyard Restaurant, που βρίσκεται λίγα μόλις βήματα μακριά από την παραλία των Φοινικούδων, θα σε υποδεχθούν θερμά και θα σου ετοιμάσουν πεντανόστιμο φαγητό που σίγουρα θα σε αφήσει άκρως ικανοποιημένο.

elia2.jpg

O xώρος: Σε μια όμορφη, κομψή σάλα στο κέντρο της πόλης, όπου επικρατεί το ξύλο, σερβίρονται εύγευστα πιάτα με όχημα την ελληνική κουζίνα και τις αυθεντικές γεύσεις φτιαγμένες με αγνά, ποιοτικά υλικά από την Ελλάδα, μπολιασμένα με αρκετά φρέσκα τοπικά προϊόντα. Τα δε ζεστά βράδια του καλοκαιριού, ένα καταπράσινο μονοπάτι σε οδηγεί στην ατμοσφαιρική αυλή του εστιατορίου, στην οποία θα γευτείς εξαιρετικό φαγητό, φτιαγμένο με πολύ μεράκι και αγάπη. Είναι μια κρυφή αυλή από τις πιο νόστιμες που θα συναντήσεις στο νησί. Τραπέζια στρωμένα για φαγητό, ανάμεσα σε φυτά, άλλα τραπέζια και ατμοσφαιρικά λαμπάκια, που δημιουργούν την πιο μαγική ατμόσφαιρα.

elia3.jpg

Το μενού: Το μενού του μπορεί να αφήσει ικανοποιημένους ακόμα και τους άκρως απαιτητικούς. Χειροποίητες αλοιφές όπως καπνιστή τυροκαυτερή, φάβα με μαύρη τρούφα, ταχίνι-παντζάρι, αλλά και νόστιμα κυρίως όπως κριθαρώτο γαρίδας με αφρό φέτας, χυλοπίτες με βοδινά μάγουλα, αρνί κότσι με πουρέ μελιτζάνας, σιγοψημένη παντσέτα χοιρινή με πουρέ γλυκοπατάτας και σπαλομπριζόλα μόσχου. Όσον αφορά στα γλυκά, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την κρεμ μπρουλε με ταχίνι, και το μιλφέιγ μπακλαβά. Αν μάλιστα ακολουθείς έναν πιο healhty τρόπο ζωής, στο μενού του Εlia Backyard θα βρεις και αρκετές vegetarian επιλογές. Έχεις επιλογές από πεντανόστιμα ορεκτικά, κυρίως πιάτα με κρέας, ψάρι ή ζυμαρικά και ιδιαίτερα επιδόρπια που θα σε κάνουν να γλύφεις και τα δάχτυλά σου. Με ενημερωμένη λίστα κρασιών, το εν λόγω εστιατόριο αποτελεί μια πολύ καλή προσθήκη στην παραλιακή πόλη.
(24642522) Πλατεία Βασιλέως Παύλου 11, 6023 Λάρνακα. Δ-Σ 18:00-22:30 & Κ 12:00-18:00.
Facebook: Elia Backyard Restaurant
Instagram:elia.backyard.restaurant

kritamo.jpg

Κρίταμο Μεζεδοτεχνείο
Ένα μεζεδοπωλείο νέας γενιάς που έκανε την εμφάνισή του στον Στρόβολο, πριν από ένα χρόνο, καταφέρνοντας ήδη να κερδίσει τις καρδιές όλων όσοι το επισκέπτονται. Με όνομα που παραπέμπει στο γνωστό φυτό, που φυτρώνει σε παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου και που αρωματίζει με την ιδιαίτερή του γεύση τα φαγητά μας, το Κρίταμο σερβίρει κυπριακή κουζίνα με πινελιές ελληνικών γεύσεων.

image00061 1.JPG

Ο χώρος: Το Κρίταμο μάς υποδέχεται σε έναν καλοφτιαγμένο και πολύ ζεστό εσωτερικό χώρο,ενώ σαν πιάσουν οι πρώτες ζέστες, βγάζει τραπεζάκια στην ατμοσφαιρική του αυλή, με τον χαμηλό φωτισμό. Άξια αναφοράς είναι η φιλική προσέγγιση και η και πολύ καλή εξυπηρέτηση από όλα τα μέλη της ομάδας!

image00005 1.JPG

Το μενού: To Kρίταμο θα σε μυήσει στην τέχνη της κυπριακής και ελληνικής κουζίνας αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί αλλά και τις γεύσεις της Μεσογείου. Το μενού του είναι χωρισμένο στα δύο (το κανονικό και το special, με 8 μόνο επιλογές), φέρει την υπογραφή της chef Αργυρώς Παπαδοπούλου, προσανατολίζεται στη μοντέρνα εκδοχή της κυπριακής κουζίνας, με εξελιγμένες εκδοχές γνωστών παραδοσιακών πιάτων ή εντελώς νέες προτάσεις με τοπικές και εποχιακές πρώτες ύλες. Ανάμεσα σε ορεκτικά, αλοιφές, σαλάτες και κυρίως πιάτα, συναντάμε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή της φάβας που αναμειγνύεται με πορτοκάλι και κρίταμο, ένα χαλούμι βραστό που σερβίρεται με μαρμελάδα ντομάτας, μια σαλάτα με χώμα ντάκος χαρουπιού και ξινομυζήθρα Κρήτης, αλλά και τα γνωστά κρεατικά όπως σουβλάκια, σιεφταλιές, κοτόπουλο μπούτι, βοδινό συκώτι και χοιρινή μπριζόλα. Μην προσπεράσεις, όμως, ούτε τα επιδόρπια, αφού ανάμεσά τους βρίσκεται ένας μπακλαβάς με κρέμα patisserie, φιστίκια αιγινης και παγωτό βανίλια, μια πορτοκαλόπιτα με παγωτό μαστίχα κι ένα κέικ μαστίχας με παντεσπάνι βανίλιας και κρέμα. Μια ακόμη πιο δημιουργική ματιά σε γεύσεις και προϊόντα της Ελλάδας και της Κύπρου εντοπίζουμε στο special menu στο οποίο φιγουράρουν το κριθαρότο με βοδινά μάγουλα, οι τραχανοκεφτέδες με πιπεριά Φλωρίνης και τα μεσογειακά στριφτάρια με μανιτάρια και γραβιέρα Κρήτης. Σημείωσε ότι αυτήν την εποχή, θα βρεις και νηστίσιμα πιάτα, όπως χταπόδι στο κάρβουνο με λαδολέμονο, φάβα και κρίταμο και καλαμάρι στο κάρβουνο με σαλάτα μαύρης φακής και λευκό ταραμά.
(22497539) Kωνσταντίνου Παλαιολόγου, Στρόβολος, Λευκωσία.
Facebook: Kritamo Mezedotexneio
Instagram: kritamo_mezedotexneio

PANTOPOLEIO 01.jpg

Το Παντοπωλείο - Καλή Όρεξη
Το σύγχρονο εστιατόριο, με την έλευση του νέου Chef Μπάμπη Καραούζα, βιώνει μια νέα άνθηση. Παραμένει τολμηρό, επενδύει καθημερινά στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, και συνεχίζει να επιμένει στην αγορά ποιοτικών πρώτων υλών από την κυπριακή και την ελληνική ύπαιθρο. Εξ ου και συνταγή που κερδίζει δεν την αλλάζεις εύκολα. Στον όμορφα σχεδιασμένο χώρο του θα συναντήσεις ενδιαφέρουσες προσωπικότητες ενώ παράλληλα θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις ξεχωριστά πιάτα από την ελληνική δημιουργική κουζίνα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ήδη το εστιατόριο μετρά πολλά βραβεία, στις κατηγορίες Καλύτερη Ελληνική Κουζίνα και Καλύτερη Μεσογειακή κουζίνα, τόσο από τα Cyprus Eating Awards όσο και από άλλους φορείς όπως ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων / Γαστρονόμων Κύπρου Eurotoques αντίστοιχα.

PANTOPOLEIO 02--.jpg

Ο χώρος: Πρόκειται για έναν μοντέρνο, οικείο και πεντακάθαρο χώρο, με υποδειγματική εξυπηρέτηση και άψογη ηχητική, όπου μπορείς να βρεθείς με την παρέα (και όχι μόνο) και να απολαύσεις ευχάριστα το φαγητό σου, είτε είναι μεσημέρι είτε βράδυ. Τώρα μάλιστα που ο καιρός το επιτρέπει, η υπέροχη βεράντα του θα αποτελέσει το ιδανικό σημείο για ξεχωριστά μεσημέρια και βράδια. Στο “Παντοπωλείο”, επίσης, θα βρεις φιλοξενία, ευγένεια, φιλικότητα, ζεστασιά, διακριτική οικειότητα και τέλος πολύ καλή γνώση του μενού που σερβίρεται και της λίστας των κρασιών.

PANTOPOLEIO 03.jpg

Το μενού του: Στο Παντοπωλείο - Καλή Όρεξη, θα δοκιμάσεις ξεχωριστά πιάτα από την ελληνική δημιουργική κουζίνα, μέσα από ένα μενού αποτελούμενο από παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες πινελιές. Εδώ, εξάλλου, η απόλαυση είναι συνώνυμο της ποιότητας και θα το διαπιστώσεις δοκιμάζοντας τα καλοφτιαγμένα του πιάτα όπως σαλάτα με κρητικά παξιμάδια, κρίταμο και φέτα βαρελίσια, ραβιόλες με χαλούμι και ξινομυζήθρα, χταπόδι με μοσχολέμονο, μασκαρπόνε, πουρέ πράσινου μήλου και σαλάτα φινόκιο, λαβράκι, κοτόπουλο σουβλάκι, φρεσκοζυμωμένα μπιφτεκάκια με καπνιστό γιαούρτι, κουνουπίδι λεμονάτο αλλά και τους ιδιαίτερους... ψευδοκεφτέδες, κεφτέδες δηλαδή φτιαγμένους με λάχανα, ντομάτα, τυρί φέτα, δυόσμο και ρίγανη. Εκτός όμως από το ήδη ικανοποιητικό μενού, κάθε μέρα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε πιάτα ημέρας, που βασίζονται κυρίως στην εποχικότητα. Και φυσικά, δεν μπορείς να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τα γλυκά του. Διάλεξε τη δελεαστική πορτοκαλόκρεμα ή λαχταριστό semifredo με πραλίνα φουντουκιού.
(99075151) Μετοχίου 38, 1101 Λευκωσία. Δ-Σ 12.30-16.00 & 19.30-23.00.
Website: www.pantopoliocy.com
Facebook: To Pantopoleio "Kali Orexi"
Instagram: Το Παντοπωλείο-To Pantopoleio

DSC06053-Enhanced-NR.jpg

Τζόγιας
Στην καρδιά της Πάφου, δίπλα ακριβώς από την Πλατεία Λοζάν, βρίσκεται η ταβέρνα “Τζόγιας” – ένας κρυμμένος θησαυρός γεύσεων και παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας. Με την όμορφη ατμόσφαιρά του, την εκλεπτυσμένη διακόσμησή του και το εξαιρετικό φαγητό του, ο “Τζόγιας” είναι η ιδανική επιλογή για μια αυθεντική ελληνική γαστρονομική εμπειρία τις ωραίες νύχτες του καλοκαιριού, είτε με την οικογένεια είτε με τους φίλους.

417502859_432974772595084_1685096786799683619_n.jpg

Ο χώρος: Με το που θα καθίσεις στου “Τζόγια”, θα νιώσεις αμέσως σαν να έχεις ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, στις καλές εκείνες εποχές της παράδοσης και της ποιότητας. Η διακόσμηση με ξύλινα έπιπλα, ωραία ζεστά και αυθεντικά αντικείμενα δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα που συνδυάζει την παράδοση με την άνεση. Η αίσθηση της φιλοξενίας συνοδεύει κάθε επισκέπτη, δημιουργώντας ένα οικείο και οικογενειακό περιβάλλον. Ο άνετος και ο ευρύχωρος χώρος, εντός και ειδικά εκτός, δίνουν τη δυνατότητα για άνετα γεύματα και ξεχωριστές διλικές συνάξεις. Το εξυπηρετικό προσωπικό είναι πάντα πρόθυμο να σας συμβουλεύσει και να σας εξυπηρετήσει με χαμόγελο, δημιουργώντας μια φιλική ατμόσφαιρα που σας κάνει να αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας. Όμως, η πραγματική μαγεία του “Τζόγιας” αποκαλύπτεται μέσα από το μενού του.

DSC_0158.JPG

Το μενού του: Οι επιλογές είναι πλούσιες και αυθεντικές, προσφέροντας μια γευστική περιήγηση στην ελληνική κουζίνα. Από τα παραδοσιακά μαγειρευτά μέχρι τα φρέσκα ψητά στα κάρβουνα, κάθε πιάτο είναι μια γευστική απόλαυση. Τα φρέσκα υλικά και οι παραδοσιακές συνταγές δημιουργούν μοναδικές γεύσεις που ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Στο μενού του θα βρεις και θα δοκιμάσεις μοναδικά τυριά, όπως κεφαλοτύρι σαγανάκι, φρεσκοκομμένες σαλάτες -δοκίμασε την πολίτικη- αλλά και εξαιρετικά ορεκτικά, κρύα και ζεστά. Φάβα, γαύρος μαρινάτος, λευκός ταραμάς, και κολοκυθάκια τηγανητά, κολοκυθοκεφτέδες, τοματοκεφτέδες, φέτα μπουγιουρντί, σπετσοφάι πηλιορείτικο -ιδανικό πιάτο για να συνοδεύσεις την μπίρα σου, μπεκρή μεζέ και καγιανά (στραπατσάδα). Στα οπωσδήποτε που πρέπει να δοκιμάσεις βάλε και το εξαιρετικό κοντοσούβλι, την μπριζόλα, τα παϊδάκια στη σχάρα και τα μαγειρευτά πιάτα– απλά λαχταριστά! Μοναδικές ελληνικές συνταγές, όπως σουτζουκάκια σμυρνέικα, κόκορας παστιτσάδα, γίγαντες πλακί, μπακαλιάρος σκορδαλιά, χοιρινή τηγανιά και λαχανοντολμάδες μοναδικά, φτιαγμένες όπως ακριβώς θα έπρεπε να μαγειρεύονται.

Η ταβέρνα “Τζόγιας” είναι ένας προορισμός που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε και φέτος μιας και διανύει τον δεύτερό χρόνο ζωής της. Είτε αναζητάτε ένα ρομαντικό δείπνο, είτε μια απόδραση με φίλους, η ταβέρνα ο “Τζόγιας” θα σας ενθουσιάσει με την προσεγμένη εξυπηρέτηση, την όμορφη ατμόσφαιρα και την αυθεντική γεύση. Με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, το φιλόξενο περιβάλλον και την υψηλή ποιότητα των πιάτων, θα ζήσετε μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.
(26220922) Κώστα Γεωργίου 28, Πλατεία Μάρκου Δράκου Λοζάνης), Πάφος.
Facebook: Τζόγιας - Όλα στη σχάρα
Instagram: Τζόγιας - Όλα στη σχάρα

thumbnail_IMG_2887.jpg

ΤοΔΕ ΤΙ
Ο Νίκος και ο Σάκης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, δημιούργησαν στο νησί μας ένα ελληνικό μεζεδοτεχνείο το οποίο φέρνει τη μοναδικότητα της αυθεντικής βορειοελλαδίτικης κουζίνας στο πιάτο σου. Το όνομά του αποτελεί αυτοομολογία, είναι η επιστροφή στην απλή, αυθεντική ελληνική γεύση, μιας κι εδώ θα δοκιμάσεις πιάτα εμπνευσμένα από την παραδοσιακή κουζίνα της Βορείου Ελλάδας και ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες ύλες, οι οποίες επιλέγονται προσεκτικά από το προσωπικό της κουζίνας πριν καταλήξουν στο πιάτο μας.

IMG_20240111_193255_183.jpg


Ο χώρος: Πρόκειται για ένα εστιατόριο που εσωτερικά μοιάζει πραγματικά λες και μας υποδέχονται στο σπίτι τους, αποπνέει κάτι το πολύ φιλόξενο και λογικά θα σε κάνει να νιώσεις άνετα. Ένα χώρο που έχει μια χαλαρή ατμόσφαιρα, φιλική διάθεση και ευγενικό προσωπικό έτοιμο να σε μυήσει στην πραγματική ελληνική φιλοξενία προσφέροντάς σου την πιο ξεχωριστή και νόστιμη εμπειρία.

IMG_20240128_115348_262.jpg
Γιουβέτσι κοτόπουλο


Η κουζίνα: Στο μενού θα βρεις μια εκλεκτή ποικιλία από μεζέδες. Και όταν λέμε "μεζέ" δεν εννοούμε να δοκιμάζουμε λίγο από όλα, αλλά συνταγές φτιαγμένες με μεράκι και εμπειρία, που σκοπό έχουν να σου μεταφέρουν μια διαφορετική εκδοχή της παράδοσης. Εδώ λοιπόν, μπορείς να επιλέξεις σαλάτες, όπως πράσινη, χωριάτικη, πολίτικη, αλλά και εκλεκτά τυριά όπως Κατσικίσιο κεφαλάκι Κρήτης, Φέτα πατητή με καυτερή πιπεριά και πάστα κόκκινης πεπεριάς, μπουγιουρντί με ψημένες επιλογές τυριών, ντομάτα και καυτερή πιπεριά, Λαδοτύρι Μυτιλήνης σαγανάκι καθώς και μανούρι με καραμελωμένα κρεμμύδια. Επίσης στο μενού τους θα βρεις καλοφτιαγμένα ορεκτικά, όπως φάβα Σαντορίνης, νησιώτικους ρεβιθοκεφτέδες, χούμους, ψητή μελιτζάνα, φλογέρα μανιταριών με πατέ μανιταριών και γραβιέρα Κρήτης, σουτζουκάκια πολίτικα με αρωματισμένο γιαούρτι, κεφτεδάκια Θεσσαλονίκης με πάπρικα, γλυκόξινα μπούτια κοτόπουλου και λουκάνικα ξιδάτα Κρήτης. Μην παραλείψεις ωστόσο να δοκιμάσεις και τα κυρίως τους, ανάμεσά τους το μοσχαρίσιο συκώτι σχάρας, το μελωμένο χοιρινό, το γιουβέτσι με κοτόπουλο, αλλά και το σιγομαγειρεμένο στον φούρνο αρνί τους, με αρωματισμένο γιαούρτι, χωριάτικες πατάτες και λάδι μυρωδικών -μια γευστική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις. Δοκιμής αξίζει, τέλος, και το σιγομαγειρεμένο κοκκινιστό μοσχαράκι με χυλοπίτες και μυζήθρα. Ελληνικά αποστάγματα και κρασιά θα συνοδεύσουν τέλεια το γεύμα σου. Σημείωσε τέλος, ότι το μενού αλλάζει τακτικά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των υλικών, δίνοντάς σου την ευκαιρία να δοκιμάσεις διαφορετικά πιάτα και μεζεδάκια. 

Αν μάλιστα το επισκεφθείς Τρίτη και Σάββατο βράδυ, θα απολαύσεις και ζωντανή μουσική, με ρεμπέτικο και λαϊκά πρόγραμμα.
(96620574) Οδυσσέα Ανδρούτσου 24Α, Έγκωμη, Λευκωσία. Τρ-Πεμ 18.00-23.00, Παρ-Σ 13.00-23.00 & Κ 13.00-16.00.
Facebook: Tode ti
Ιnstagram: tode_ti_

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close