Δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2024
Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας παρουσιάζει τη συναυλία με την εικοσιπενταμελή ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων των φοιτητών της ειδίκευσης του βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας "Βιολιώνε" την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο "Κυριακού Πελαγία" στο Παραλίμνι. Μαζί τους το ρεμπέτικο ντουέτο με τους Βασίλη Σκούτα (μπουζούκι, φωνή) και Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, φωνή).
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Περισσότερες πληροφορίες: https://fb.me/e/Cwq0ZNHwU
Στην εν λόγω παράσταση, για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή της πορεία, η Ορχήστρα Βιολιώνε διασκευάζει και παρουσιάζει ένα μεγάλο πλήθος (περίπου 50) επιλεγμένων παλαιών οργανικών σκοπών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από τις δέκα μεγάλες περιφέρειες του Ελλαδικού χώρου, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία και μάλιστα σε συνεχή ροή μεταξύ τους ως ένα αυτοτελές έργο.
Όλες οι ενορχηστρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τα μέλη της ορχήστρας αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, και έχουν προσαρμοστεί καταλλήλως στον ιδιαίτερο εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας του συνόλου παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μέσα από ένα νέο πρίσμα, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο παλαιών όσο και σύγχρονων ερμηνευτικών τεχνικών των τοξοτών εγχόρδων, και άφθονο αυτοσχεδιασμό.
Από ακουστική άποψη δίνεται μεγάλη έμφαση στον φυσικό ήχο των οργάνων, όπως αυτός έχει μεταφερθεί στο σήμερα μέσω των ηχογραφήσεων της εποχής του γραμμοφώνου, σε συνδυασμό με τον κλασικό ήχο μιας σύγχρονης πολυμελούς ορχήστρας τοξοτών εγχόρδων, δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας τους.
Η εν λόγω παράσταση έχει τόσο καλλιτεχνικό όσο και έντονο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, αφού δημιουργήθηκε και με σκοπό σεμιναρίου παρουσίασης των ποικίλων ιδιωματικών εκφορών του βιολιού στα Μουσικά Σχολεία.
Ενδεικτικό βίντεο από την επίσκεψη της Ορχήστρας Βιολιώνε στα 5 Μουσικά Σχολεία της Αθήνας: https://rb.gy/0u3s4a
Στη συναυλία στο Παραλίμνι συμμετέχει μαζί με την Ορχήστρα Βιολιώνε το δημοφιλές αθηναϊκό ρεμπέτικο ντουέτο των Βασίλη Σκούτα (μπουζούκι, φωνή) και Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, φωνή), όπου η εικοσαπενταμελής Ορχήστρα προσεγγίζει με τον δικό της εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας, διασκευάζοντας και ανασυνθέτοντας, ενδεικτικά κομμάτια του ρεμπέτικου της περιόδου του γραμμοφώνου (1900-1960), παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, αναδεικνύοντας μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή και εξωστρεφή διάθεση.
Μέσα από την πρωτότυπη αυτή μουσική απόπειρα, μαζί με την καθοριστική συμβολή του δημοφιλούς ρεμπέτικου ντουέτου των Βασίλη Σκούτα (μπουζούκι, τραγούδι) και Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, τραγούδι), η «Ορχήστρα Βιολιώνε» επιχειρεί να μεταφέρει τον ήχο των διάφορων ορχηστρών του γραμμοφώνου στο σήμερα, προσεγγίζοντάς τον μέσα από ένα καινούργιο πρίσμα, κύριοι άξονες του οποίου αποτελούν ο άφθονος αυτοσχεδιασμός, οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και οι σύγχρονες εναλλακτικές ερμηνευτικές τεχνικές των τοξοτών εγχόρδων.
Η δράση υλοποιείται από την Ορχήστρα Βιολιώνε της κατεύθυνσης παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Τμήματος Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και Διαπολιτιστικών θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, και με την ευγενική χορηγία των Μουσικών σχολείων της Κύπρου, τον Δήμο Λεμεσού, τον Δήμο Παραλιμνίου, τη Μητρόπολη Ταμασού και το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Χορηγός επικοινωνίας: ΡΙΚ. Επίσης, όλα τα μουσικά όργανα της ορχήστρας είναι ευγενική χορηγία του κύπριου συλλέκτη εγχόρδων Κυριάκου Κουταλιανού.
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΒΙΟΛΙΩΝΕ
Η «Ορχήστρα Βιολιώνε» δημιουργήθηκε το 2018. Aποτελεί μια εικοσιπενταμελή ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων των φοιτητών της ειδίκευσης του βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και αποτελεί μέλος του Εργαστηρίου Ποιητικής αυτού. Με ήδη δυο προσωπικά δισκογραφικά άλμπουμ στην πορεία της, βασική επιδίωξη του μουσικού συνόλου αποτελεί η παρουσίαση ρεπερτορίου, ως επί το πλείστον, της ελληνικής μουσικής, των Βαλκανίων και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και νέων σύγχρονων συνθέσεων, μέσα από ένα δημιουργικό πρίσμα ενορχήστρωσης και εφαρμογής παλαιότερων αλλά και πιο σύγχρονων ερμηνευτικών τεχνικών των τοξοτών εγχόρδων. Πρόκειται για μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης των τοξωτών εγχόρδων με στόχο την ανάπτυξη διαδραστικότητας και τη διαρκή εξερεύνηση διαύλων μουσικής επικοινωνίας μεταξύ τους με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση.
Βασικός στόχος της Ορχήστρας είναι να τροφοδοτήσει το πεδίο τεχνογνωσίας της ερμηνείας των τοξοτών εγχόρδων εν γένει με νέα στοιχεία τα οποία θα συμβάλουν στην ανάδειξη της εκφραστικής ιδιοτυπίας της «γλώσσας» της οικογένειας του βιολιού στις διάφορες λαϊκές προφορικές παραδόσεις. Η Ορχήστρα Βιολιώνε έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 30 εμφανίσεις σε προβεβλημένους χώρους, αρκετές εκ των οποίων έχουν επιχορηγηθεί πλήρως από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Βιολί: Ζαρίας Γιάννης, Μήλας Νίκος, Σφακιανός Γιάννης, Στεφόπουλος Δημήτρης, Φελλά Κωνσταντίνα, Εξαδακτύλου Ολυμπία, Κοντοπούλου Άλκηστη, Ανδρονίκου Παυλίνα, Χρόνης Βαγγέλης, Παππάς Παναγιώτης, Πούλιος Χρίστος, Πατρίκης Στέλιος, Βαϊγκούσης Παντελής, Σμάγα Μαριάνα, Μιχαήλ Άγγελος, Εμμανουηλίδου Μυρτώ
Βιόλα: Παπαεμμανουήλ Άκης,
Κοντραμπάσο: Τσιατσούλης Γιώργος, Κατσιμάνης Άγγελος,
Βιολοντσέλο: Κύρβεη Μαρία,
Κρουστά: Αλεξίου Όλγα
Υπεύθυνη φωτογραφίας: Παναγιώτου Βάσια,
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σινωπίδου Άννα-Μαρία
Καλλιτεχνική επιμέλεια, οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Ζαρίας (επίκουρος καθηγητής βιολιού στο ομώνυμο τμήμα).
Πλήρες Πρόγραμμα Εμφανίσεων:
24/9, 15:00 Μουσικό σχολείο Πάφου
25/9, 12:00 Μουσικό σχολείο Λάρνακας, 19:30 Μητρόπολη Ταμασού
26/9, 12:00 Μουσικό σχολείο Αμμοχώστου
27/9, 15:00 Μουσικό σχολείο Λεμεσού
28/9, 20:00 Δημόσιος Κήπος Λεμεσού (63η Γιορτή του Κρασιού 2024)
29/9, 20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου "Κυριακού Πελαγία"
30/9, 13:00 Μουσικό σχολείο Λευκωσίας, 20:30 Αρχοντικό Αξιοθέας (27ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου)

Facebook: https://www.facebook.com/ViolioneOrchestra
Instagram: https://www.instagram.com/violione_orchestra
YouTube: https://www.youtube.com/playlist...
Spotify: https://open.spotify.com/album/7AfrSBrp6WphZHIVDdMLJS
https://open.spotify.com/album/7u3SCeok1LEPKkIMvt4AcF...
Βίντεο playlist: https://www.youtube.com/playlist...
playlist με 500 βίντεο των μελών της Ορχήστρας: https://www.youtube.com/playlist?list=PLT-yflvl1aBDMOeKk_KIQbbmekelKmh1Q
Σχετικά

Πολιτισμός σε κάθε γειτονιά του Στροβόλου – Αυγουστιάτικες συναυλίες
Τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε συναυλίες στις γειτονιές του Στροβόλου

Σύγχρονη κυπριακή μουσική δωματίου με το κουαρτέτο εγχόρδων TratSik String Quartet
Έργα από πέντε νέους ταλαντούχους Κύπριους συνθέτες

Eurovision 2026: Αυτή είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τον 70ό επετειακό διαγωνισμό στην Αυστρία
Οι ημερομηνίες και το στάδιο διεξαγωγής του διαγωνισμού

Ο καλλιτέχνης που θα "ανοίξει" την συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη στην Κύπρο
Άλλη μία μοναδική συναυλία του Σεπτέμβρη

Η Πάολα έρχεται για μία και μόνο εμφάνιση στο νησί μας
Ο Αύγουστος τελειώνει με την πιο εκρηκτική λαϊκή φωνή της Ελλάδας

Χρήστος Μενιδιάτης, Κέλλυ Κελεκίδου και Droulias Brothers για μία βραδιά στην Κύπρο
Εξασφάλισε τα εισιτήριά σου

PISSI & JUNIOR MI: Η Αγία Νάπα υποδέχεται την εκρηκτική ενέργεια του ανεπανάληπτου διδύμου
Ένα εκρηκτικό dance event με Afro, Deep & Melodic House

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Γιάννης Διονυσίου σε μία μεγάλη συναυλία στο χωριό!
Μεγάλη συναυλία στην Περιστερώνα εις μνήμην Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ

Οι Prospectus ανακοίνωσαν τα νέα δύο μέλη της μπάντας τους
Ο ντάμερ και ο τραγουδιστής που θα ενταχθούν στην ομάδα, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Μεσημέρη


Τα 20 πιο μεγάλα live στα χωριά: Οι συναυλίες του φετινού Αυγούστου στην ορεινή Κύπρο
Όλες οι συναυλίες στα χωριά μας που δεν πρέπει να χάσεις τον φετινό Αύγουστο

Η Ευρυδίκη τραγουδά τον Δεκαπενταύγουστο στην Κύπρο
Ένα μουσικό live με τις επιτυχίες της αγαπημένης ερμηνεύτριας