Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαΐου 2025
Το ΣΥΝΕΡΓΈΙΟ υποδέχεται τον Βασίλη Βασιλάκη, ξανά μετά απο εφτά χρόνια, αφού ολοκλήρωσε μια πολύ επιτυχημένη σεζόν παραστάσεων στην Αθήνα, στην πάντα επίκαιρη Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη.
Ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, το δοκίμιο-μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού, μεταφέρεται στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.
Μέσα στην περίεργη εποχή που διανύουμε , όπου επαναπροσδιορίζονται αξίες και αρχές του κοινωνικού μας ιστού, η αιώνια κραυγή του Ν. Καζαντζάκη φαντάζει ως η πιο επίκαιρη από ποτέ. Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα.
Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης, απόφοιτος της σχολής του Κουν και δραστήριος εργάτης του θεάτρου, έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας, δράση πολυεπίπεδη και πολυσχεδής, διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες.
Η επίμονη αναμέτρησή του με το εκστατικό εσωτερικό ποίημα του Ν. Καζαντζάκη, τον ώθησε να το σχηματοποιήσει σε θεατρικό μονόλογο και από το 2010 να το παρουσιάζει σε φεστιβάλ και χώρους πολιτισμού, αποκομίζοντας διθυραμβικές κριτικές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος: «Με ένα παλιό ποδήλατο απομακρυνόμουν από την πόλη και απάγκιαζα στις αυλές των μικρών εκκλησιών, σε ερημικές παραλίες ή στα βουνά της Αίγινας προσπαθώντας να κατανοήσω τα πυκνά σε νόημα και ανάγκη λόγια του Καζαντζάκη. Δύσκολος, φοβερός, ατέλειωτος ανήφορος».
Η «Ασκητική» του Βασίλη Βασιλάκη, δομήθηκε με όρους απόλυτα σύγχρονους σαν ένα έργο υπό συνεχή εναλλαγή, μεταλλασσόμενο κινησιολογικά και υφολογικά, κρατώντας όμως τους στέρεους πυρήνες του λόγου και της υποκριτικής.
Ο φωτισμός μοναδικός «βοηθός» της παράστασης παραλλάσσεται ακολουθώντας τα σκαλοπάτια ερμηνείας του κειμένου.
ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Νίκου Καζαντζάκη
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία Βασίλης Βασιλάκης
Θεατρική Διασκευή Ευτυχία Δρούκα
Φωτισμοί Νίκος Μαυρόπουλος
Ενδυματολόγος Δανάη Καββαδία
Σάββατο 17/5 και Κυριακή 18/5 στις 8:00 μμ.
Διάρκεια: 75’
Είσοδος: 12 ευρώ
Στον Πολυχώρο Συνεργείο
Ελευθερίας 91, Λεμεσος
Πληροφορίες, κρατήσεις 96740757
-
Πολυχώρος Συνεργείο
17 Μαΐου - 18 Μαΐου 2025
Σχετικά
Η Nicosia For Art και το National Theatre Live παρουσιάζουν την κινηματογραφική προβολή της παράστασης “Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick
Η παράσταση “Dr. Strangelove” θεωρείται μία από τις κορυφαίες κωμωδίες όλων των εποχών
"Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στον ΘΟΚ - Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων
Παραστάσεις από 6 Φεβρουαρίου
«Keffiyeh / Made in China» από το Θέατρο ΑντίΛογος
Ένα έργο που αναζητά την τρυφερότητα μέσα στη δίνη και τον παραλογισμό του πολέμου
Τρεις ελληνικές θεατρικές παραστάσεις ταξιδεύουν στην Κύπρο
Σημαντικά έργα, δυνατές ερμηνείες και ξεχωριστές ιστορίες ζωής, έρωτα και μυστηρίου ανεβαίνουν στις κυπριακές σκηνές
Ο Χορός των Εραστών: Η θεατρική παράσταση που ταξιδεύει από την Αθήνα στο Ριάλτο
Ο Tiago Rodrigues σκηνοθετεί σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Αργυρώ Χιώτη, τους Νίκο Καραθάνο και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Η Λευκωσία απολαμβάνει θέατρο και δείπνο σε γνωστό ξενοδοχείο
Ιφιγένεια: Millennium Edition: Μία ανατριχιαστική site-specific θεατρική εμπειρία στον 5ο όροφο
«Κρατάς μυστικό»: Η τρυφερή κωμωδία του Ανδρέα Αριστοτέλους στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Μια παράσταση γεμάτη “συναίσθημα” και άπειρα μυστικά.
"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" σε νέο κύκλο παραστάσεων
Ο Γρηγόρης Γεωργίου επιστρέφει με την συγκλονιστική ερμηνεία του για έξι επιπλέον παραστάσεις
Συνεχίζεται η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου, «Περιμένοντας τον Γκοντό»
Παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
O Αόρατος Επισκέπτης με την Κάτια Δανδουλάκη έρχεται Κύπρο
Η παράσταση που ενθουσίασε κριτικούς και κοινό, μετά από 2 χρόνια πετυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Το Θέατρο Γκαμπριάτζε έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο!
Η ιστορία του, οι παραστάσεις που οι κριτικοί χαρακτηρίζουν “ώριμα θεατρικά έργα”, ο Ρέζο Γκαμπριάτζε και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις παραστάσεις που έρχονται