Δημοσιεύτηκε στις 02 Δεκεμβρίου 2014
Προορισμένα να δίνονται κάθε χρόνο στους "ανεξάρτητους" Αμερικάνους, ως μέρος του Independent Feature Project (IFP), του μεγαλύτερου συνδρομητικού οργανισμού των ΗΠΑ για τις ανεξάρτητες ταινίες που ιδρύθηκε το 1979, τα βραβεία Gotham έδωσαν χθες το στίγμα τους για την επίσημη έναρξη της προοσκαρικής περιόδου τιμώντας ταινίες και ηθοποιούς που θα βρεθούν σίγουρα στις υποψηφιότητες των Οσκαρ -αν όχι θα κερδίσουν ακριβώς τα ίδια βραβεία που πήραν χθες το βράδυ.
Παρόλο που το "Boyhood" του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ έφτασε στην απονομή με τις περισσότερες υποψηφιότητες (τέσσερις τον αριθμό ανάμεσα στις οποίες και αυτή της καλύτερης ταινίας), ο μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν με κάποιο τρόπο το "Birdman" του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου για τον Μάικλ Κίτον. Ειδικό βραβείο πήρε και η τριάδα των αντρών (Τσάνινγκ Τέιτουμ, Στιβ Καρέλ, Μαρκ Ράφαλο) του "Foxcatcher" του Μπένετ Μίλερ, ενώ η Τζούλιαν Μουρ κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για το "Still Alice", με τις εντυπώσεις να κλέβει ωστόσο η παρουσία της οικοδέσποινας Ούμα Θέρμαν που έδωσε πραγματικό αέρα Χόλιγουντ στη βραδιά.
O Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου δήλωσε για τη βράβευση του "Birdman" με το Gotham Καλύτερης Ταινίας: "Ηταν ένα πείραμα, ένα εργαστήριο από οπτικά αντικείμενα που είχε κάθε δικαίωμα να αποτύχει. Ευτυχώς δεν αποτύχαμε. Ολοι αυτοί οι χτύποι εδώ είναι οι χτύποι κάθε ηθοποιού εδώ μέσα. Ας πάμε όλοι μαζί να μεθύσουμε...".
O Μάικλ Κίτον που βλέπει επιτέλους τον εαυτό του ως φαβορί για το φετινό Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου δήλωσε πως δεν είχε έτοιμο κάποιο λόγο, αλλά πως ο ρόλος του στο "Birdman" τον έκανε να νιώσει νοσταλγία: "Με έκανε να θυμηθώ τους ρόλους μου στο θεάτρο. Εκανα μερικούς μόνο όταν ήμουν παιδί, αλλά με έκανε να θυμηθώ πόσο αστεία και ταυτόχρονα τρομακτικά ήταν".
Μιλώντας για τη βράβευσή της η Τζούλιαν Μουρ έδειξε ενθουσιασμένη για την ταινία που θα την οδηγήσει μαθηματικά στο πρώτο της Οσκαρ και δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και τη Νέα Υόρκη - την Gotham που δίνει και το ονομά της στα βραβεία: "Είμαι τόσο χαρούμενη, είναι μια ταινία που κάναμε για 4 εκ. δολ. τον περασμένο Μάρτιο, το μοντάζ τέλειωσε τον Αύγουστο, βρήκαμε διανομή το Σεπτέμβριο. Δεν το πιστεύω ότι είμαστε εδώ. Ξέχασα να ευχαριστήσω και την πόλη της Νέας Υόρκης, εξαιτίας των φοροαπαλλαγών μπορώ να δουλεύω εδώ. Στο σπίτι μου".
Τιμητικό βραβείο παρέλαβε η Τίλντα Σουίντον η οποία μίλησε για το "Snowpiercer" αλλά και για το "Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί" ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τους φίλους της αδελφούς Κοέν: "Η ταινία θα είναι καταπληκτική. Σαν σινεφίλ το ξέρω και έχουν ήδη ξεκινήσει γυρίσματα και την επόμενη εβδομάδα θα είμαι μαζί τους. Θα είναι απίστευτα. Το 'Hail Caesar!' έχει θαυμαστικό στον τίτλο. Δεν μπορεί παρά να είναι σπουδαίο".
Αναλυτικά τα βραβεία Gotham Awards του 2014:
- Καλύτερη Ταινία: Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου
- Καλύτερη Ηθοποιός: Τζούλιαν Μουρ για το «Still Alice»
- Καλύτερος Ηθοποιός: Μάικλ Κίτον για το Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου
- Ειδικό Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού: Στιβ Καρέλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μαρκ Ράφαλο για το «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ
- Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Citizenfour της Λόρα Πόιτρας
- Independent Film Audience Award: «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
- Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Ανα Λίλι Αμιρπούρ για το «A Girl Walks Home Alone at Night»
- Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού: Τέσα Τόμσον για το «Dear White People»
- Βραβείο «Live the Dream» για Γυναίκα Σκηνοθέτη: Κλόε Ζάο για το «Songs My Brothers Taught Me»
Σχετικά

Χρυσές Σφαίρες 2026: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής
Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 θα λάβει χώρα η 83η απονομή των Χρυσών Σφαιρών στο Beverly Hilton, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Το Stranger Things, η επιτυχημένη σειρά του Netflix, γίνεται animation
Η περιπέτεια συνεχίζεται για τους αγαπημένους ήρωες


Wednesday 2: Στη δημοσιότητα το πρώτο επίσημο τρέιλερ teaser
Η Jenna Ortega επιστρέφει στον ρόλο της κόρης της διάσημης οικογένειας Addams

Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου: Προβολές ταινιών και συζητήσεις στο πλαίσιο της σειράς «GoetheKino»
Με τρεις ταινίες που προβληματίζουν η σειρά υπόσχεται να δώσει το έναυσμα για ουσιαστικές συζητήσεις και αναστοχασμούς

To Enola Holmes 3 έρχεται στο Netflix - Η νέα περιπέτεια της έφηβης ντετέκτιβ, αδελφής του Σέρλοκ Χολμς στη Μάλτα
Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Φίλιπ Μπαραντίνι του «Adolescence»

Ο νέος κανονισμός που θα εφαρμοστεί στην επόμενη απονομή των βραβείων Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε σήμερα την τροποποίηση στους κανόνες

To Adolescence είναι η 3η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία του Netflix
Δες τις 10 πιο δημοφιλείς αγγλόφωνες τηλεοπτικές σειρές

Το φινάλε του «You» και οι νέες σειρές και οι ταινίες που έρχονται στο Netflix
Μέχρι τις 27 Απριλίου

Απαγορεύτηκε η «Χιονάτη» στον Λίβανο με πρωταγωνίστρια την Γκαλ Γκαντόν
Η live action ταινία της Disney

Eddington: Δείτε το trailer για τη νέα ταινία με τους Χοακίν Φίνιξ, Πέντρο Πασκάλ, Έμμα Στόουν
Η ταινία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19

Πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ “Η Ιστορία του Χαλκού στην Κύπρο”
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Παπαγεωργίου