Δημοσιεύτηκε στις 07 Ιουλίου 2025
Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδούλου
Η Άννα Βίσση έκανε και πάλι αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να μαγεύει. Το ΑΕΚ Αρένα στη Λάρνακα πλημμύρισε από χιλιάδες φωνές, δάκρυα, γέλια και τραγούδια που έχουμε σιγοψιθυρίσει σε κάθε εποχή της ζωής μας.
Η μεγάλη συναυλία της Άννας Βίσση στην Κύπρο δεν ήταν απλώς ένα μουσικό γεγονός, ήταν μια βιωματική εμπειρία, μια γιορτή για τα 52 χρόνια καριέρας της απόλυτης σταρ της ελληνικής μουσικής.
Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή, η Βίσση απέδειξε γιατί παραμένει ένα φαινόμενο. Εκείνη την στιγμή συγκίνησε. Συγκίνησε η παρουσία της και όλες εκείνες οι μνήμες οι προσωπικές του καθενός που συνδέονται με τα τραγούδια της. Λίγο πολύ βουρκώσαμε, χαρήκαμε, αγαλλιάσαμε που βρεθήκαμε ξανά κοντά σε μία γυναίκα-φαινόμενο που ο χρόνος της χαρίστηκε απλόχερα για να την απολαμβάνουμε γενιές και γενιές ως θείο δώρο. Η Άννα Βίσση είναι πολλά περισσότερα από μία ερμηνεύτρια της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Η Άννα απελευθερώνει και λυτρώνει ταυτόχρονα με την φωνή, την πορεία, τα λόγια της...

Με αστείρευτη ενέργεια, με μια φωνή που δεν γνωρίζει φθορά και με την ίδια εκείνη σπίθα στο βλέμμα που είχε στα πρώτα της βήματα, η Άννα τραγούδησε για τη ζωή, τον έρωτα, τον πόνο, την αλήθεια. Έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε σε ένα κοινό που την λάτρευε από την πρώτη στιγμή.
Το φαινόμενο Άννα Βίσση δεν εξηγείται εύκολα αλλά μπορεί να αναλυθεί. Είναι σπάνιο, αν όχι μοναδικό, μια καλλιτέχνιδα να βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας για πέντε δεκαετίες και να παραμένει όχι απλώς ενεργή, αλλά και επίκαιρη, ανανεωμένη, επιδραστική. Η Βίσση έχει επινοήσει ξανά και ξανά τον εαυτό της – από ροκ περσόνα μέχρι λαϊκή ντίβα, από έντεχνη ερμηνεύτρια μέχρι ποπ είδωλο, πάντα χωρίς να χάνει το προσωπικό της στίγμα.
Η επιτυχία της δεν οφείλεται μόνο στην ερμηνευτική της δεινότητα ή στη μαγνητική της παρουσία επί σκηνής. Είναι μια καλλιτέχνιδα που δεν φοβήθηκε ποτέ να πειραματιστεί, να τσαλακωθεί, να προχωρήσει μπροστά όταν οι άλλοι έμεναν πίσω. Είναι επίσης μια γυναίκα αυθεντική, αληθινή, με πάθη, με λάθη, με θάρρος να εκτεθεί. Αυτό την κάνει διαχρονικά αγαπητή. Δεν είναι απλώς μια σταρ – είναι κομμάτι της ζωής μας.

Η συναυλία της περασμένης Παρασκευής όπου βρέθηκα ήταν ένας θρίαμβος. Από το “Δώδεκα” μέχρι το “Τρένο”, το "Γιασεμί" που αφιέρωσε στην 93χρονη μητέρα της μέχρι το "Δεν θέλω να ξέρεις" και από τα πρώτα της τραγούδια μέχρι τις πιο πρόσφατες επιτυχίες της, η Άννα απέδειξε πως η μουσική της είναι πέρα από εποχές. Το κοινό, νέοι, μεγαλύτεροι, ολόκληρες οικογένειες φώναζε τους στίχους, χόρευε, έκλαιγε. Ήταν εκεί για να τιμήσει όχι μόνο την Άννα Βίσση την καλλιτέχνιδα, αλλά και την Άννα Βίσση τη γυναίκα που μας έμαθε να ζούμε με πάθος.
52 χρόνια στην κορυφή. Και όμως, κάθε φορά είναι σαν την πρώτη. Αυτό είναι το θαύμα της Άννας Βίσση. Ένα φαινόμενο που δεν τελειώνει. Μια φωνή που δεν σβήνει. Μια ψυχή που καίει.
Η Άννα δεν τραγούδησε απλώς στο ΑΕΚ Αρένα. Έγραψε ιστορία. Και εμείς ήμασταν εκεί.
Σχετικά

"Πάμε μια Βόλτα" σε γνωστούς λαϊκούς, έντεχνους και ρεμπέτικους δρόμους στη Μικρή Άρκτο
Με τους Ειρήνη Πελαγία, Γιώργο Πασμά, Κυριάκο Χατζηανδρέου

Ο Τεύκρος, η Μαριλένα και η ομάδα τους γιορτάζουν τα ‘80s & ‘90s με τα πιο διαχρονικά τραγούδια
Επιστροφή στις δεκαετίες που σημάδεψαν τη μουσική

Αντίο στον Διονύση Σαββόπουλο: Ο “Νιόνιος” που έγινε φωνή μιας ολόκληρης χώρας
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος τραγουδοποιός που ένωσε τη ροκ με τη λαϊκή ψυχή και χάραξε τη δική του πορεία στην ελληνική μουσική

Διονύσης Σαββόπουλος: Η ανακοίνωση της οικογένειας για τον θάνατο του μοναδικού τραγουδοποιού
Ο αγαπημένος «Νιόνιος» από το 2021 έδινε και μάχη με τον καρκίνο

Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος σε ηλικία 81 ετών
Ο σπουδαίος τραγουδοποιός βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο

Πέθανε ο Γιώργος Ψωμόπουλος των Magic De Spell
Ως μάνατζερ και ως καλλιτέχνης, μέσα από δημιουργίες όπως η μελοποίηση του ποιήματος της Κατερίνας Γώγου «Εμένα οι φίλοι μου», ο Γιώργος Ψωμόπουλος αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική ροκ

«Κυπριακή Μουσική αλλιώς... πώς»: Μία βραδιά μουσικής με εξαιρετικά σύνολα και φωνές
Στο πλαίσιο των Μουσικών Συναντήσεων Κλασικής και Σύγχρονης Έμπνευσης

PREMIERE 2 – Μαρτίνος Τιρίμος & Παναγιώτης Παπαδόπουλος με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες συναντούν τον Mozart, τον Čiurlionis και τον Brahms σε ένα συναυλιακό πρόγραμμα

Ο Kevin Spacey παρουσιάζει για πρώτη φορά το σόου του το “Songs & Stories” στη Λεμεσό
Μια μαγική βραδιά με μουσική, χιούμορ και κινηματογραφικές ιστορίες

Επετειακή συναυλία για τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Σόλωνα Μιχαηλίδη
Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη κράτηση εισιτηρίων

Αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φιγουράρει στην Times Square της Νέας Υόρκης
Η φωτογραφία της σαγηνευτικής ερμηνεύτριας μπήκε σε banner στη φημισμένη πλατεία της Νέας Υόρκης, ενώ αποτελεί εξώφυλλο της playlist Equal Greece.

«Παραµυθκιών Ήχοι – Η Καρκιά της Ρήγαινας»: Ένα µουσικο-αφηγηµατικό ταξίδι με τον Σταύρο Λούρα
Εµπνευσµένο από την άϋλη πολιτιστική κληρονοµιά της Κύπρου