Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαρτίου 2026
Μια σειρά έργων που εξερευνούν το ανθρώπινο σώμα πέρα από τις συμβατικές αναπαραστάσεις του παρουσιάζει η διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα Αλεξάνδρια Κόου (Alexandria Coe) στην ατομική της έκθεση «Figures in Suspension: Unbinding the Body», η οποία φιλοξενείται από τις 11 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο 125 Space στη Λεμεσό.
Η έκθεση συγκεντρώνει σχέδια και ζωγραφικά έργα που προσεγγίζουν την ανθρώπινη μορφή ως μια μεταβατική ζώνη, ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην παρατήρηση και την αφαίρεση, την παρουσία και την απόσυρση. Βασισμένη στην αυστηρή πρακτική του σχεδίου εκ του φυσικού, με τη χρήση μοντέλων, η Κόου αποδομεί το σώμα στα βασικά του στοιχεία: γραμμή, μάζα και χειρονομία.
Μέσα από μια διαδικασία πειθαρχημένης αφαίρεσης και περιορισμού, οι μορφές της προκύπτουν οργανικά, παραμένοντας σε μια κατάσταση σκόπιμης αμφισημίας. Οι φιγούρες εμφανίζονται απαλές και σχεδόν αιωρούμενες, τοποθετημένες σε ένα αδιευκρίνιστο χωρικό και ψυχολογικό πεδίο, όπου η αναπαράσταση δεν επιδιώκει τη σαφήνεια αλλά την ανοιχτότητα της ερμηνείας.
Στον εννοιολογικό πυρήνα της έκθεσης βρίσκεται η ιδέα της «αποδέσμευσης»: μια συνειδητή αποσυναρμολόγηση των πολιτισμικών και αισθητικών συστημάτων που παραδοσιακά καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα γίνεται αντιληπτό. Αποφεύγοντας την αφήγηση, τη δραματοποίηση ή την ιεραρχική σύνθεση, τα έργα της Αλεξάνδρια Κόου μετατοπίζουν το σώμα από το πεδίο της σταθερής εικόνας προς εκείνο μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης δομής.
Η ακινησία αποτελεί βασική συνθήκη στη σειρά έργων. Οι μορφές ξαπλώνουν, τεντώνονται ή μοιάζουν να αιωρούνται χωρίς θεατρικότητα, αρνούμενες τόσο την εξιδανίκευση όσο και την επιβολή νοήματος. Σε αυτή την κατάσταση αναστολής, το σώμα δεν παρουσιάζεται ως οριστική απάντηση αλλά ως πεδίο πιθανότητας.
Η Αλεξάνδρια Κόου (γενν. 1990, Ηνωμένο Βασίλειο) ζει και εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Είναι απόφοιτος του Chelsea College of Art όπου απέκτησε πτυχίο στον Σχεδιασμό Υφασμάτων και του Central Saint Martins όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία. Η πολυεπιστημονική πρακτική της εκτείνεται στο σχέδιο, τη ζωγραφική, την κεραμική και την υφαντουργία, με το σχέδιο να αποτελεί τον κεντρικό άξονα της καλλιτεχνικής της έρευνας.
>> Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Μαρτίου Λεμεσός, 125 Space, 18.00. Πληρ. 25733994). Διάρκεια: μέχρι 30 Μαΐου (Τρίτη– Σάββατο 11π.μ.-6μ.μ.)
Σχετικά
Midpoint: Έκθεση εικαστικών τεχνών στην Αιγαία
Με έργα ενηλίκων μαθητριών και μαθητών από τα προγράμματα της σχολής
Η γκαλερί Γκλόρια φιλοξενεί την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Με τίτλο «Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»
CHROMA by Her: Μια εικαστική συνάντηση δέκα γυναικών ζωγράφων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Liminal Spaces», πρέπει να τη δεις
Στην γκαλερί Stand In Line στη Λευκωσία θα θαυμάσεις τα έργα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Καράμπαμπα
Η «γραμμή των οριζόντων» της Αμμοχώστου και τα απόκρυφα έργα του Στέφανου Καράμπαμπα
PATATART: Μια εικαστική προσέγγιση για την αποδοχή της διαφορετικότητας
Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει, μέσα από ποικίλες μορφές σύγχρονης τέχνης, το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας
Η μαγεία των LEGO έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η Hauteart Contemporary Gallery μετατρέπει τη Λεμεσό σε έναν κόσμο δημιουργίας, φαντασίας και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους
«Animalia»: Η Μαρία Περεντού εκθέτει στην Omikron Gallery
Έργα που καταγράφουν δεκαπέντε χρόνια δημιουργίας, όπως σχέδια, πίνακες ζωγραφικής με κέντημα, γλυπτά και κατασκευές
H Alexandria Coe εκθέτει στη Λεμεσό
Η ατομική έκθεση "Figures in Suspension: Unbinding the Body" της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδας, Alexandria Coe αποτελείται από σχέδια και ζωγραφικά έργα
Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και ψηφιδωτού του Γιώργου Κοτσώνη
Στο έργο του Κοτσώνη συναντώνται δημιουργικά δυτικοευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα και βυζαντινές επιδράσεις
Η παραδοσιακή ζωή της Κύπρου μέσα από τα έργα του ναΐφ ζωγράφου Γιώργου Μαύρου
Η έκθεση ζωγραφικής τιτλοφορείται «Ούλλα χαλάλι σου»
Η isnotgallery contemporary παρουσιάζει την έκθεση Α-Ω: Στέλιος Βότσης
Μια επιμελημένη επιλογή έργων από διαφορετικές περιόδους της δημιουργικής διαδρομής του Στέλιου Βότση (1929-2012) από τη συλλογή της οικογένειας του καλλιτέχνη