Δημοσιεύτηκε στις 03 Απριλίου 2024
Το Λάρνακα 2030 με χαρά ανακοινώνει το Needle, ένα πολυθεματικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας έξι ανερχόμενων καλλιτεχνών, το οποίο μόλις έχει ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις του οργανισμού, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα έργα εμπνευσμένα από την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
Μέσα σε έξι εβδομάδες οι καλλιτέχνες θα βιώσουν τον πολιτιστικό πλούτο της Λάρνακας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μια εμπειρία που αναμένεται να δώσει σημαντικά εναύσματα για νέες δημιουργίες. Καμβάς τους η ίδια η ψυχή της πόλης, οι άνθρωποι, τα ιστορικά κτήρια, οι δρόμοι, η θάλασσα, το φως του ήλιου. Οι συμμετέχοντες θα μετουσιώσουν αυτά τα πολιτιστικά ερεθίσματα σε νέα έργα, η παρουσίαση των οποίων θα αποτελέσει την κορύφωση του προγράμματος την Κυριακή 12 Μαΐου με ένα ολοήμερο φεστιβάλ τέχνης στην πλατεία Ζουχουρί.
Το πρότζεκτ Needle προτάθηκε από τον Γιώργο Αντωνίου, ένα νέο και δραστήριο πολιτιστικό διαχειριστή από τη Λάρνακα, κερδίζοντας το 2023 το εθνικό βραβείο στο διαγωνισμό "Be.CULTOUR", ένα πρόγραμμα του Horizon Europe το οποίο επικεντρώνεται σε βιώσιμες ανθρωποκεντρικές καινοτομίες στον κυκλικό πολιτιστικό τουρισμό. Το εν λόγω πρόγραμμα διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Μέσω των δημόσιων διαβουλεύσεων του Λάρνακα 2030, της ομάδας εργασίας "Τέχνη στον Δημόσιο Χώρο" συγκεκριμένα, ο Αντωνίου άρχισε να επεξεργάζεται και να μορφοποιεί το Needle σε συνεργασία με την πολιτιστική παραγωγό Μαρία Καϊμακλιώτη της πρωτοβουλίας SCALA. Ακολούθως η ιδέα παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης και το Λάρνακα 2030, με τους δύο οργανισμούς να τη συμμερίζονται και να υποστηρίζουν έμπρακτα την υλοποίησή της. «Το Needle είναι ένα κοινωνικό και καλλιτεχνικό πείραμα που ενσαρκώνει τη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κρίση πολιτιστικής ταυτότητας που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αγκαλιάζοντας και εξερευνώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά», δηλώνει ο Γιώργος Αντωνίου.
Η φιλοξενία των νέων καλλιτεχνών στο Λάρνακα 2030 θα παρέχει πολύτιμες ευκαιρίες καθοδήγησης και προώθησης της καριέρας τους μέσω της συνδημιουργίας μοναδικών παραστάσεων, ζωντανών τραγουδιών και διαδραστικών εγκαταστάσεων. Οι φιλοξενούμενοι θα λάβουν ερευνητική καθοδήγηση από το Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης καθώς και δημιουργική στήριξη από έμπειρους καλλιτέχνες. Παράλληλα, μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης («Needle & Thread Talks») θα ανοίξει ένα γόνιμο διάλογο με το κοινό. Η κορύφωση του προγράμματος στις 12 Μαΐου θα μετατρέψει την πλατεία Ζουχουρί σε ένα καλειδοσκόπιο καλλιτεχνικής δημιουργίας, εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λάρνακας, δίδοντας στους ανθρώπους της πόλης νέες ευκαιρίες συμμετοχής και συνδημιουργίας.
Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες είναι οι εξής:
Χάρης Αβραάμ – Ψηφιακή Τέχνη (@charisavraam)
Hayat Sebep – Μουσική (@hayatsebep)
Κασσιανή Κάππελου – Μουσική (@kass.ka)
Μιχαλάκης Γεωργίου – Αρχιτεκτονική (@michalakisgeo)
Νόνα Μιχαήλ – Χορός (@nona_mch)
Παναγιώτης Μηνά – Μουσική (@therealpannybrown)
Σύσταση συμβουλευτικής ομάδας:
Αγγελική Κουτσοδημητροπούλου – Καθοδήγηση στην Αρχιτεκτονική και τη Σκηνογραφία, Εικαστικά, Light Art (@angeriki)
Γιώργος Κύρου – Καθοδήγηση στη Σχεδιαστική Σκέψη (@georgekyrou)
Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος – Καθοδήγηση στην Ιστορική Έρευνα, Ιστορία της Λάρνακας (@larnacarchives)
Μικαέλα Τσαγκάρη – Καθοδήγηση στη Τραγουδοποιία, Μουσική Παραγωγή (@elbowroomstudios)
Σταύρη Παπαδοπούλου – Καθοδήγηση στις Παραστατικές Τέχνες, Σκηνογραφία (@onceinabluemoon)
Συνεργαζόμενοι Δήμοι:
Δήμος Λάρνακας │ Δήμος Αραδίππου│ Δήμος Δρομολαξιάς - Μενεού │ Δήμος Λευκάρων
Δήμος Αθηένου│ Κοινότητα Πύλας
Σχετικά

Η Οδός Χριστουγέννων επιστρέφει στη Λεμεσό για 7η χρονιά!
Διήμερο γεμάτο παζαράκι, μουσική, παιχνίδια, φαγητό και πολλές εκπλήξεις

Έρχεται το 2ο Κυριακάτικο μπουφέ σε μία υπέροχη φάρμα για όλη την οικογένεια
Αυτή την Κυριακή, με ξενάγηση, παιχνίδι γνώσεων και φαγητό

Ετοιμάσου για την «Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες» της Europa Donna Κύπρου
Το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2025, στη Λευκωσία, περπατάμε με κεντρικό μήνυμα “Από τη σιωπή ΣΤΗ ΦΩΝΗ. Διεκδικούμε”

Όλες οι πληροφορίες για τον 10ο αγώνα δρόμου "Run as One 2025"
Δήλωσε συμμετοχή και τρέξε για τα παιδιά μας

40 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Συναυλίες, παραστάσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που αξίζει να επισκεφθείς

Τα Λεύκαρα γεμίζουν ξανά με τη μαγεία των Χριστουγέννων
Ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου μάς προσκαλεί και φέτος τις γιορτές

Δωρεάν παλουζές, τραχανάς, ρέσι και χαλούμι με παραδοσιακή μουσική στις "Γεύσεις Παράδοσης"
Μία ημέρα αφιερωμένη στην παρασκευή πιάτων και εδεσμάτων

10+1 παραστάσεις που θα σε κάνουν να γελάσεις δυνατά το φετινό φθινόπωρο
Βραδιές γέλιου στην Κύπρο: Θέατρο, φεστιβάλ και αγαπημένοι κωμικοί από εξωτερικό και Κύπρο

Όλα όσα θα δούμε στον Δήμο Αγίας Νάπας τον Σεπτέμβριο
Φεστιβάλ, θέατρο, κεραμική και άλλες εκπλήξεις

Η Ειρήνη Πελαγία μας ταξιδεύει στην παράδοση και τις γεύσεις της Κύπρου
Εορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού με μουσική, παραδοσιακά προϊόντα και λαϊκή τέχνη

Το European Researchers’ Night ετοιμάζεται για ακόμη ένα «Mission Possible» τον Σεπτέμβριο
Λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς, παρακολουθείστε πειράματα και συνομιλήστε με τον αγαπημένο σας επιστήμονα στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης

Η γειτονιά των Αγίων Ομολογητών μεταμορφώνεται σε ζώνη χωρίς αυτοκίνητα
Δραστηριότητες, ποδηλατάδες, τέχνη, μουσική και δημιουργία γεμίζουν τους δρόμους της Λευκωσίας