Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιουνίου 2025
Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Λοράν Μπαφί «Τοκ-Τοκ» είναι η νέα παραγωγή που ανεβαίνει μόνο για 3 παραστάσεις στο Θέατρο ΈΝα Λεμεσού σε σκηνοθεσία του Άδωνι Φλωρίδη.
Πρόκειται για μία εκρηκτική συνύπαρξη χαρακτήρων με ακραία χαρακτηριστικά. Όλοι οι ήρωες πάσχουν από κάποια εμμονική διαταραχή και αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις.
Η υπόθεση
Ο παγκοσμίου φήμης Ισπανός γιατρός Παλομέρο, ειδικευμένος στη θεραπεία ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, επισκέπτεται μία φορά το μήνα το ιατρείο του στο Παρίσι για να εξετάσει τους ασθενείς του. Στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου τον περιμένουν έξι ασθενείς, που περίμεναν πολλούς μήνες για να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού μαζί του.
Ο Φρεντερίκ πάσχει από κοπρολαλία, ο Αλέν από αριθμομανία, η Καντίντ από μικροβιοφοβία, η Μαρί από ψυχαναγκαστικό σύνδρομο η Λιλί από παλιλαλία, ο Όττο από γραμμοφοβία. Όλες αυτές οι παράξενες εμμονικές διαταραχές εκδηλώνονται ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης εκρηκτικής συνύπαρξης. Η ώρα περνά και ο γιατρός δεν εμφανίζεται. Η βοηθός του ενημερώνει τους ασθενείς ότι η πτήση του γιατρού από τη Μαδρίτη έχει καθυστέρηση, αλλά ότι ο γιατρός θα έρθει οπωσδήποτε.
Οι ασθενείς μη έχοντας τι άλλο να κάνουν, αποφασίζουν να σπάσουν την ανία και την αμηχανία της αναμονής: συζητούν για το πρόβλημά τους, γνωρίζονται καλύτερα και εξομολογούνται ο ένας στον άλλον τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους. Ένα τρελό γαϊτανάκι φόβων, επιθυμιών και συναισθημάτων, που θα οδηγήσει σε ένα απρόσμενο και συγκινητικό φινάλε.
Την «Μέθοδο του Δρ. Παλομέρο» δεν μπορεί να την κατατάξει κανείς εύκολα σε ένα θεατρικό είδος καθώς εμπεριέχει και συνδυάζει με ευφυία τη φάρσα με το ψυχογράφημα και το μπουλβάρ με το θέατρο του παραλόγου.
Πρόκειται για μία εκρηκτική συνύπαρξη χαρακτήρων με ακραία χαρακτηριστικά. «Αυτή η παράδοξη συνεύρεση περνά από την αρχική ασυμβατότητα στην λύτρωση του «μαζί», στην θεραπευτική κατάσταση της ανθρώπινης αλληλεγγύης» σημειώνει ο σκηνοθέτης. Σύμφωνα με τον Γ. Λεοντάρη «ως προς το χτίσιμο των χαρακτήρων, είναι απαραίτητη η δημιουργία καθαρών περιγραμμάτων για τον κάθε κωμικό τύπο, ανάλογα με την πάθησή του τόσο σε επίπεδο σωματικότητας όσο και ως προς τη διαχείριση του λόγου. Ωστόσο, οι ήρωες αυτοί, κάτω από το κωμικό τους προσωπείο, κρύβουν την αγωνία της διαταραχής που τους βασανίζει».
Τα στοιχεία του μπουλβάρ που περιέχονται στο έργο θα εξυπηρετήσει ο γρήγορος ρυθμός λεκτικών και σωματικών δράσεων, ο οποίος θα εναλλάσσεται με τις σιωπές και τις χρονικές παύσεις που είναι απαραίτητες για να ακουστεί ο απόηχος της αγωνίας των προσώπων. Οι γρήγοροι ρυθμοί της παράστασης θα αναδείξουν το φαρσικό στοιχείο και οι αργοί ρυθμοί θα αποκαλύψουν το ψυχολογικό βάθος που κρύβεται κάτω από την ψυχική διαταραχή. Στόχος της παράστασης είναι να συνδυάσει το χιούμορ με το τρυφερό ψυχογράφημα και στο τέλος να υπογραμμίσει τον βαθύ ανθρωπισμό αυτού του τόσο πρωτότυπου και ιδιαίτερου έργου.

Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
Σκηνικά: Χρίστος Σιαμαρής
Κουστούμια-Μακιγιάζ: Ματίνα Λαμάρη
Φωτισμοί: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Κατασκευή σκηνικων: Γιώργος Παναγιώτου
Φροντιστήριο: Στέλιος Στυλιανού
Γραφικά: Στεφάνη Στυλιανού
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης:
Έλενα Μυλωνά (Καντίντ)
Νίκη Νικολαίδου (Γραμματέας)
Χριστός Χαρίτου (Φρεντερίκ)
Κούλης Καυκαλιάς (Αλέν)
Ματίνα Λαμάρη (Λιλί)
Κριστίν Κυριάκου (Μαρί)
Τόμμυ Παπασολομώντος (Όττο)
>> Τετ 18, Πεμ 19 & Κ 22 Ιουνίου, Θέατρο Ένα, Λεμεσός, 20.30.
-
Θέατρο Ένα Λεμεσός
18 Ιουνίου - 19 Ιουνίου 2025
22 Ιουνίου 2025
Σχετικά
«Furry Tails: Ταξιδεύοντας με τα Ζώα του Κόσμου»: Μια πρωτότυπη μουσικο-αφηγηματική παράσταση από τον οργανισμό «Αθέρας»
Αυτές τις γιορτές, ετοιμαστείτε για το πιο τρελό, μουσικό ταξίδι!
Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έφυγε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σταθερά παρόντες ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί
Τελευταία παράσταση του «Τρελαντώνη» την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Πρόκειται για μια φρέσκια, τρυφερή και γεμάτη ενέργεια θεατρική παραγωγή που μιλά στην καρδιά μικρών και μεγάλων
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, στον ΘΟΚ τον Ιανουάριο
Η Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» ανεβάζει το έργο σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν