Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουνίου 2025
Ανησυχία και ερωτήματα προκαλούν φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας κατασκευές πάνω στην άμμο της παραλίας Κούριο στη Λεμεσό — ουσιαστικά «πάνω στο κύμα».
Οι εικόνες απεικονίζουν παρεμβάσεις που φαίνεται να αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο μιας από τις πιο γνωστές παραλίες της Κύπρου, θέτοντας ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά και νομιμότητας.
Ποιος έδωσε την άδεια για τέτοιες επεμβάσεις σε προστατευόμενο χώρο; Υπήρξε γνωμοδότηση από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές; Ελέγχθηκε η συμβατότητα των κατασκευών με την ισχύουσα νομοθεσία για τις παραλίες και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής;

Σημειώνεται πως η παραλία Κούριο, γνωστή για τον αρχαιολογικό της χώρο και τη φυσική της ομορφιά, βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του νεοσύστατου Δήμου Κουρίου, ο οποίος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Κουρίου περιλαμβάνει περιοχές όπως η Επισκοπή, το Τραχώνι, ο Ύψωνας, το Κολόσσι και το Ακρωτήρι. Σημειώνεται ότι περίπου το 57% της διοικητικής του περιφέρειας εμπίπτει εντός των Βρετανικών Βάσεων, γεγονός που δημιουργεί ένα σύνθετο διοικητικό καθεστώς με διπλή νομική εποπτεία.
Για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, οποιαδήποτε κατασκευή ή παρέμβαση στην περιοχή απαιτεί έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων του Δήμου Κουρίου, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και, εφόσον αφορά περιοχές εντός των Βρετανικών Βάσεων, των αντίστοιχων διοικητικών οργάνων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του OmegaLive που επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Κουρίου Παντελή Γεωργίου, εξήγησε γιατί το εν λόγω υποστατικό κτίζεται στη θάλασσα και κατά πόσον το γεγονός αυτό έρχεται αντιμέτωπο με νομικά ζητήματα.
Αρχικά ο κ. Γεωργίου επισήμανε πως την άδεια οικοδομής ανανέωσαν στον νέο ιδιοκτήτη οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων οι οποίες μετά την μεταβίβαση εξουσίας που έλαβε χώρα, έκαναν αποδεκτό το αίτημα του νέου ιδιοκτήτη, δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εργασίες στην περιοχή.
Στη συνέχεια τόνισε πως ο λόγος που το ανεγειρόμενο υποστατικό, το οποίο προορίζεται να γίνει εστιατόριο, φαίνεται να κτίζεται εντός της θάλασσας είναι η διάβρωση του εδάφους που ξεπερνά τα 20 μέτρα. «Η ακτογραμμή είναι 20 μέτρα πιο μπροστά από ό,τι ήταν παλιά. Το κέντρο έπρεπε να κτιστεί το 2011 στο σημείο που κτίζεται σήμερα, τότε δεν υπήρχε καμία διάβρωση οπότε η ανέγερσή του είναι απολύτως νόμιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταληκτικά σημείωσε πως ο ιδιοκτήτης ζήτησε να κτιστεί το υποστατικό πιο πίσω από το υφιστάμενο σημείο αλλά λόγω ένστασης του Τμήματος Αρχαιοτήτων αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Σχετικά
H Aegean επαναρχίζει τις πτήσεις προς έναν δημοφιλή ελληνικό προορισμό
Eπαναρχίζει το Πάφος-Αθήνα από την Aegean
Αν σκοπεύεις να κατεβείς στο κέντρο της Λεμεσού σήμερα, διάβασε αυτό
Όλες οι τροχαίες ρυθμίσεις που θα ισχύουν σήμερα Τσικνοπέμπτη στη Λεμεσό
Τσικνοπέμπτη στην Κύπρο: Από τις βακχικές γιορτές στο καρναβάλι της Λεμεσού
Μετά τη δεκαετία του 1950, η Τσικνοπέμπτη καθιερώθηκε πανκυπρίως ως ημέρα συλλογικής διασκέδασης
11 πολυτελείς σουίτες με θέα τη θάλασσα του Πρωταρά, σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις!
Ο ολοκαίνουριος boutique παραθαλάσσιος προορισμός στον Πρωταρά, είναι άκρως εντυπωσιακός
Αυτή είναι η νέα αεροπορική που θα συνδέει την Κύπρο με έναν νέο προορισμό
H Kύπρος από τον ερχόμενο Ιούνιο συνδέεται με τη μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ασίας
Κλείνουν δρόμοι (την Πέμπτη) στην Πάφο για το Καρναβάλι
Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης.
Το Μουντιάλ… παίζει ΣΙΓΜΑ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου FIFA World Cup 2026 έρχεται ζωντανά και αποκλειστικά στην τηλεόραση SIGMA
Limassol Greens: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον lifestyle προορισμό της Λεμεσού
Σε πλήρη λειτουργία και νέα φάση επέκτασης το 2026
4 υπέροχα ξενοδοχεία για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Αυθεντικές εμπειρίες φιλοξενίας και μοναδικές γεύσεις σε Λεμεσό, Πάφο και Πόλη Χρυσοχούς.