Δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου 2024
Το ‘Roadshow’ αποτελεί μία από τις πολλές δράσεις κάτω από την ομπρέλα του τριετούς προγράμματος Theatre in Palm, όπου κάθε εταίρος παρουσιάζει δύο παραστάσεις στη χώρα του, σε διαφορετική χρονική στιγμή, με την εμπλοκή ανερχόμενων καλλιτεχνών. Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, με ανοιχτό κάλεσμα, παρείχε την ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες από την Κύπρο, να μεταβούν σε Ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του TIP, για να γίνουν μέρος του κοινού της παράστασης, να γνωρίσουν καλλιτέχνες άλλων χωρών, να δικτυωθούν και να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες.
Ο ΘΟΚ, δίνει με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες να ζήσουν αυτή την εμπειρία ταξιδεύοντας σε Άμστερνταμ, Reggio Emilia, Στοκχόλμη, Λισσαβόνα και Βαρκελώνη.

Ήδη η Θεατρολόγος Άντρεα Χαρίτου ταξίδεψε στο Άμστερνταμ τον Μάιο όπου συμμετείχε στις παραστάσεις του Roadshow του Stichting ZID, η Ηθοποιός/Θεατρολόγος Λήδα Καραγιάννη και ο Μουσικός Κωνσταντίνος Δεμιρτζόγλου πρόσφατα επέστρεψαν από το Reggio Emilia όπου είχαν ενεργό εμπλοκή στις εκεί θεατρικές παραστάσεις των Ma-Mi-Mo μέσω του Εταίρου του ΘΟΚ Fondazione E35, και ο Ηθοποιός Γιώργος Λίζος και ο Θεατρολόγος Χρίστος Τσιαηλής βρίσκονται ήδη στη Στοκχόλμη για τις παραστάσεις που ετοιμάζει το Intercult.
O Γιώργος Λίζος θα συμμετέχει επίσης ως ανερχόμενος νέος ηθοποιός στην ανοιχτή συζήτηση με τίτλο “Contemporary Theatre and Performing Arts Criticism” – με συντονίστρια την Ανδριάνα-Άννα Τσιότσιου, Δραματολόγο και Κριτικό Θεάτρου
Τον κατάλογο των καλλιτεχνών που θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν για το roadshow σε Λισαβόνα και Βαρκελώνη συμπληρώνουν οι Έλια Ζωή Χρίστου, Χορεύτρια-Ηθοποιός, Νεφέλη Κεντώνη, Σκηνοθέτις, Συγγραφέας, Visual Artist, Σωκράτης Κυριακίδης, Ηθοποιός, Ιόλη Κασκάνη, Χορεύτρια, Άντρεα Λαζαρίδου, Ηθοποιός, Hayal Gezel, Διαθεματική καλλιτέχνης.

Στο Stockholm Theatre Academy, που διοργανώνεται στο διάστημα 26-29 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο του Theatre in Palm από τον Σουηδικό οργανισμό Intercult, συμμετέχουν οι 4 ανερχόμενοι καλλιτέχνες Σοφία Μαυρομιχάλη, Σκηνογράφος, και οι Ηθοποιοί Άνθη Κάσινου, Ανδρέας Κούτσουμπας και Ανδρέας Κουτσόφτας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια και παραστάσεις.
Αξιοποιώντας την παρουσία τους εκεί, και συνδυάζοντας την παράλληλη διοργάνωση του Stockholm Fringe Festival, με το οποίο ο οργανισμός Intercult σύναψε συνεργασία, ο ΘΟΚ πέτυχε συμπερίληψη στο πρόγραμμα του Fringe, της παράστασης Αναδυομένη (παραγωγήHamm Broductions. Έτσι η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κολοκοτρώνη-Σοφίας Μαυρομιχάλη που παρουσιάστηκε φέτος στη Λευκωσία από τους τρεις ηθοποιούς θα παρουσιαστεί στις 29 Αυγούστου 2024 στη Στοκχόλμη. Για το σκοπό αυτό ταξιδεύει στη Στοκχόλμη με την ομάδα των ανερχόμενων καλλιτεχνών ο εκ των ιδρυτών της Hamm Broductions, σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάριος Μεττής, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη του φωτισμού στην παράσταση.

Η πλατφόρμα Theatre in Palm #theatreinpalm έχει στόχο την ανάδειξη ανερχόμενων καλλιτεχνών και είναι τριετές πρόγραμμα με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ηγείται το Πανεπιστήμιο Τούρκου της Φινλανδίας και συμμετέχουν οργανισμοί διαφόρων ειδικοτήτων. Για τους σκοπούς της πλατφόρμας ανερχόμενοι καλλιτέχνες θεωρούνται άτομα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν νέες επαγγελματικές ικανότητες και να κάνουν νέα ανοίγματα στον τομέα των παραστατικών τεχνών, που είναι φοιτητές θεάτρου ή παραστατικών τεχνών, πρόσφατοι απόφοιτοι (0-5 ετών), και άλλοι νεοεισερχόμενοι στον τομέα του επαγγελματικού θεάτρου.
Η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα θεάτρου για τη στήριξη της συνεργασίας και της ενίσχυσης ανερχόμενων καλλιτεχνών «Τheatre in the Palm» στοχεύει να λειτουργήσει ως θερμοκήπιο νέων φωνών, ‘από τη σελίδα στη σκηνή’, με κύρια έμφαση στην επαγγελματική ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων συνεργασίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς οργανισμούς των χωρών της πλατφόρμας.
Ο ΘΟΚ αποτελεί έναν από τους 11 συνεργαζόμενους οργανισμούς με συντονίστρια του προγράμματος για την Κύπρο τη Λειτουργό Θεατρικής Ανάπτυξης Μαρίνα Μαλένη, η οποία συμμετείχε και στη διαμόρφωση του τριετούς προγράμματος.
Φωτογραφίες από τη συμμετοχή των 4 ανερχόμενων καλλιτεχνών Σοφία Μαυρομιχάλη, Άνθη Κάσινου, Ανδρέα Κούτσουμπα και Ανδρέα Κουτσόφτα στο Stockholm Theatre Academy, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Theatre in Palm από τον Σουηδικό οργανισμό Intercult από τις 26-29 Αυγούστου 2024.
Σχετικά
Γουίλεμ Νταφόε: Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και «ο ελέφαντας στο δωμάτιο»
«Ενώ ορισμένες τεχνολογίες είναι πολύ χρήσιμες, το πρόβλημα να μην γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη του κύκλου επικοινωνίας είναι βαθύ και συμβάλλει σε μια κρίση αλήθειας».
Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν με το έργο "Κασσάνδρα" στην Κύπρο
Με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας.
Δωρεάν παραστάσεις από τον ΘΟΚ για δύο μέρες
Ο ΘΟΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με δωρεάν εισιτήρια για το κοινό
«Mάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Η sold out επιτυχία της Αθήνας, έρχεται στην Κύπρο
Έρχεται για περιορισμένες παραστάσεις, η παράσταση με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστα Κόκλα, Δανάη Μπάρκα, Λευτέρη Ελευθερίου, Αντώνη Κρόμπα, την Χριστίνα Τσάφου και τον Θοδωρή Αθερίδη
O "Οιδίποδας Τύραννος" του Σοφοκλή σε σκηvoθεσία Σοφίας Αvτωvίου, έρχεται Κύπρο
Μετά την επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, η παράσταση Οιδίποδας Τύραννος έρχεται στο Θέατρο Ριάλτο για δύο μόνο παραστάσεις
Ο Hamlet του Shakespeare στη μεγάλη οθόνη του Ριάλτο
Η βραβευμένη παραγωγή του National Theatre Live έρχεται στη Λεμεσό με μια σύγχρονη και καθηλωτική προσέγγιση
Η Κατερίνα Βρανά έρχεται στην Κύπρο με την παράσταση «Χάρηκα!»
Δυο βραδιές ξεκαρδιστικού stand-up comedy σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Το νέο ψυχολογικό Θρίλερ Easterman της w(in) the margins έρχεται να ταράξει τα νερά
Εμπνευσμένο από ένα σενάριο του A. Horowitz
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.