Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου 2026
Η φωτογραφική έκθεση «Applied Nostalgia» (Εφαρμοσμένη Νοσταλγία) φέρνει στην Πλατεία Ελευθερίας έναν εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε δύο πρωτεύουσες που, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, μοιράζονται κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές.
Από τις 25 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, το κοινό έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε μια υπαίθρια έκθεση με 40 φωτογραφίες, οι οποίες αναδεικνύουν το Βελιγράδι και τη Λευκωσία μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων φωτογράφων.
Η έκθεση αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Σέρβου φωτογράφου Νεμάνια Γιοβάνοβιτς και του Κύπριου φωτογράφου Γεώργιου Χαραλάμπους. Ο καθένας αποτύπωσε με τον φακό του την πόλη του άλλου, δημιουργώντας ένα οπτικό αφήγημα που υπερβαίνει τα σύνορα και αναδεικνύει τις κοινές εμπειρίες, τις αντιθέσεις αλλά και την ιδιαίτερη ταυτότητα των δύο πρωτευουσών.
Οι φωτογραφίες φέρνουν σε διάλογο ιστορικά μνημεία, αρχιτεκτονικά τοπόσημα και σκηνές της καθημερινότητας. Από τα ενετικά τείχη της Λευκωσίας και το φρούριο Καλεμέγκνταν του Βελιγραδίου μέχρι τις υπαίθριες αγορές, τις πλατείες, τα πάρκα και τον παλμό της σύγχρονης αστικής ζωής, η έκθεση αναδεικνύει τις ομοιότητες δύο πόλεων που συνδέονται ακόμη και από το όνομά τους, καθώς τόσο η Λευκωσία όσο και το Βελιγράδι σημαίνουν «Λευκή Πόλη».
Τα καμπαναριά των ορθόδοξων εκκλησιών που υψώνονται πάνω από τον αστικό ιστό και των δύο πόλεων μαρτυρούν την κοινή τους πορεία μέσα από αιώνες βυζαντινής πολιτισμικής και πνευματικής παράδοσης.
Η «Applied Nostalgia» εντάσσεται σε μια διεθνή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Σερβίας, στο πλαίσιο της οποίας Σέρβοι φωτογράφοι συνεργάζονται με δημιουργούς από τη χώρα που ασκεί την εκάστοτε Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας, η ανταλλαγή καλλιτεχνικών εμπειριών και η ανάδειξη των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μέσα από τη γλώσσα της φωτογραφίας.
Μετά την παρουσίασή της στο Βελιγράδι τον Μάιο, η έκθεση φιλοξενείται στη Λευκωσία ως μια συμβολική πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης την ευκαιρία να ανακαλύψουν δύο πρωτεύουσες μέσα από μια διαφορετική οπτική.
Τα εγκαίνια τελούν την Πέμπτη η Πρέσβης της Σερβίας στην Κύπρο Σουζάνα Μπόσκοβιτς- Προντάνοβιτς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας Μάρκο Μισκελιάν, η γραμματέας του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας Μιλένα Ζντράβκοβιτς, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Κωνσταντίνος Γιάγκου και ο διακεκριμένος φωτογράφος Γ. Χαραλάμπους.
Οι φωτογράφοι
Νεμάνια Γιοβάνοβιτς: Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Βελιγράδι, ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1999, όταν εισήχθη και αργότερα αποφοίτησε από την Ακαδημία Τεχνών. Πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ, έχει συνεργαστεί με περισσότερα από 20 πρακτορεία, ημερήσιες εφημερίδες, εβδομαδιαία έντυπα και περιοδικά. Το έργο του συχνά χαρακτηρίζεται ωμό και απροκάλυπτα ειλικρινές, κι αυτό ακριβώς ορίζει το ύφος του. Θεωρεί το φωτορεπορτάζ επάγγελμα που φθίνει, χωρίς ωστόσο καμία πρόθεση να το εγκαταλείψει.
Γεώργιος Χαραλάμπους: Γεννημένος στην Κύπρο το 1996, μυήθηκε στον κόσμο της εικόνας μέσα από την οικογένειά του· με τον πατέρα και τον μεγαλύτερο αδελφό του στη φωτογραφία, βρήκε φυσικά τον δρόμο του στη δημιουργία, ξεκινώντας από τη βιντεογραφία. Με τον καιρό, το πάθος του επεκτάθηκε στη φωτογραφία και το βίντεο, ενώ τελειοποίησε την τεχνική του παρακολουθώντας σπουδές σε Ιταλία, Ελλάδα και Φινλανδία. Τον καθοδηγεί η επιθυμία να αποτυπώνει την εικόνα στην πιο αυθεντική και ρεαλιστική της μορφή, αποφεύγοντας την υπερβολική επεξεργασία. Το έργο του εκτείνεται στη φωτογραφία μόδας, γαστρονομίας, ντοκιμαντέρ και lifestyle, και έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη.
>> Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία, Πλατεία Ελευθερίας. Διάρκεια: 25 Ιουνίου – 5 Ιουλίου. Είσοδος: Ελεύθερη
Σχετικά
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge
Ο Μαρίνος Καρτίκκης παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη
Η έκθεση αυτή με τίτλο “Εναλλακτική Πραγματικότητα”, αποτελεί και την έναρξη της νέας σεζόν στην γκαλερί Αποκάλυψη.
«Το μέλλον του παρελθόντος»: Εκθεση του Ανδρέας Καλλή στην Art Seen
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού, σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη, διερευνά τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ελπίδα μέσα από γλυπτά, κινητικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική και χαρακτικά
Ο Κήπος του Άλνουικ του Δημήτρη Νεοκλέους στην Isnotgallery
Μία δουλειά που ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος
Τζιβέρτια- Ζωντανές Δομές: Η φύση γίνεται εργαστήριο σύγχρονης τέχνης σε Ασκά, Φτερικούδι και Λαζανιά
Το Threading Stories, με τους Αλεχάντρο Βιγιασίς και Τερέζα Γιωργαλλή, υπογράφει την καλλιτεχνική υλοποίηση της δράσης.
STAY STILL\notes on life drawing: Εικαστική έκθεση της Εβίτας Χρυσοστόμου
Mια παρουσίαση σχεδίων που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια ζωγραφικής από ζωντανό μοντέλο (life drawing) και καταγράφουν μια συνεχή διαδικασία παρατήρησης και ανταπόκρισης στο ανθρώπινο σώμα
Η Αγία Νάπα εγκαινιάζει τον νέο πολιτιστικό θεσμό «Μέρες Κεραμικής, Τέχνης και Πηλού»
Η κεραμική συναντά τη σύγχρονη δημιουργία σε μια τριήμερη διοργάνωση αφιερωμένη στην τέχνη, την παράδοση και τη δημιουργική αξιοποίηση του πηλού
«Closely Observed»: Η ABR παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Milenko Stevanović στο IN TOTO
Τέσσερις πίνακες, δύο έργα χαρακτικής και ένα σχέδιο, φτιαγμένα μεταξύ 2021 και 2026, καταγράφουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του Σέρβου καλλιτέχνη στην Κύπρο και μετατρέπουν την προσωπογραφία σε μια πράξη αμοιβαίας παρατήρησης
Μία ξεχωριστή φιλανθρωπική έκθεση του ζωγράφου Peter Tooby, δίπλα στη θάλασσα
Art for Life’s Sake στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με το σύνολο των εσόδων να πηγαίνουν για στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες συναντιούνται στην έκθεση «Pulse»
Popup έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Aphrodite Amathusia
Ο Νίκος Κουρούσιης μέσα από τους «λαβύρινθους» της τέχνης του
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Λεμεσό ξεδιπλώνει έξι δεκαετίες δημιουργίας, μέσα από ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό.
Πέθανε η Γιαπωνέζα πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Γιαγιόι Κουσάμα σε ηλικία 97 ετών
Η Κουσάμα έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτέχνιδες στον κόσμο και αποτέλεσε παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο