Δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2025
Την έναρξη του φθινοπώρου σηματοδοτεί η σημερινή μέρα, κατά την οποία ο ήλιος «συναντά» τον Ισημερινό και η μέρα ισορροπεί με τη νύχτα.
Το αστρονομικό φαινόμενο, γνωστό ως Φθινοπωρινή Ισημερία που αποχαιρετά και επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, φέτος συμπίπτει με την 22α Σεπτεμβρίου (άλλοτε και με την 23η/09), στις 16:20 ώρα Ελλάδας. Τη στιγμή εκείνη, ο Ήλιος θα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό, με αποτέλεσμα η μέρα και η νύχτα να έχουν σχεδόν ίση διάρκεια σε όλο τον πλανήτη. Από εκεί και πέρα, οι μέρες θα αρχίσουν να μικραίνουν και οι νύχτες να μεγαλώνουν, μέχρι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, στις 22 Δεκεμβρίου.
Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο, η ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό καλείται εαρινή. Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.
Η εξήγηση του φαινομένου
Η Ισημερία οφείλεται στην κλίση του άξονα της Γης κατά 23,5 μοίρες. Καθώς ο πλανήτης μας περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, οι ακτίνες φωτός φτάνουν με διαφορετική γωνία σε κάθε εποχή. Στις ισημερίες, ο άξονας της Γης δε γέρνει ούτε προς ούτε μακριά από τον Ήλιο, με αποτέλεσμα η ηλιακή ακτινοβολία να κατανέμεται συμμετρικά, δίνοντας σχεδόν ίση διάρκεια στη μέρα και τη νύχτα.
Η σημασία της Ισημερίας στον πολιτισμό είναι μεγάλη. Από την αρχαιότητα, αποτέλεσε αφορμή για γιορτές και τελετουργίες. Οι αρχαίοι Έλληνες τη συνέδεαν με τη Δήμητρα και τον μύθο της Περσεφόνης, που κατέβαινε στον Άδη, σηματοδοτώντας τον ερχομό του φθινοπώρου.
Εξάλλου, αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.
Σε πολλούς πολιτισμούς, η Ισημερία θεωρείται στιγμή ισορροπίας, ανανέωσης και προετοιμασίας για τον χειμώνα.
Για την καθημερινότητά μας, η 22α Σεπτεμβρίου φέρνει τα πρώτα σημάδια φθινοπώρου: οι μέρες μικραίνουν, τα βράδια δροσίζουν, η φύση αλλάζει χρώματα και στον αγροτικό κύκλο ξεκινά η εποχή της σποράς. Η αίσθηση του φθινοπώρου γίνεται ορατή τόσο στα τοπία όσο και στην καθημερινή ρουτίνα.
Πηγή: tovima.gr
Σχετικά
Μόλις στους 9 βαθμούς απόψε η θερμοκρασία – Σε ανοδική πορεία τις επόμενες μέρες
Αναλυτικά η πρόγνωση
Κλειστοί δρόμοι σε ορεινά χωριά επ. Λεμεσού την ερχόμενη βδομάδα λόγω εργασιών
Λόγω εκτέλεσης δασοκομικών εργασιών
Άνοιξε ξανά ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία θέας του νησιού
Ο χώρος είναι πλέον ασφαλής, ανανεωμένος και έτοιμος να υποδεχτεί ξανά χιλιάδες επισκέπτες.
Ο ελληνικός προορισμός που μπήκε στους 26 καλύτερους του κόσμου για το 2026
Ολόκληρη η λίστα του Conde Nast Traveller με τα καλύτερα ταξίδια της νέας χρονιάς
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου
Με σταθερό προσανατολισμό στην ενίσχυση του εθνικού τουριστικού προϊόντος Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean έδωσε δυναμικό «παρών» στο 3rd Greece–Cyprus Summit | Strategic Horizons, μέσα από τη συμμετοχή του CEO, κ. Roni Aloni, στο πάνελ του Τουρισμού.
Με δυναμικό αποτύπωμα υγείας και ευεξίας ολοκληρώθηκε το 6ο Lidl Wellness Camp
Το διήμερο υγείας και ευεξίας της Lidl Κύπρου άφησε ένα δυναμικό αποτύπωμα στους πάνω από 300 συμμετέχοντες, δίνοντας έμφαση σε απλές, εφαρμόσιμες και βιώσιμες συνήθειες για μία καλύτερη ζωή
Black Friday: Τι προσφορές περιμένουμε φέτος στα ταξίδια
Πτήσεις, διαμονές και εμπειρίες με έως -70%. Ο ταξιδιωτικός χάρτης των φετινών εκπτώσεων της Black Friday
Ryanair: Τι άλλαξε σε όλες τις πτήσεις
Τι ισχύει πλέον σε όλες τις πτήσεις της Ryanair από χθες Τετάρτη 12 Νοεμβρίου. Η απόφαση που έχει προκαλέσει ανησυχίες
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες στην Κύπρο
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού