Δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2024
Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων της παραγωγής της Νέας Σκηνής «Νίκος Χαραλάμπους» με τίτλο Μητέρα του διακεκριμένου Λιβανο-Καναδού δραματουργού, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ουαζντί Μουαουάντ. Ένα γλυκόπικρο αφήγημα, βασισμένο σε αυτοβιογραφικά στοιχεία –ο τελευταίος καρπός μίας τριλογίας που στρέφει το φακό στα πρόσωπα της οικογένειάς του συγγραφέα– παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, σε σκηνοθεσία της βραβευμένης με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ 2022 Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά.

Στη Μητέρα (γρ.2021) ο Ουαζντί Μουαουάντ επιστρέφει στο ζήτημα της εμπειρίας του εκτοπισμού, του τραύματος της μνήμης του πολέμου και των περίπλοκων διαδρομών της, καθιστώντας μας κοινωνούς του προσωπικού του βιώματος. Μια βουτιά στο μνημονικό υλικό, στις αναμνήσεις του συγγραφέα και της παραμόρφωσής τους από τον χρόνο, στο μεταίχμιο μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, όπου η μητέρα του βρίσκεται σε πρώτο πλάνο αντιμέτωπη με τον πόλεμο και τον αναπόφευκτο ξεριζωμό της.

Η ανάμνηση της μητέρας του ανασυντίθεται σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου η οικογένεια Μουαουάντ εγκαθίσταται για πέντε χρόνια, εξαιτίας του Λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στα μάτια της, ο χώρος αυτός είναι ένα προσωρινό καταφύγιο, από το οποίο αδημονεί κάθε μήνα να φύγει και να επιστρέψει στη Βηρυτό. Μια επιστροφή στις ρίζες που συνεχώς αναβάλλεται και ένα τραύμα που συνεχώς διογκώνεται, τις συνέπειες του οποίου νιώθει ο μικρότερος γιος της. Η αφήγηση πλέκει την τραγωδία της προσφυγιάς με τις εσωτερικές συγκρούσεις της οικογενειακής ζωής και υφαίνει έναν ιστό από βαθιά ανθρώπινα ερωτήματα για τη μητρική αγάπη, την απώλεια, τον πόλεμο και τη δυστυχία του, αλλά και τη ζωτική δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά προσεγγίζει το έργο ως ένα ταξίδι στα θραύσματα της μνήμης μέσα από το οποίο τα πρόσωπα του έργου ανακαλύπτουν τα όρια της αντοχής τους. Έχοντας δίπλα της μια μοναδική ομάδα συντελεστών και ηθοποιών καλείται να αναδείξει τη σύνθεση του προσωπικού με το συλλογικό τραύμα, του ρεαλισμού με το όνειρο, τη σύγκρουση του παρελθόντος με το παρόν, προσκαλώντας το κοινό σε μια ποιητική και συναισθηματική διαδρομή, εμποτισμένη με νοσταλγία, χιούμορ και τρυφερότητα. Μια ωδή στη μητέρα, μια ωδή στη ζωή, αλλά επίσης και μια δήλωση αγάπης προς τον Λίβανο και τη λιβανέζικη κουλτούρα.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δέσποινα Πυρκεττή
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά
Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη
Μουσική: Νεκτάριος Ροδοσθένους
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Γιώργος Αλεξάνδρου
Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτης: Φώτης Φωτίου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Πάρις Ερωτοκρίτου, Μέλανη Στέλιου, Μαρία Τσιάκκα, Χριστίνα Χριστόφια
Συμμετέχει το παιδί Ορέστης Χριστοδουλίδης

Παραστάσεις
▪Λευκωσία
Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Από 10 Ιανουαρίου 2025
και κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:00
▪Λεμεσός
Θέατρο Ριάλτο
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 στις 20:30
▪Ελ. Αμμόχωστος
Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 20:30
▪Πάφος
Μαρκίδειο Θέατρο
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 στις 20:30
▪Η παραγωγή θα περιοδεύσει στη Λάρνακα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.
▪Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025, μετά το τέλος της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές και τους ηθοποιούς.
Υπερτιτλισμένες παραστάσεις
Λευκωσία
▪Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025 (αγγλικά και τουρκικά)
▪Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025 (ελληνικά)
Λεμεσός
▪ Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 (αγγλικά και τουρκικά)
Πληροφορίες / Εισιτήρια
▪Λευκωσία, Πάφος, Σωτήρα
Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy και στο Ταμείο του Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη - Κυριακή 10:00 - 13:30 και 16:00 - 18:00)
▪Λεμεσός
Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy και στο Ταμείο του Θεάτρου Ριάλτο, τηλ 77777745 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 15:00)
Τιμή Εισιτηρίου
€12 / €6

Φωτογραφίες: Παύλος Βρυωνίδης
Σχετικά
«Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» με τους Σαλώμη Ιεροπούλου και Σάββα Σάββα επί σκηνής
Ποίηση που δεν λέγεται μόνο με λέξεις...
Σ’ εσάς που με ακούτε: Η παράσταση της Λούλας Αναγνωστάκη έκανε πρεμιέρα
Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η πρώτη παράσταση το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Ο τόπος εν οι άνθρωποι: Δωρεάν θεατρικά εργαστήρια μνήμης, φαντασίας & συλλογικής ταυτότητας στα χωριά
Μια συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την Επιτροπή Πολιτισμού Ορεινών περιοχών Τροόδους και τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων.
Αυτή είναι η καλοκαιρινή παραγωγή 2026 του ΘΟΚ
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2026 τον Ίωνα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η θεατρική παράσταση "Τούλα" στο ARTos House στη Λευκωσία
Το έργο Τούλα ακολουθεί την εξέλιξη της εικαστικού Τούλας Λιασή ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη
15 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν τον Φεβρουάριο τον πιο θεατρικό μήνα της χρονιάς
Από σύγχρονα ελληνικά έργα και διεθνείς επιτυχίες μέχρι πολιτικό θέατρο, κωμωδία και δυνατούς μονολόγους, η σκηνή της Κύπρου γεμίζει ιστορίες, φωνές και συγκινήσεις.
"Η κοιμωμένη του Χαλεπά" ζωντανεύει ξανά από το Θέατρο Ανεμώνα
Η παράσταση που συζητήθηκε πολύ, επιστρέφει, σε Σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου και με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο!
«Μιαν Βολάν…» σε κυπριακή διάλεκτο και πρωτότυπη μουσική
Θεατρική παράσταση, λαϊκή παράδοση-θρίλερ της Νίτσας Θαλασσινού
«Η αγάπη μόνο δεν αρκεί»
Είδαμε την παράσταση «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου από το Θέατρο Δέντρο
Η Nicosia For Art και το National Theatre Live παρουσιάζουν την κινηματογραφική προβολή της παράστασης “Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick
Η παράσταση “Dr. Strangelove” θεωρείται μία από τις κορυφαίες κωμωδίες όλων των εποχών
"Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στον ΘΟΚ - Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων
Παραστάσεις από 6 Φεβρουαρίου