Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2024
Τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο ερμηνευτή και συνθέτη Νικόλα Οικονόμου και παρουσίαση του βιβλίου της Βάντας Οικονόμου-Κωνσταντίνου, με τίτλο «Νικόλας Οικονόμου: Η αναπάντεχη φυγής μιας ιδιοφυίας», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, στις 7:30 το βράδυ, στο χώρο της Μουσικής Ακαδημίας ΑΡΤΕ.
Για το έργο και τη ζωή του Νικόλα Οικονόμου θα μιλήσουν ο εκδότης Αντρέας Χατζηθωμάς, ο πιανίστας/ακαδημαϊκός Χρίστος Γιάλλουρος, και η συγγραφέας. Τη παρουσίαση θα συντονίζει η Μαρίνα Μαλένη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσικό μέρος κατά το οποίο θα ακουστούν έργα του Οικονόμου καθώς και άλλες συνθέσεις. Τα έργα ερμηνεύουν οι Χρίστος Γιάλλουρος, Σάββας Σάββα, Νικόλας Κωσταντίνου, και οι νεαρές πιανίστριες του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας, Σοφία Βασιλείου και Σοφία Παπαδοπούλου. Το μουσικό μέρος θα ολοκληρωθεί με προβολή οπτικογραφημένου στιγμιότυπου από το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Μονάχου, το 1984, όπου ο Οικονόμου ερμηνεύει έργα Σοπέν.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Βασιλική Κασσιανίδου, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό.

Νικόλας Οικονόμου: Η αναπάντεχη φυγής μιας ιδιοφυίας
Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Διόραμα, 30 χρόνια μετά την αδόκητη απώλεια του 40χρονου τότε Νικόλα Οικονόμου, το βιβλίο της Βάντας Οικονόμου-Κωνσταντίνου: «ΝΙΚΟΛΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Η αναπάντεχη φυγή μιας ιδιοφυίας». Έχοντας ζήσει τον μεγάλο ερμηνευτή και συνθέτη λόγω οικογενειακής εγγύτητας από τη γέννηση του, η εξαδέλφη του ανασύρει από τη μνήμη και το πολύτιμο αρχείο της, πολύτιμες πληροφορίες, τις οποίες καταθέτει στην επετειακή αυτή έκδοση.
Στο βιβλίο, που αποτελεί και την πρώτη βιογραφία του Νικόλα, γίνεται αναφορά τόσο στην περίοδο σπουδών του στη Σοβιετική Ένωση, όσο και στην επακόλουθη περίοδο, μετά την εγκατάλειψη των σπουδών του, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Στην ανάπτυξη αυτού του ταλέντου, παιδιού θαύματος, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι γονείς του, Γιώργος και Χαρίκλεια Οικονόμου, ο μουσουργός Σόλων Μιχαηλίδης και ο παιδαγωγός και καλλιτέχνης Γιώργος Αρβανιτάκης.
Ο Νικόλας Οικονόμου (1953-1993), ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες και δημιουργούς παγκόσμια, διέγραψε μια λαμπρή πορεία συνεργαζόμενος με μεγάλα ονόματα της Τέχνης, όπως τη Martha Argerich, τον Chick Corea, τον Friedrich Gulda, τη Natalia Gutmann, τη Maya Plisetskaya. Έπαιξε στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Φινλανδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ελλάδα, Κύπρο. Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για τις ερμηνείες του, για το εκρηκτικό και πληθωρικό ταλέντο του και για τις τολμηρές προσεγγίσεις του στην πιανιστική τέχνη. Η πόλη του Μονάχου, όπου ζούσε, τον τίμησε το 1979 με το βραβείο του καλύτερου ερμηνευτή και το 1992 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, μέλη της οποίας είναι νομπελίστες, επιφανείς πολιτικοί, καλλιτέχνες και άλλοι αξιωματούχοι.
Η συγγραφέας, είχε την ευκαιρία να ζήσει μερικές μέρες με την οικογένεια του Νικόλα στο Μόναχο την εποχή που αυτός βρισκόταν στο ζενίθ της σταδιοδρομίας του. Από αυτή την επίσκεψη, γίνονται λεπτομερειακές συστάσεις της συζύγου του Μαρίτσας, μητέρας της κόρης τους Σεμέλης και οικοδέσποινας ενός σαλονιού που έδινε μοναδική υπόσταση στον Νικόλα, αφού εκεί δεχόταν δυνητικούς συνεργάτες και κάποιους από την αφρόκρεμα εκείνης της εποχής. Ακολούθησε μια κάμψη αυτής της πορείας, με τον Νικόλα να προσπαθεί να φτιάξει στην Κύπρο τον επόμενο σταθμό της σταδιοδρομίας του.
Αντί επιλόγου, το βιβλίο καταλήγει με δοκίμιο 19 σελίδων από τον Χριστάκη Πουμπουρή. Στο δοκίμιο γίνεται επιμερισμός ευθυνών για τη διακοπή των σπουδών τόσο στη Σοβιετική Ένωση, όσο και στο Μόναχο, με συγκριτολογική αναφορά σε περιπτώσεις καλλιτεχνών που διέκοψαν σπουδές ή άντεξαν και δεν τις διέκοψαν, ενώ δίνεται κάποια ερμηνεία για τη δυσαρμονία στις σχέσεις του Νικόλα με μερικά παιδιά στο ειδικό σχολείο. Επιχειρείται επίσης εκτεταμένη ψυχογράφηση του Νικόλα Οικονόμου με ανάλυση επιλογών του στον Λυκόστρατο, το κύκνειο άσμα του.
Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, στις 7:30 το βράδυ. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 8 μ.μ.
Μουσική Ακαδημία ΑΡΤΕ, οδός Λεωνίδου 34-36, 1097 (έναντι ΕΛΔΥΚ), Λευκωσία
Τηλέφωνο: +357 22676823
-
Μουσική Ακαδημία ARTE
09 Απριλίου 2024
Σχετικά
Αυτός είναι ο επόμενος καλλιτέχνης που θα ανέβει στη σκηνή του λευκωσιάτικου Zazza
Έρχεται για μία δυνατή βραδιά γεμάτη επιτυχίες, στο απόλυτο hotspot της πόλης
Eurovision 2026: Τα στοιχήματα μετά την ανακοίνωση των 35 τραγουδιών
Στην κορυφή των στοιχηματικών και μάλιστα με αρκετά μεγάλη διαφορά παραμένει η Φινλανδία
Πρωτιά για την Antigoni και το Jalla (σε προβολές)
Ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια views στο YouTube
Ο Χρήστος Δάντης ακυρώνει όλες τις συναυλίες του (για 1.5 μήνα)
Η ανάρρωση του θα πάρει τελικά περισσότερο χρόνο από όσο υπολόγιζε
Eurovision 2026: Τα στοιχήματα με την πρώτη 10άδα, σε ποια θέση είναι ο Ακύλας και η Αντιγόνη
Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ του «Ferto»
Το Βαλς των Χαμένων Ονείρων: Το viral τραγούδι που έχει κατακλύσει το TikTok και η μοναδική ερμηνεία της Μαριάνας Κατσιμίχα
Το «Βαλς των Χαμένων Ονείρων» συγκινεί τους χρήστες των social media, με τη φωνή της Μαριάννας Κατσιμίχα να ζωντανεύει αδημοσίευτους στίχους του σπουδαίου ποιητή Άλκη Αλκαίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2012
Κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ για το «Ferto», ο Ακύλας γίνεται πρωταγωνιστής σε videogame
Ο 27χρονος τραγουδιστής θα παρουσιάσει το «Ferto» στη σκηνή της Eurovision, στη Βιέννη, στο πρώτο μέρος του Α’ Ημιτελικού, την Τρίτη 12 Μαΐου 2026
Πρωτοψάλτη - Πορτοκάλογλου: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τις συναυλίες τους στην Κύπρο
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Νίκος Πορτοκάλογλου έρχονται σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, με ένα πρόγραμμα που τιμά τη διαδρομή τους αλλά και ανοίγει έναν νέο δρόμο στη μεταξύ τους καλλιτεχνική σχέση
Μάθαμε πότε θα κυκλοφορήσει το βιντεοκλίπ του «Ferto» με τον Ακύλα
Το βιντεοκλίπ θα προβληθεί σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ1
Νέες ημερομηνίες για τα δύο ρετρό live με τους Παπαδόπουλο, Γιοκαρίνη, Ζιώγαλα και Καζούλη
Οι τέσσερις θρύλοι στα δύο μεγαλύτερα Retro Live Party!
Αναβάλλονται οι εμφανίσεις του Ηλία Βρεττού στο λευκωσιάτικο Ζazza
Για αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο
Ποιος θα τραγουδήσει φέτος στον Κατακλυσμό του Πρωταρά;
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για καλλιτέχνη ή σχήμα για τη συναυλία της Κυριακής του Κατακλυσμού