Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2025
Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού ανακοινώνει τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Κυπριακής Παράδοσης, μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην παραδοσιακή αγγειοπλαστική, με θέμα «Η κεραμική – αγγειοπλαστική και ο τόπος μας», φωτίζοντας τη βαθιά σχέση του κυπριακού λαού με την τέχνη του πηλού.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη της κεραμικής μέσα από εκθέσεις, επιδείξεις και βιωματικά εργαστήρια, όπου παραδοσιακοί τεχνίτες θα δημιουργούν πήλινα αγγεία και θα μοιράζονται τις γνώσεις τους με το κοινό. Παιδιά και ενήλικες θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, δοκιμάζοντας την εμπειρία της δημιουργίας στον τροχό του αγγειοπλάστη.
Το φεστιβάλ θα προσφέρει μια πολυδιάστατη πολιτιστική εμπειρία, με παραδοσιακά επαγγέλματα, εκθέσεις, εργαστήρια, παραδοσιακή γαστρονομία, μουσική και χορούς, δημιουργώντας ένα περιβάλλον γεμάτο ήχους, χρώματα και γεύσεις της Κύπρου.
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχουν οι διαγωνισμοί μαγειρικής, όπου γνωστές σεφ όπως η Χρύσω Λέφου και η Χριστίνα Χριστοφή θα καθοδηγήσουν τη δημιουργία του παραδοσιακού τταβά και της πίτας της σάτζιης. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν παιδικές θεατρικές παραστάσεις από το θέατρο Piccolo και το Θέατρο Σκιών «Πάφιος», που θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους με χιούμορ και παράδοση.
Η μουσική και ο χορός δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Χορωδίες, μουσικά σχήματα και χορευτικοί όμιλοι θα γεμίσουν τον χώρο με κυπριακές μελωδίες και παραδοσιακούς ρυθμούς, ενώ γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Τζένη Καραπατάκη, ο Δημήτρης Παναγή και ο Μιλτώ Κωνσταντίνου θα χαρίσουν αξέχαστες στιγμές στο κοινό.
Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση παραδοσιακής αγγειοπλαστικής, εργαστήρια δημιουργίας, παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά, διαγωνισμό ποίησης στην κυπριακή διάλεκτο, αλλά και το εντυπωσιακό ομοίωμα του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας, που θα “ταξιδέψει” τους επισκέπτες πίσω στον χρόνο με τις ιστορίες του.
*Για δηλώσεις συμμετοχής στους διαγωνισμούς μαγειρικής: 99 972 434 (έως 23 Οκτωβρίου 2025).
>> Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Οκτωβρίου, Προαύλιο Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής, Λεμεσός, 10:30 - 20:00.
Είσοδος ελεύθερη – Τζεραστικό για ούλλους!

Σχετικά
Το αγαπημένο street food festival, επιστρέφει δίπλα στη θάλασσα, και ανακοίνωσε ημερομηνίες
Ετοιμάσου για δύο απολαυστικά τριήμερα γεμάτα γεύσεις, μουσική και καλοκαιρινή διάθεση.
Επιστρέφει ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στην περιοχή με τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα
Ανακοίνωσε ημερομηνία και ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες και δημιουργούς
10 χρόνια Φεστιβάλ Φανερωμένη: Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες
Η φετινή διοργάνωση έχει επετειακό χαρακτήρα και επιδιώκει να αναδείξει τη δεκαετή πορεία του φεστιβάλ
Ετοιμάσου για το Φεστιβάλ Πίκλας στην καρδιά της Λευκωσίας
Μία αλλιώτικη γιορτή για τους λάτρεις των... ξιδάτων
Ακυρώνεται το Σαρακοστιανό Street Food Festival 2026
Αντ' αυτού προγραμματίζεται η διοργάνωση μιας νέας (γευστικής) εκδήλωσης στην Πλατεία Ελευθερίας
Το 9ο Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς, ανακοίνωσε ημερομηνία
Mία διήμερη γιορτή γεμάτη παράδοση
Μάθαμε την ημερομηνία για το 2ο Φεστιβάλ Μαχαλεπιού στο χωριό
To πιο δροσιστικό φεστιβάλ ετοιμάζεται και φέτος να επιστρέψει στα βουνά του Τροόδους
Έρχεται το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2026
Με κεντρική θεματική Life, η φετινή διοργάνωση δεν περιορίζεται στην προβολή ταινιών· προτείνει μια στάση απέναντι στον κόσμο
Το αγαπημένο παραδοσιακό, μουσικοχορευτικό γλέντι ανακοίνωσε ημερομηνία
Το Φεστιβάλ Αντάμα επιστρέφει για 3η χρονιά και ήδη μετράμε αντίστροφα
Όλα όσα σε πριμένουν στο Πολέμι τον Μάρτιο
Το Πολέμι βάζει τα γιορτινά του και σε προσκαλεί στο Φεστιβάλ Άγριας Τουλίπας
Eco Fun Family Festival: Το νέο φεστιβάλ που εγκαινιάζει η Αγία Νάπα τον Μάρτιο
Μια γιορτή για όλη την οικογένεια με επίκεντρο το περιβάλλον