Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2024
Η νέα ζωγραφική δουλειά του Γιώργου Αχιλλέως με τίτλο “Land of Joy” αποτελεί μιά όαση χαράς και ελπίδας στη φορτισμένη ατμόσφαιρα του καιρού μας, στον μουντό αυτό κόσμο ο οποίος βομβαρδίζεται κυριολεκτικά μεν αλλά και μεταφορικά από ειδήσεις που αναστατώνουν το μέσα μας.
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι. Τα ζωγραφικά του σύμβολα, γειώνονται αυτή τη φορά σε ένα αλλόκοτο, χαρούμενο, νοσταλγικό και συνάμα παιγνιώδες τοπίο. Η έκρηξη χρωμάτων και τα μοτίβα των κολάζ που είναι στοιχεία πλέον γνώριμα στα έργα του καλλιτέχνη «ζωντανεύουν» στην παραμυθένια τοποθεσία της φαντασίας καθώς και τα καρουζέλ και οι ρόδες στο Λούνα παρκ περιστρέφονται προς τέρψη του θεατή. Το καινούριο στοιχείο στην έκθεση αυτή, φαίνεται να είναι η τοποθέτηση των στοιχείων-σχημάτων στο έδαφος αντί στον αέρα χωρίς φυσικά να εξαφανίζεται εντελώς η κίνησή τους. Η προσέγγιση αυτή του Αχιλλέως ίσως προβάλλει εμμέσως την ωρίμανση, και την γείωση που αναπόφευκτα φέρνει ο αδυσώπητος χρόνος σε ανθρώπους και συναισθήματα.

Τα υπερφυσικά όντα, απ’ αλλού φερμένα όπως λέει κι ο ποιητής γυρίζοντας σε ένα αέναο κύκλο γύρω από τα καρουζέλ θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι προβάλλουν την παραμορφωμένη όψη της πραγματικότητας, την διάψευση των προσδοκιών ή μήπως όχι; Ίσως προσπαθούν να ξεφύγουν από το πεπρωμένο που τους έλαχε, τρέχοντας άνωθεν, αψηφώντας τις όποιες συνέπειες. Η δυναμική αυτή είναι τεράστια και συνάμα ελπιδοφόρα. Σε κάθε περίπτωση, η ερμηνεία είναι διττή και αμφίσημη. Η ταλάντευση ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φανταστικό μαζί με την πολλάκις δουλέμενη μορφή καθώς και η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια αποδεικνύουν ακόμα μια φορά γιατί ο Γιώργος Αχιλλέως συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στους καταξιωμένους καλλιτέχνες της γενιάς του.
Αυτή η ενότητα του Γιώργου Αχιλλέως μας ανασύρει συναισθήματα από την εναπομείνασα παιδικότητά μας και μας υπενθυμίζει το διαχρονικό συναίσθημα της ελπίδας που πάντα έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε. Αυτό άλλωστε είναι και το προνόμιο της Τέχνης: να μεταμορφώνει το συναίσθημα, να συντηρεί την ελπίδα και να αγκαλιάζει κάθε τι καινούριο.
Χρυσοβαλάντω Μουσκάλλη , Φιλόλογος - Θεατρολόγος

Βιογραφικό
Ο Γιώργος Αχιλλέως γεννήθηκε το 1979 στην Λάρνακα.
Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2002-2007). Φοίτησε στο 3ο εργαστήρι με καθηγητές τους Μ. Θεοφυλακτόπουλο και Κ. Κατζουράκη, όπου αποφοίτησε με Άριστα.
Έχει στο ενεργητικό του τρείς ατομικές εκθέσεις (2008 Pantheon Gallery, 2015 Alpha CK , 2020 Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά) και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.
΄Εργα του βρίσκονται, στην συλλογή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο και εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται στη Λάρνακα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά
Σταδίου 45, Λάρνακα, 6020
Τηλ: 24621109 Κινητό: 99564131
Email: kypriaki.gonia@cytanet.com.cy
www.gallerykypriakigonia.com.cy
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. & 4.30 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
Σάββατο:10.00 π.μ. - 1.00 μ.μ.
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης:18 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2024
Όλα τα έργα κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της γκαλερί: www.gallerykypriakigonia.com.cy
Σχετικά

Η Κύπρος φιλοξενεί έργα περισσότερων από 150 καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου
Μια πολύ σημαντική έκθεση, με θέμα "Τεχνικές Χαρακτικής"

"Unseen Gaze": Μια εικαστική αποκάλυψη που εντυπωσίασε τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο
Το Ινστιτούτο Κύπρου προσκαλεί το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο και την τέχνη

«CUTS 2025»: Η έκθεση των τελειόφοιτων από το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ
Μία ομαδική έκθεση από νέα ταλέντα

Έκθεση φωτογραφίας «Ένας χρόνος στην Ινδία του 1960» μέσα από τον φακό της Nomi Rowe
Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Λεμεσός
The Icons: 10 εικόνες από τα εγκαίνια της έκθεσης της Αντωνίας Ηρωίδου στη Λεμεσό
H έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις

Chroma: Η πρώτη ατομική έκθεση στην Κύπρο της Βρετανίδας εικαστικού Jessie Woodward
Έργα γεμάτα έντονα χρώματα και αφαιρετική διάθεση

Δημοπρασία Έργων Τέχνης από τον Οίκο Δημοπρασιών Καπόπουλος
Ο Οίκος Δημοπρασιών Καπόπουλος, διοργανώνει ζωντανή δημοπρασία Έργων Τέχνης στην γκαλερί Kapopoulos fine arts, στην Λευκωσία, την Τετάρτη 28 Μαΐου και ώρα 19.00 μ.μ.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Κύπρο έκθεση από τη διεθνή φωτογραφική πλατφόρμα GuruShots
Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, στη Λεμεσό

Ατομική Έκθεση του Μιχάλη Παντελίδη στο Μουσείο Πιερίδη
Η έκθεση αναδεικνύει τη συνύπαρξη μόδας, πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης τέχνης

Ύδωρ και οίνος: Το καλλιτεχνικό residency που θα "στηθεί" στον Καλοπαναγιώτη
24 διεθνείς δημιουργοί, σε Μονή Λαμπαδιστή και Ενετικό Γεφύρι Καλοπαναγιώτης

Έφυγε από τη ζωή ο Aσσιώτης ναΐφ δημιουργός, Κυριάκος Κάσιαλος
O γιος του Πατέρα της Ναΐφ Ζωγραφικής Μιχαήλ Κκάσσιαλου.

Αντωνία Ηρωίδου, τι θα δούμε στην πρώτη σου έκθεση στην Κύπρο;
Η Illustration Artist Αντωνία Ηρωίδου σχεδίασε μία capsule συλλογή και την εκθέτει στο Maison Anemi, σε μία από τις πιο must see exhibition της σεζόν!