Μουσική , Συναυλίες & Events

Πέντε αιώνες μουσικής από το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αλκμάν

Με αφορμή την επέτειο από τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου 2021

‘Πέντε αιώνες μουσική σε λευκό και γαλάζιο: Από τον Λεονταρίτη στον Κουμεντάκη και τον Glass’ με το Αλκμάν Κουαρτέτο Σαξοφώνων

O Πόθος, όντε βουληθεί και θέλει να νικήσει,
γνώση δεν εί' ουδέ δύναμη να τον - ε πολεμήσει.          
Πολλά μεγάλην Aφεντιάν, πολλά μεγάλη χάρη
έχει τ' ολόγδυμνο παιδί που παίζει το δοξάρι·
βαστά κουρφά ψιλή μαγνιά, τα μάτια μας κουκλώνει,
και το κακό, που μελετά, δε μας το φανερώνει·
την ίσα στράτα δεν πατεί, μα τη στραβή γυρεύγει,          
φαρμακεμένες μαγεριές πάντα μάς μαγερεύγει.
Ο Ερωτόκριτος - Βιτσέντζος Κορνάρος

Με αφορμή την επέτειο από τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αλκμάν επιχειρεί να εγκολπίσει πέντε αιώνες ελληνικής μουσικής μέσα από το ξεχωριστή ηχητική δομή του κουαρτέτου σαξοφώνων. Συγκεκριμένα, ο μοναδικός Έλληνας της Αναγέννησης Francesco Londarit detto il Greco - ο πρώτος επώνυμος Έλληνας μουσικός των νεότερων χρόνων σύμφωνα με το Νικόλαο Μ.  Παναγιωτάκη – συνδιαλέγεται με τον σύγχρονο εμβληματικό συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη. Συνδετικός τους κρίκος η Κρήτη ως κοινός τόπος καταγωγής τους και κοιτίδα και χωνευτήρι πολιτισμών, καθώς και η διασκευαστική ικανότητα του συνθέτη και σαξοφωνίστα Γιώργου Δαραβέλη.

Παράλληλα, η συνδιαλλαγή αυτή ενδυναμώνεται και εμπερικλείει την Μικρά Ασία και την Κύπρο μέσα από την παρουσίαση των έργων Μικρασιάτικη Σουίτα και Ξεχασμένοι Ήρωες, γραμμένο για τους άγνωστους Έλληνες ήρωες που πολέμησαν για την σωτηρία της Κύπρου το 1974, του Δαραβέλη, καθώς και το Dancing with the sax του Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου. Τέλος, μέσα από την παρουσίαση του κουαρτέτου σαξοφώνων του διακεκριμένου Αμερικανού συνθέτη Philip Glass επιχειρείται η σύνδεση της ελληνικής παράδοσης με τον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης λόγιας μουσικής, αλλά, παράλληλα, και του ελληνικού στοιχείου από τον «παλαιό» κόσμο με τον νέο κόσμο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. 
 
Το νεοσύστατο κουαρτέτο σαξοφώνων Αλκμάν* (ALKMAN SAXOPHONE QUARTET) αποτελεί σύμπραξη Ελλήνων και Κυπρίων μουσικών: Χρίστος Ζένιος (σοπράνο σαξόφωνο), Γιώργος Δαραβέλης (άλτο σαξόφωνο), Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο), Γιάννης Μυράλης (βαρύτονο σαξόφωνο).  Τα μέλη του είναι διακεκριμένοι σολίστ και παιδαγωγοί σαξοφώνου με πλούσια καλλιτεχνική και ερευνητική δραστηριότητα. Στόχος του κουαρτέτου είναι να προωθήσει το σαξόφωνο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μέσω της ανάθεσης και εκτέλεσης νέων έργων. 

*Ο Αλκμάν (τέλη 7ου αιώνα π.Χ. - περ. 612 π.Χ.) ήταν ήταν Λύδιος ή Ίωνας μελικός-χορικός και εν γένει λυρικός ποιητής, ο οποίος διαμόρφωσε σε ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος τη χορική ποίηση στη Σπάρτη.

Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, Τεχνόπολις 20 (κήπος), Πάφος, 20:00
Είσοδος: 12 ευρώ
MONO με κρατήσεις και προώληση εισιτηρίων. Μειωμένος αριθμός θέσεων λόγω των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορονοϊού.

Τρόποι αγοράς εισιτηρίου:
-    Από τον χώρο του Τεχνόπολις 20. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή, 9πμ – 1μμ, 
-    Online banking & Revolut (για λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@technopolis20.com)
Πληροφορίες: 70002420
 
Λίγα λόγια για τους μουσικούς
Ο Χρίστος Ζένιος (σοπράνο σαξόφωνο) γεννήθηκε το 1991 στη Λευκωσία. Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα ακορντεόν και στα 16 πήρε Πτυχίο Ελληνικών Σπουδών με ειδίκευση στο ακορντεόν από το Ωδείο Θαλής στην Ελλάδα με βαθμό Άριστα με διάκριση. Θέλοντας να διευρύνει τους μουσικούς του ορίζοντες, στα 12 του ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και στα 16 μαθήματα σαξοφώνου. Κατέχει πτυχίο ΒΑ Music (Popular Music and Recording) με βαθμό First Class Honours από το Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ (University of Salford) της Αγγλίας με ειδίκευση στη σύνθεση και εκτέλεση σαξοφώνου, και μεταπτυχιακό τίτλο MA Music Performance με ειδίκευση στο σαξόφωνο και με βαθμό Άριστα (Distinction), κατά το οποίο παρακολούθησε μαθήματα μουσικής ψυχολογίας και εθνομουσικολογίας μεταξύ άλλων. Υπήρξε μέλος και διευθύνων σε διάφορα ορχηστρικά σύνολα (κουαρτέτα και χορωδίες σαξοφώνων, σύνολα jazz, ορχήστρες πνευστών και άλλα). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες συναυλίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό (Manchester Art Gallery Ensemble, Tempo a Tiempo, Chorlton Arts Festival and Royal Exchange Theatre in Manchester, Salford Sonic Fusion Festival και άλλα). Από τον Σεπτέμβρη του 2016 εργάζεται στα Μουσικά σχολεία της Λευκωσίας και της Πάφου, ως καθηγητής σαξοφώνου. Παράλληλα διδάσκει σαξόφωνο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Ο Γεώργιος Δαραβέλης (άλτο σαξόφωνο) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σαξόφωνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών όπου και αποφοίτησε με διακρίσεις και 1ο βραβείο στη σύνθεση. Συνέχισε τις σπουδές στο σαξόφωνο με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Γκράτς, Αυστρίας στην τάξη των καθηγητών P.Straub και Joh. Kawrza.  Είχε την τιμή να συνεργαστεί το 1996 με τον διάσημο Γερμανό συνθέτη Bernhard Heiden καθώς επίσης να τού αφιερώσουν κομμάτια συνθέτες όπως οι Di Marino, Melloni, Visser, Castillo, Wynne, Constantinides, Nicolau, Αρχοντίδης κλπ. Συνεργάστηκε με πολλές συμφωνικές ορχήστρες στην Αθήνα (Κ.Ο.Α., Λυρικής σκηνής) και ήταν για πολλά χρόνια μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι. Ως σολίστ έχει παρουσιάσει έργα των Ibert, Glazunov, Nicolau και προσωπικά του σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις. Ως συνθέτης έχει ασχοληθεί με αρκετά είδη μουσικής, όπως συμφωνική, μουσική δωματίου, τζαζ ενορχηστρώσεις ακόμη και τραγούδια που κατά καιρούς παρουσιάζει ο ίδιος. Σημαντικές ηχογραφήσεις έργων του έχουν οι  τρομπετίστες Ivano Ascari από την Ιταλία και ο Σωκράτης Άνθης, το Ιταλικό Trio Aedon, οι Αμερικανοί Duo Montagnard και άλλοι σολίστ.

O Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο) είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σπούδασε σαξόφωνο με διακρίσεις στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη Γαλλία (δίπλωμα από την Εθνική Σχολή Μουσικής του Créteil στο Παρίσι) με υποτροφία του ΙΚΥ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Μεταπτυχιακός τίτλος, Bowling Green State University) με υποτροφία. Η ανάπτυξη και διάδοση του ελληνικού σαξοφώνου αποτελεί κεντρικό άξονα της καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής του δράσης μέσω εκτενών ηχογραφήσεων, επίσημων συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και επιστημονικής έρευνας. Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή του, τα οποία ο ίδιος παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις ενώ στη δισκογραφική του δραστηριότητα συγκαταλέγονται τρία προσωπικά ψηφιακά ηχογραφήματα και επτά συμμετοχές. Είναι δημιουργός του Μακεδονικού Κουαρτέτου Σαξοφώνων, της ορχήστρας σαξοφώνων του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης και ιδρυτικό μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής Idée Fixe και του Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Σαξοφώνου Ελλάδας. Συνεργάζεται με την εταιρία παραγωγής ξύλινων γλωττίδων ως  “D’Addario Artist” και διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης. Από το 2015 διευθύνει την μουσικοθεατρική παράσταση «Αβάντι Μαέστρο» εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και Κύπρου. Το 2021 προγραμματίζει να ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.theofilossotiriades.com.

O Γιάννης Μυράλης (βαρύτονο σαξόφωνο) είναι αναπληρωτής καθηγητής μουσικής παιδαγωγικής και σαξοφώνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος από το Bowling Green State University και Michigan State University αντίστοιχα. Κατέχει επίσης πτυχίο από το Lawrence University, όπου φοίτησε με υποτροφία Fulbright, καθώς και δίπλωμα στη δημοτική εκπαίδευση από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Έχει δώσει ρεσιτάλ μουσικής δωματίου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, το Λίβανο, Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφανίστηκε ως σολίστ με το Ensemble Philharmonia, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων. Ως μέλος του διακεκριμένου κουαρτέτου Transcontinental Saxophone Quartet είναι νικητής διαφόρων διαγωνισμών μουσικής δωματίου στις ΗΠΑ. Το κουαρτέτο εμφανίστηκε ως σολίστ με τη Βασιλική Μπάντα της Βελγικής Αεροπορίας, ενώ ο ψηφιακός τους δίσκος «Mountain Roads» έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Mediterranean Trio με το οποίο έχει εμφανιστεί στο Μόναχο, Βόνη, Βερολίνο, Άμστερνταμ και Λευκωσία. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο University of Windsor. Το 2001-2004 κατείχε θέση επίκουρου καθηγητή στο Lionel Hampton School of Music στο University of Idaho. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Σαξοφώνου Ελλάδας και του Συνδέσμου Σαξοφώνων Κύπρου Σαξοφωνία, καθώς και μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Καθηγητών Μουσικής Δωματίου (ECMTA) και πρόεδρος του Forum for Instrumental and Vocal Teaching της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME).

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close