Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου 2024
Ο Άγιος Δομέτιος και οι γειτονιές του, Άγιος Παύλος και Άγιος Ανδρέας φημίζονται για τα μικρά και νόστιμα ταβερνάκια τους. Μία περιοχή, γαστρονομικός προορισμός στην πρωτεύουσα, για καλή σχάρα, σουβλάκι, μεζέ και αυλές για ζουμερό οφτό κλέφτικο.

Μέσα σε αυτές τις γειτονιές του Αγίου Δομετίου βρίσκεται το όμορφο ταβερνείο "Το Ιστορικόν" το οποίο αν δεν έχεις επισκεφτεί, σίγουρα θα έχεις ακούσει γι' αυτό στην παρέα σου. Ένα ταβερνείο-φαινόμενο θα λέγαμε αφού καταφέρνει να διατηρεί μία σταθερή ποιότητα στα πιάτα του, με ανοδική πορεία πράγμα που καθιστά δύσκολο το έργο μας για να εξασφαλίσουμε τραπέζι.
Σήμερα, λοιπόν, μπορούμε άνετα να μιλάμε για ένα νέο, εστιατορικό success story ενός μαγαζιού που δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ αφού διατηρεί σταθερή ποιότητα, εξυπηρέτηση, ανανεώνει συχνά τα πιάτα του και σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.
Η επιτυχία και όλα όσα ακούμε για το Ταβερνείο "Το Ιστορικόν" μας έβαλε στη διαδικασία να το επισκεφτούμε ξανά για να διαπιστώσουμε αν όντως το talk of the town μαγαζί της πρωτεύουσας επαληθεύει όλες τις φήμες που κυκλοφορούν γι' αυτό.
Τετάρτη βράδυ λοιπόν βρεθήκαμε στην όμορφα φτιαγμένη αυλή του. Μικρός χώρος, που σου μεταφέρει το αίσθημα της γειτονιάς, τα φωτάκια προσθέτουν έξτρα βαθμούς στην ρομαντική της ατμόσφαιρα, χαμηλός ο φωτισμός ενώ η υποδοχή γίνεται εγκάρδια με χαμόγελο. Ενημερωθήκαμε πως ο μεζές περιλαμβάνει 20 διαφορετικά πιάτα τα οποία ανανεώνονται αναλόγως εποχικότητας και φρεσκάδας των προϊόντων. Σίγουρα, όμως, αυτή η ανανέωση έχει να κάνει και με το μεράκι των ιδιοκτητών που φαίνεται πόσο νοιάζονται για τον κόσμο τους και σέβονται τους πελάτες τους.
Αν έχεις ακούσει πως εδώ θα φας πολύ καλά, είναι περισσότερο από αλήθεια. Διαβάζοντας τα πιάτα ημέρα, δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε τι να πρωτοπαραγγείλουμε. Χωρίς δεύτερη σκέψη, διαλέξαμε πρώτα πρώτα μία σαλάτα που παντρεύει την Κύπρο με την Κρήτη και τα υπέροχά τους προϊόντα αφού περιλαμβάνει ντάκο, ντοματίνια, το κυπριακό τυρί χαλίτζι το οποίο προμηθεύεται το μαγαζί από τον Πύργο Τυλληρίας (περιοχή παραγωγής του ανέκαθεν), κουλούρι αρκατένο από την Βάσα Κοιλανίου, κόκκινο κρεμμύδι και κρίταμο. Μαζί, θέλαμε να δοκιμάσουμε άλλη μία δροσερή σαλάτα με γλιστριρίδα, ντοματίνια, χαλίτζι και σάλτσα αρωματικών. Μαζί με τις σαλάτες μας έφτασε ζεστή κυπριακή πίτα, μία εξαιρετική, homemade ταχίνι και μία χούμους παντζάρι. Παραμείναμε στα πιάτα ημέρας αφού η μία επιλογή ήταν καλύτερη από την άλλη και δεν θα μπορούσαμε να μην γευτούμε τους ανθούς με χαλίτζι που ήταν απογείωση στο στόμα και τα ραβιόλια με γέμιση ρικότα, σπανάκι και πέστο βασιλικό, που δεν τα βρίσκεις ούτε σε πολύ καλά ιταλικά μαγαζιά του νησιού.
Μαζί έφτασαν στην πεινασμένη μας παρέα ένα εξαιρετικό χαλλούμι σε φύλλο κρούστας με μαρμελάδα ντομάτας και φυστίκι Αιγίνης, συκωτάκι κοτόπουλου με σάλτσα από κουμανταρία ενώ την καρδιά μας έκλεψαν τα μπιφτέκια προβατίνας με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Ένα πιάτο το οποίο ξεχωρίσαμε θα το στον πλούσιο μεζέ του Ιστορικού. Πρόκειται για τα πεντανόστιμα σκιουφιχτά με σάλτσα από μανιτάρια που πραγματικά έλιωναν στο στόμα αφήνοντας πίσω μία υπέροχη επίγευση.

Στη συνέχεια έφτασαν στο τραπέζι μας εξαιρετικά παϊδάκια προβατίνας, δύο ετών ελευθέρας βοσκής αλλά και αρνίσια λαχταριστά παϊδάκια που ολοκλήρωσαν ένα πέραν του δεόντως λουκούλλειο δείπνο κάτω από τον έναστρο ουρανό της πόλης. Οι καθαρές γεύσεις, η ποιότητα της πρώτης ύλης, η αρμονία των συνταγών είναι μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν το Ιστορικόν μία από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό στην πρωτεύουσα, κι αυτό χωρίς καμία υπερβολή. Κι όλα αυτά στην ρομαντική, ρετρό ατμόσφαιρα της αυλής του.
Το τέλος του δείπνου μας έκλεισε με τον πιο γλυκό τρόπο. Ένα ζεστό, πληθωρικό γαλακτομπούρεκο, σκέτη απόλαυση και ένα διαφορετικό προφιτερόλ-κόλαση με παγωτό και εξαιρετική σοκολάτα Valrhona. Μετά από ένα σφηνάκι μαστίχα αφήσαμε πίσω μας το Ιστορικό για επιστροφή στο σπίτι. Τότε, επαληθεύσαμε με το παραπάνω όλες τις φήμες κι όλα όσα ακούγονται και λέγονται για αυτή την ταβέρνα του Αγίου Δομετίου: a place to be, a talk of the town, one of the best!
(22780555) Μαρκoυ Δράκου, Άγιος Δομέτιος, 2369 Λευκωσία.
Facebook: Ταβερνείο Το Ιστορικόν
Σχετικά
Ο Μιχάλης και η Δάφνη Σάββα από το Κτήμα Δυμάτου κατεβαίνουν στη Λεμεσό για ένα βράδυ
Μια βραδιά γεμάτη γεύση, άρωμα και ζεστή ατμόσφαιρα, σε ένα ξεχωριστό εστιατόριο
Το brunch που έλειπε από τη Λεμεσό μόλις σερβιρίστηκε στη μαρίνα
Επισκεφθήκαμε το Jamie Oliver Kitchen στη Μαρίνα Λεμεσού για brunch... και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι το νέο πρωινό ritual που έλειπε από την πόλη
Pizza, κρασιά (Τσιάκκας) και βινύλια σε ένα κουκλίστικο εστιατόριο
Vino, Vinyl & Pizza Vol. 2, για ένα βράδυ, στην παλιά Λευκωσία
Ένα μουσικό οδοιπορικό στην καλλιτεχνική διαδρομή της Χαρούλας Αλεξίου
Μία μουσική παράσταση από το Μουσικό Σύνολο «ες αεί» με τίτλο "Χάρις, σε σένα. Το μουσικό πορτέτο της Χαρούλας"
Το νέο fried chicken delivery που απογειώνει το comfort food στη Λευκωσία
Λίγες επιλογές, best sellers μόνο και απόλυτο crunch μέχρι την τελευταία μπουκιά
Japanese cheesecake: Η συνταγή για το γλυκό με τα τρία υλικά που έχει τρελάνει το Ίντερνετ
Δεν χρειάζεται καν να λερώσετε κατσαρόλες και ταψιά, μπορείτε σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι να το φτιάξετε
Steak & Wine Nights: Βραδιές με εξαιρετικές κοπές και καλό κρασί εντός κι εκτός πόλης
8 επιλογές εντός κι εκτός πόλης για αυθεντικές steak εμπειρίες.
20 ατμοσφαιρικά ρομαντικά εστιατόρια στη Λευκωσία για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Ιδέες για ξεχωριστά δείπνα, υπό το φως των κεριών, για ζευγάρια που θέλουν να γιορτάσουν τον έρωτα με στυλ
Ο Πέτρος πήρε το χρυσοχοείο των γονιών του και το έκανε το πιο ιδιαίτερο café της πόλης
Ένας χώρος με παρελθόν, ένα όνομα εμπνευσμένο από ημιπολύτιμο λίθο και ένας καφές που κάνει τη διαφορά
Ο Chef του Novikov Limassol, Luca Natalini, ανάμεσα στους Κορυφαίους Σεφ του Κόσμου για το 2025
Από τη στιγμή που ανέλαβε τον ρόλο του Culinary Director στο Novikov Limassol, ο Luca Natalini μετέφερε αυτή τη διεθνή εμπειρία και τη σύγχρονη αισθητική του στην Κύπρο
Πάμε για εξαιρετικό brunch, σε ένα υπέροχο σημείο, δίπλα στη θάλασσα
Το Jamie Oliver Kitchen στη Μαρίνα Λεμεσού έβαλε το brunch στο menu του
Την Τετάρτη δοκιμάζουμε ελληνικά αποστάγματα στη Λευκωσία
Ένα βράδυ, 4 ελληνικά, εκλεκτά αποστάγματα