Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

«Social Sculptures» από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου

Συνεχίζεται η σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Beuys μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2021, Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2021

Η σειρά εκδηλώσεων Social Sculptures, την οποία διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου στα πλαίσια του Beuys100 και επιμελείται η Μαρίνα Χριστοδουλίδου, ξεκίνησε με ένα εργαστήρι που οδήγησε στην έκθεση η οποία εγκαινιάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 με την παρουσία όλων των συμμετέχοντων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2021. Το παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις, προβολές ταινιών σχετικά με τον Beuys, μια διαδικτυακή συζήτηση με την ιστορικό τέχνης Ρέα Thönges-Στριγγάρη και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και συνεργαζόμενους συντελεστές. 

Ο καλλιτέχνης, ακτιβιστής, γλύπτης, συντάκτης και καθηγητής στην Ακαδημία Τέχνης του Ντίσελντορφ, Joseph Beuys θα συμπλήρωνε φέτος τα 100 χρόνια ζωής. Οι ιδέες, τα έργα και η πολιτική δράση του είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο καλλιτεχνικό τοπίο της μεταπολεμικής περιόδου και στη δημιουργία σύγχρονων πρακτικών τέχνης, όπως και πρακτικών με κοινωνικό προσανατολισμό. Η θεωρία της γλυπτικής ήταν μια μεθοδολογία που ο Beuys συνέλαβε και εφάρμοσε ως εργαλείο και όχι ως  μέσο. Η προσέγγισή του προς την κοινωνική γλυπτική επηρέασε και ενέπνευσε τον κόσμο της τέχνης αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, και εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι και σήμερα. Η δήλωσή του: "κάθε άνθρωπος είναι καλλιτέχνης", που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρακτικής του για την κοινωνική γλυπτική, αισθάνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, όσο αφορά στην επιτακτική ανάγκη για επανεξέταση των κοινωνικών δομών.

Η έκθεση "Social Sculptures", την οποία επιμελείται η Μαρίνα Χριστοδουλίδου, παρουσιάζει τις πρακτικές των καλλιτεχνών Σπύρου Αναστασίου, Mehveş Beyidoğlu, Στέλλας Ν. Χρίστου, Ειρήνης Κωνσταντίνου, Ραφαέλας Κωνσταντίνου, Μαριέττας Μαυροκορδάτου, Ανδρέα Παπαμιχαήλ, Σιμώνης Φιλίππου, Ζωής Πολυκάρπου, Κοραλλίας Στεργίδου και Νικολίνας Στυλιανού. Οι καλλιτεχνικές τους προσεγγίσεις χαρακτηρίζονται από διαφορετικά μέσα, που περιλαμβάνουν ήχο, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκατάσταση, περφόρμανς, μερικών εκ των οποίων αποτελούν συμμετοχικά έργα. Ωστόσο, μοιράζονται μια απόκλιση από την έννοια του «έργου τέχνης», για να αποκαλύψουν και να συμπαρασυρθούν μέσα από υβριδικές μορφές και διαδικασίες δημιουργίας τέχνης. Στα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία τελέστηκαν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες πραγματοποίησαν ζωντανές περφόρμανς και διαδραστικές παρεμβάσεις. Στις 6 και 29 Οκτωβρίου στις 6μ.μ. η επιμελήτρια Μαρίνα Χριστοδουλίδου θα δώσει δύο ξεναγήσεις στην έκθεση.  

Στο πρόγραμμα του πρότζεκτ Social Sculptures ξεχωρίζει ιδιαίτερα μια ζωντανή συζήτηση μεταξύ της επιμελήτριας Μαρίνας Χριστοδουλίδου και της ιστορικού τέχνης Ρέας Thönges -Στριγγάρη, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 7 Οκτωβρίου 2021. Στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, η Ρέα Thönges - Στριγγάρη συνάντησε τον Joseph Beuys στην documenta στο Κάσελ. Η συνάντηση αυτή εξελίχθηκε σε μια δημιουργική συνεργασία και σε στενή φιλία. Σε αυτή τη συζήτηση, η Ρέα Thönges - Στριγγάρη θα αναστοχαστεί τον όρο της κοινωνικής γλυπτικής του Beuys, θα συζητήσει για την επίδραση του έργου και της φιλοσοφίας του καλλιτέχνη και θα μιλήσει για τη συνεργασία και τη φιλία της μαζί του. 
Η έκθεση θα κλείσει με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και συνεργαζόμενους συντελεστές που θα συντονίζει η επιμελήτρια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: 
www.goethe.de/kypros/beuys100

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 6μμ: Ξενάγηση στην έκθεση
  • Πέμπτη 7 Οκτωβρίου στις 7μμ.: Online συνομιλία με τη Ρέα Thönges-Στριγγάρη (Zoom link εδώ. Meeting-ID: 830 1089 7800, Κωδικός: DK4c#c)
  • Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις 7μμ: Προβολή ταινίας, Kurzfilme über Joseph Beuys (υπαίθρια)
  • Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στις 7 μμ: Προβολή ταινίας, Joseph Beuys: an interview (υπαίθρια)
  • Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 6μμ: Ξενάγηση στην έκθεση
  • Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 7μμ: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και συνεργάτες του πρότζεκτ, σε συντονισμό της επιμελήτριας (υπαίθρια)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 23 Σεπτεμβρίου - 23 Οκτωβρίου 2021
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα – Παρασκευή, 14:00-19:00, Σάββατο 10:00-14:00 (Δεν χρειάζεται κράτηση για επίσκεψη κατά τις ώρες λειτουργίας. Ομαδικές επισκέψεις εκτός των ωρών λειτουργίας κατόπιν ραντεβού.)

ΧΩΡΟΣ: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, Μάρκου Δράκου 21, 1102 Λευκωσία 
ΤΙΜΗ: Ελεύθερη είσοδος
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ, ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ:
+357 22 674606, Isabella.Renz.extern@goethe.de
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
+357 22 674606, kommunikation-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/cyprus 

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πλήρη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο υγιεινής και προστασίας των αρμόδιων αρχών. Για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι απαραίτητa ένα έγκυρο SafePass (αρνητικό test pcr/rapid με ισχύ 72 ωρών, εμβολιασμός τουλάχιστον με μια δόση 3 εβδομάδες πιο πριν, αποδεικτικό νόσησης από Covid-19 τους τελευταίους 6 μήνες) και προηγούμενη δήλωση ενδιαφέροντος.

ΓΙΑ ΤΟΝ JOSEPΗ BEUYS
Ο Joseph Beuys (12 Μαίου 1921 – 23 Ιανουαρίου 1986) θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Ήταν γνωστός Γερμανός καλλιτέχνης και μέλος του κινήματος Φλούξους. Το έργο του εκτείνεται από δρώμενα και τέχνη της περφόρμανς, μέχρι τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, τη γραφιστική, τη θεωρία της τέχνης και την παιδαγωγική. Το εκτενές έργο του εδράζεται στις έννοιες του ουμανισμού, της κοινωνικής φιλοσοφίας και της ανθρωποσοφίας. Κορύφωσή του αποτελούν ο «διευρυμένος ορισμός της τέχνης» που πρότεινε και η ιδέα του κοινωνικού γλυπτού ως ένα «Gesamtkunstwerk» (συνολικό έργο τέχνης), το οποίο πίστευε ότι έπρεπε να έχει έναν δημιουργικό συμμετοχικό ρόλο στη  διαμόρφωση της κοινωνίας και της πολιτικής.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close