Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου 2024
Αναγνωρισμένο ως η κορυφαία και μεγαλύτερη διοργάνωση σύγχρονου χορού στην Κύπρο, το Φεστιβάλ επανέρχεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 7 ξεχωριστές παραστάσεις όπου θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Ριάλτο και 2 από αυτά τα έργα στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το Φεστιβάλ συμμετέχει στη Δράση EU20, με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι λάτρεις του σύγχρονου χορού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εμπνευσμένες παραστάσεις που αποτυπώνουν τις διαφορετικές σχολές, τάσεις και ρεύματα της σύγχρονης χορογραφικής τέχνης, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στην Κύπρο και την παγκόσμια σκηνή. Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ προσφέρουν μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσέγγιση, αναδεικνύοντας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των χορογράφων.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Νέα Κίνηση Χορού Κύπρου, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ένα εργαστήριο με τη συμμετοχή των διακεκριμένων χορογράφων ELIANA AND BORNA. Εργαστήρι «Θεατρικό Σώμα» “Theatrical Body” Workshop, 17/06/2024, 10:00-13:00 στο Κέντρο Χορού του Δήμου Λεμεσού. Το εργαστήρι θα επικεντρωθεί στις πρακτικές του σωματικού θεάτρου: τη σύνδεση μεταξύ πρόθεσης/συναισθήματος και κίνησης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν σε βάθος τη δική τους ατομικότητα μέσα από διάφορες ασκήσεις και παιχνίδια αυτοσχεδιασμού. Έχοντας ως στόχο να διευρύνουμε την επιτελεστικότητα και τη δημιουργικότητά μας, θα εφαρμόσουμε δύο προσεγγίσεις εξίσου σημαντικές για τη δημιουργική διαδικασία: τη σωματικότητα που επικαλείται την πρόθεση και την ενσάρκωση συναισθήματος/σκέψης.

Για να το πετύχουμε, θα πειραματιστούμε με διάφορα εργαλεία. Πρωταρχικός στόχος είναι να διερευνήσουμε διαφορετικές σωματικές ιδιότητες και υφές, εξετάζοντας παράλληλα πώς τα δύο μπορούν να συνδυαστούν στην πράξη. Μέσα σε μια εξωστρεφή και παιγνιώδη ατμόσφαιρα, θα αναδιατάξουμε τις κινητικές μας συνήθειες, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και στην αυθεντικότητα της σωματικότητας.
Δήλωση συμμετοχών τηλεφωνικά στο 99881949 (τελευταία ημέρα υποβολής 13/06/2024. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετοχών γι’ αυτό προ κρατήστε τις θέσεις σας άμεσα).

Αναλυτικό Πρόγραμμα Παραστάσεων:
- 31/5, 20:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός | AiNA (50’) Performance – εγκατάσταση – έκθεση: Σουζάνα Φιαλά (Κύπρος) Σημείωση: Χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού
- 4/6, 20:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός | The End - part 2 (60’) Arno Schuitemaker (Ολλανδία)
- 10/6, 20:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός 12/6, 20:30 | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας | Carcass (75’) [18+] Ανδρέας Κωνσταντίνου, Himherandit Productions (Δανία)
- 14/6, 20:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός & 15/6, 20:30 | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας | Σιωπή (60’) Rootlessroot, Λίντα Καπετανέα & Jozef Fruček (Ελλάδα)
- 16/6, 20:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός | AMAE (30’) Eliana Stragapede & Borna Babić (Ιταλία, Κροατία, Βέλγιο)
- 16/6, 21:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός | Save the Last Dance for Me (20’) Alessandro Sciarroni (Ιταλία)
- 23/6, 20:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός | Larsen C (60’) Χρήστος Παπαδόπουλος (Ελλάδα)

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου σας προσκαλεί να ζήσετε μια ξεχωριστή καλλιτεχνική εμπειρία, ανακαλύπτοντας τη μαγεία και την πρωτοπορία του σύγχρονου χορού. Μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία να βυθιστείτε στον κόσμο της χορογραφικής δημιουργίας!
Τιμή: €8 (€30 για όλες οι παραστάσεις) E-ticket: www.rialto.com.cy
Ταμείο: 77 77 77 45 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 -15:00)
Ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού. Δωρεάν μεταφορά από τη Λευκωσία προς τη Λεμεσό με επιστροφή (μόνο για έργα που δεν θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας). Περισσότερες Πληροφορίες στο 99 618225.
Διοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού) , Θέατρο Ριάλτο και EU20 CYPRUS
Σε συνεργασία: Δήμο Λεμεσού
Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro
Στηρίζουν: Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Νέα Κίνηση Χορού Κύπρου, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Russian Wave, Vestnik Kipra, Social et. Al.
Σχετικά
Το «The Corridor» του Φώτη Νικολάου έρχεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Μια ποιητική παράσταση σύγχρονου χορού για το πένθος, τη μνήμη, την ταυτότητα και τη δύναμη της τέχνης να μεταμορφώνει την απώλεια σε συλλογική εμπειρία
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Λακατάμειας επιστρέφει και αναζητά καλλιτέχνες
Ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή στο εορταστικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου
Week Agenda: 25 υπέροχα πράγματα να κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θέατρο, κινηματογράφος, συναυλίες, φεστιβάλ και ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες γεμίζουν την ατζέντα των επόμενων ημερών
Η «Οδός Χριστουγέννων» επιστρέφει στη Λεμεσό για ένα γιορτινό διήμερο
Χριστουγεννιάτικο παζαράκι, μουσική, χορός, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις
Αυτόν τον Οκτώβριο, το Cyberness αφήνει για λίγο την πόλη και πηγαίνει… West
Το Cyberness μετατρέπει το Kolla σε Wild West για ένα διήμερο
Ο συγγραφέας Θάνος Σταθόπουλος παρουσιάζει στη Λευκωσία την «Πρόσληψη Τροφής»
Μια ανοιχτή συζήτηση για τη δεκαετία του 1980, τις εκλεκτικές συγγένειες και την προσωπική του διαδρομή στη γραφή, στη γιορτή και στο πένθος.
Weekend Agenda: 40 υπέροχες προτάσεις εξόδου για να περάσεις όμορφα αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φεστιβάλ στα χωριά, συναυλίες, θέατρο, χορός και ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες γεμίζουν την ατζέντα 18–20 Σεπτεμβρίου.
Αντίκες, βινύλια, κοσμήματα και vintage θησαυροί σε ένα μεγάλο market
Το Grand Antiques & Vintage Market επιστρέφει για 4η φορά στον Στρόβολο
Ο Καρχαρίνος και τα ψαράκια ζελεδάκια έρχονται στη Λευκωσία!
Ένα ξεχωριστό πρωινό γεμάτο παραμύθι, δημιουργικό παιχνίδι, ζωγραφική και χειροτεχνίες περιμένει μικρούς και μεγάλους στη Λευκωσία, με αφορμή την παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου του Κωνσταντίνου Δέδε
Από τον τρύγο στο dance floor: Μια διαφορετική Κυριακή στο Tsangarides Winery
Το Τsangarides Winery μας προσκαλεί να ζήσουμε από κοντά τη διαδικασία του τρύγου, από το αμπέλι μέχρι το πάτημα των σταφυλιών, και να κλείσουμε τη μέρα με χορό και κρασί.
Το Πάρκο Ακρόπολης, στη Λευκωσία, θα γεμίσει και φέτος βιβλία και παιδιά!
To Nicosia Book Fest 2026 επιστρέφει στις 10 Οκτωβρίου
H (δημοφιλής) Οδός Χριστουγέννων ετοιμάζεται και φέτος να επιστρέψει
Έρχεται ανανεωμένη και έτοιμη να μας χαρίσει ακόμη περισσότερες όμορφες χριστουγεννιάτικες στιγμές