Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2024
Η νέα ζωγραφική δουλειά του Γιώργου Αχιλλέως με τίτλο “Land of Joy” αποτελεί μιά όαση χαράς και ελπίδας στη φορτισμένη ατμόσφαιρα του καιρού μας, στον μουντό αυτό κόσμο ο οποίος βομβαρδίζεται κυριολεκτικά μεν αλλά και μεταφορικά από ειδήσεις που αναστατώνουν το μέσα μας.
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι. Τα ζωγραφικά του σύμβολα, γειώνονται αυτή τη φορά σε ένα αλλόκοτο, χαρούμενο, νοσταλγικό και συνάμα παιγνιώδες τοπίο. Η έκρηξη χρωμάτων και τα μοτίβα των κολάζ που είναι στοιχεία πλέον γνώριμα στα έργα του καλλιτέχνη «ζωντανεύουν» στην παραμυθένια τοποθεσία της φαντασίας καθώς και τα καρουζέλ και οι ρόδες στο Λούνα παρκ περιστρέφονται προς τέρψη του θεατή. Το καινούριο στοιχείο στην έκθεση αυτή, φαίνεται να είναι η τοποθέτηση των στοιχείων-σχημάτων στο έδαφος αντί στον αέρα χωρίς φυσικά να εξαφανίζεται εντελώς η κίνησή τους. Η προσέγγιση αυτή του Αχιλλέως ίσως προβάλλει εμμέσως την ωρίμανση, και την γείωση που αναπόφευκτα φέρνει ο αδυσώπητος χρόνος σε ανθρώπους και συναισθήματα.

Τα υπερφυσικά όντα, απ’ αλλού φερμένα όπως λέει κι ο ποιητής γυρίζοντας σε ένα αέναο κύκλο γύρω από τα καρουζέλ θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι προβάλλουν την παραμορφωμένη όψη της πραγματικότητας, την διάψευση των προσδοκιών ή μήπως όχι; Ίσως προσπαθούν να ξεφύγουν από το πεπρωμένο που τους έλαχε, τρέχοντας άνωθεν, αψηφώντας τις όποιες συνέπειες. Η δυναμική αυτή είναι τεράστια και συνάμα ελπιδοφόρα. Σε κάθε περίπτωση, η ερμηνεία είναι διττή και αμφίσημη. Η ταλάντευση ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φανταστικό μαζί με την πολλάκις δουλέμενη μορφή καθώς και η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια αποδεικνύουν ακόμα μια φορά γιατί ο Γιώργος Αχιλλέως συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στους καταξιωμένους καλλιτέχνες της γενιάς του.
Αυτή η ενότητα του Γιώργου Αχιλλέως μας ανασύρει συναισθήματα από την εναπομείνασα παιδικότητά μας και μας υπενθυμίζει το διαχρονικό συναίσθημα της ελπίδας που πάντα έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε. Αυτό άλλωστε είναι και το προνόμιο της Τέχνης: να μεταμορφώνει το συναίσθημα, να συντηρεί την ελπίδα και να αγκαλιάζει κάθε τι καινούριο.
Χρυσοβαλάντω Μουσκάλλη , Φιλόλογος - Θεατρολόγος

Βιογραφικό
Ο Γιώργος Αχιλλέως γεννήθηκε το 1979 στην Λάρνακα.
Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2002-2007). Φοίτησε στο 3ο εργαστήρι με καθηγητές τους Μ. Θεοφυλακτόπουλο και Κ. Κατζουράκη, όπου αποφοίτησε με Άριστα.
Έχει στο ενεργητικό του τρείς ατομικές εκθέσεις (2008 Pantheon Gallery, 2015 Alpha CK , 2020 Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά) και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.
΄Εργα του βρίσκονται, στην συλλογή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο και εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται στη Λάρνακα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά
Σταδίου 45, Λάρνακα, 6020
Τηλ: 24621109 Κινητό: 99564131
Email: kypriaki.gonia@cytanet.com.cy
www.gallerykypriakigonia.com.cy
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. & 4.30 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
Σάββατο:10.00 π.μ. - 1.00 μ.μ.
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης:18 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2024
Όλα τα έργα κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της γκαλερί: www.gallerykypriakigonia.com.cy
Σχετικά
Μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν: Αναδρομική έκθεση για τη Νίνα Ιακώβου στη Λάρνακα
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της
Η Isnotgallery contemporary παρουσιάζει την ομαδική έκθεση-θεσμό της!
Contemporary Art Under Pressure: Έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, με ανώτατη τιμή πώλησης τα €500
Μεσόγειος: Έκθεση χαρακτικής με έργα της συλλογής Αντρέα Νίκολας
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνικών και μεθόδων μέσα από τα οποία προβάλλονται πόλεις της Μεσογείου και ιστορικά γεγονότα.
INTERIOR: Τα νέα γλυπτικά έργα του Φάνου Κυριάκου επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία του χώρου
Μια εξερεύνηση της αντίληψης μέσα από μορφές, υφές και ισορροπίες
Παρουσιάζεται στο Παραλίμνι η έκθεση φωτογραφίας "Υφές Παραλιμνίτικες"
Το έργο Υφές Παραλιμνίτικες αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής ενδυμάτων που διασώζονται στο Παραλίμνι
«Between Imagination and Hope»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει την τέταρτη έκδοση του KunstRaumGoethe
Στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα εργαστηρίων, ξεναγήσεων και προβολών
The Objects are Watching: H νέα ατομική έκθεση της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Κλερ Μπερνέτ
Η πρακτική της εστιάζει σε ζητήματα μετακίνησης, υλικότητας και πολιτισμικής ανταλλαγής
«Οι Μύθοι της Κύπρου» ταξιδεύουν στο όμορφο Φοινί
Το όλο χάπενινγκ φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού όπου για τις ανάγκες της έκθεσης μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο, διαδραστικό εκθεσιακό χώρο.
Νοσταλγία: H νέα έκθεση κεραμικής της Σήλιας Ποτούδη ΜακΦέρσον
Μια ενότητα έργων που αντλεί από τη γη, την ιστορία και τις αρχέγονες μορφές της κεραμικής
Μέριλιν Μονρόε: Δύο νέες εκθέσεις γιορτάζουν την καλλιτέχνιδα πίσω από τον «μύθο»
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής ηθοποιού, το BFI και η National Portrait Gallery καλούν το κοινό να επαναξιολογήσει την Μονρόε ως τη «δημιουργό της δικής της εικόνας».
EGGspression 26: Η δύναμη της απλότητας σε 36 εκφράσεις
Όταν η απλότητα γίνεται έμπνευση, ακόμη και ένα απλό σχήμα, μπορεί να αφηγηθεί 36 διαφορετικές ιστορίες
«Human Nature»: Η πρώτη ατομική έκθεση της Χριστιάνας Χαραλάμπους
Η έκθεση συγκεντρώνει πρόσφατα έργα που κινούνται ανάμεσα στο ένστικτο και τη συνείδηση, την ευθραυστότητα και την ανθεκτικότητα