Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2026
Η έκθεση A slight indisposition εγκαινιάζεται στις 26 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη (NiMAC), φέρνει μαζί δεκαέξι ανερχόμενους και καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό, και διερευνά την έννοια της μεταμόρφωσης ως πεδίου διαπραγμάτευσης ή συμφιλίωσης ανάμεσα στην ικανότητα συναίσθησης, στην ικανότητα σκέψης και στον χώρο.

Ο τίτλος και το εννοιολογικό πλαίσιο της έκθεσης αντλούν έμπνευση από τη Μεταμόρφωση (1915) του Φραντς Κάφκα, έργο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα λογοτεχνικά κείμενα του εικοστού αιώνα. Με τίτλο A slight indisposition, η έκθεση διερευνά τη μεταμόρφωση τόσο ως ανατροπή κάθε βεβαιότητας όσο και ως θεμελιώδη συνθήκη της ύπαρξης. Η φράση λειτουργεί ως ευφημισμός για τη δυσαρμονία που βρίσκεται στον πυρήνα της καφκικής αφήγησης, όπου μια αμετάκλητη αλλαγή γίνεται δεκτή με αλλόκοτη ψυχραιμία και υπόκωφη δυσφορία.
Η διαχρονικότητα του κόσμου του Κάφκα, συνάμα οικείου και εξωπραγματικού, αντηχεί στη σύγχρονη ζωή, η οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις παγκόσμιες κοινωνικοοικονομικές εντάσεις, τον πόλεμο, την ανισότητα και τα αποδυναμωμένα περιβαλλοντικά συστήματα. Η έκθεση διερευνά συστήματα που διαμορφώνονται από ανθρωποκεντρικές επιθυμίες και αποστροφές, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η βιωμένη εμπειρία διαθλάται μέσα από την τεχνολογία, τις επικοινωνιακές υποδομές, τις οικονομικές πιέσεις, την οικολογική αλληλεξάρτηση και τις συγκρουόμενες κοινωνικές οπτικές.
Στο πλαίσιο αυτό, η έννοια της μεταμόρφωσης προσεγγίζεται ως μια διαδικασία αποσταθεροποιητική μεν, δημιουργική δε: ως πηγή απώλειας, αγωνίας, σύγχυσης, προσαρμογής και δυνατοτήτων. Τα έργα τέχνης που επιλέχθηκαν σκιαγραφούν τη μεταμόρφωση όχι μόνο ως ρήξη, αλλά και ως συνθήκη του ‘είναι’ και του ‘γίγνεσθαι’, ιχνηλατώντας τη ρευστότητα της μνήμης, τις μεταβαλλόμενες αντιλήψεις του χρόνου και της απόστασης, καθώς και τους κύκλους φθοράς, απώλειας και αναγέννησης που διατρέχουν προσωπικές, οικολογικές και γεωγραφικές ιστορίες.
Αντλώντας έμπνευση από θεμελιώδη κείμενα της μυθολογίας, της οικολογίας, της φιλοσοφίας του γίγνεσθαι, και από θεωρίες ψυχολογικής μεταμόρφωσης που αντιλαμβάνονται τη ζωή ως συνεχή διαδικασία παρά ως αλληλουχία σταθερών ταυτοτήτων, η έκθεση A slight indisposition διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα σώματα, οι μνήμες, τα περιβάλλοντα και οι κοινωνικές και πολιτισμικές πραγματικότητες αναδιαμορφώνονται διαρκώς μέσα από τις μεταξύ τους σχέσεις.
Οπτικοακουστικά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, υλικές και άυλες εγκαταστάσεις, δράσεις περφόρμανς, σειρές φωτογραφικών έργων, ζωγραφικά έργα, σχέδια και έργα σε χαρτί συνθέτουν την έκθεση αυτή, η οποία αντιπαραβάλλει κοινά βιώματα αγωνίας και αποξένωσης με συλλογικές πράξεις επιθυμίας, την αλχημική δυναμική της αλλαγής, ονειρικές συναντήσεις, τη σωματική εμπειρία και την αποδόμηση των δυαδικών σχημάτων. Διεισδύοντας σταδιακά σε σκοτεινότερα εδάφη, τα έργα ενσωματώνουν αρχετυπικά μοτίβα από τη μυθολογία και την ψυχολογία, την επανάληψη και τις αλληλένδετες εικονικές πραγματικότητες, φέρνοντας στο προσκήνιο καταπιεσμένες επιθυμίες και τους αέναους κύκλους βαρβαρότητας, παραβίασης και άρνησης.
Παράλληλο Πρόγραμμα
Περφόρμανς | The OFFSPRING
Umay Yılmaz
Παρασκευή 26 Ιουνίου | 19:00
Περφόρμανς | Hallowing the Limax Dei
Hasan Aksaygın
Παρασκευή 26 Ιουνίου | 20:00
Περφόρμανς και Συζήτηση I Grab a Pile of Dust
Sümer Erek
Πέμπτη 9 Ιουλίου | 20:00
Συζήτηση
Πέμπτη 2 Ιουλίου | 18:00 – 20:00 | Fauve Alice, Hasan Aksaygın και Julie Gauthron
Πέμπτη 9 Ιουλίου | 18:00 – 20:00 | Νικόλας Αντωνίου, Umay Yılmaz
Ξεναγήσεις
Πέμπτη 16 Ιουλίου | 18:00 | Αγγλικά | Δρ. Esra Plümer Bardak
Σάββατο 18 Ιουλίου | 10:00 | Ελληνικά | Ιωάννα Χρυσοβιτσιώτη
Σάββατο 18 Ιουλίου | 11:30 | Τουρκικά | Δρ. Esra Plümer Bardak
Κρατήσεις: 22797400 (Δευ-Παρ 9:00 – 14:30)
Παράλληλη δράση
Με φυσική παρουσία: Butoh Workshop με Maki Watanabe @ Στέγη Χορού Λευκωσίας
Κυριακή 5 Ιουλίου | 10:00 – 14:00
Δευτέρα 6 Ιουλίου | 16:00 – 20:00
Κρατήσεις: info@dancehouselefkosia.com | dancehouselefkosia.com | +35722780960
Στέγη Χορού Λευκωσίας, Οδός Παρθενώνος 25, 1105 Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία, Κύπρος
Εγκαίνια: 26 Ιουνίου 2026, 19:00 @ NiMAC
Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουνίου – 26 Ιουλίου 2026
Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Esra Plümer Bardak
Σχεδιασμός έκθεσης: Uğur Bahçeci, Ürün Ekenoğlu
Καλλιτέχνες: Toya Akpınar, Hasan Aksaygın, Fauve Alice, Emir Anday, Nikolas Antoniou, Banu Cennetoğlu, Jake and Dinos Chapman, Emin Çizenel, Haris Epaminonda, Sümer Erek, Julie Galthron, Stelios Kallinikou, Burak Kibar Zafer, Erol Kutay, Loreal Prystaj, Umay Yılmaz
Ώρες λειτουργίας
Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 20:00
Κυριακή: 10:00 – 18:00
Δευτέρα & Τρίτη: Κλειστά
NiMAC
Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία, T: 22797400
info@nimac.org.cy , www.nimac.org.cy, www.facebook.com/NiMACnicosia/, @nimac_cy
-
NiMAC (Nicosia Municipal Art Centre)
26 Ιουνίου - 26 Ιουλίου 2026
Σχετικά
Ο Κήπος του Άλνουικ του Δημήτρη Νεοκλέους στην Isnotgallery
Μία δουλειά που ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος
Τζιβέρτια- Ζωντανές Δομές: Η φύση γίνεται εργαστήριο σύγχρονης τέχνης σε Ασκά, Φτερικούδι και Λαζανιά
Το Threading Stories, με τους Αλεχάντρο Βιγιασίς και Τερέζα Γιωργαλλή, υπογράφει την καλλιτεχνική υλοποίηση της δράσης.
STAY STILL\notes on life drawing: Εικαστική έκθεση της Εβίτας Χρυσοστόμου
Mια παρουσίαση σχεδίων που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια ζωγραφικής από ζωντανό μοντέλο (life drawing) και καταγράφουν μια συνεχή διαδικασία παρατήρησης και ανταπόκρισης στο ανθρώπινο σώμα
Η Αγία Νάπα εγκαινιάζει τον νέο πολιτιστικό θεσμό «Μέρες Κεραμικής, Τέχνης και Πηλού»
Η κεραμική συναντά τη σύγχρονη δημιουργία σε μια τριήμερη διοργάνωση αφιερωμένη στην τέχνη, την παράδοση και τη δημιουργική αξιοποίηση του πηλού
«Closely Observed»: Η ABR παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Milenko Stevanović στο IN TOTO
Τέσσερις πίνακες, δύο έργα χαρακτικής και ένα σχέδιο, φτιαγμένα μεταξύ 2021 και 2026, καταγράφουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του Σέρβου καλλιτέχνη στην Κύπρο και μετατρέπουν την προσωπογραφία σε μια πράξη αμοιβαίας παρατήρησης
Μία ξεχωριστή φιλανθρωπική έκθεση του ζωγράφου Peter Tooby, δίπλα στη θάλασσα
Art for Life’s Sake στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με το σύνολο των εσόδων να πηγαίνουν για στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες συναντιούνται στην έκθεση «Pulse»
Popup έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Aphrodite Amathusia
Ο Νίκος Κουρούσιης μέσα από τους «λαβύρινθους» της τέχνης του
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Λεμεσό ξεδιπλώνει έξι δεκαετίες δημιουργίας, μέσα από ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό.
Πέθανε η Γιαπωνέζα πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Γιαγιόι Κουσάμα σε ηλικία 97 ετών
Η Κουσάμα έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτέχνιδες στον κόσμο και αποτέλεσε παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο
«Some Body»: Η Χριστίνα Δράκου κοιτάζει πέρα από την ανθρώπινη μορφή στη νέα της ατομική έκθεση
Μια εξπρεσιονιστική έκθεση με ζωηρά ακρυλικά χρώματα, τολμηρές πινελιές και έργα που εξερευνούν τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ταυτότητα κάθε σώματος
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Στέλλας Παναγιωτίδου «The Scent of Light»
Mια έκθεση που αναδεικνύει τη δύναμη της παραστατικής ζωγραφικής, ενώ παράλληλα στηρίζει έναν σημαντικό κοινωνικό σκοπό
Υφ. Πολιτισμού: Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες για τη «Révélations»
Με εθνικό περίπτερο θα συμμετάσχει η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού στην 8η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Χειροτεχνίας και Δημιουργίας