Δημοσιεύτηκε στις 07 Φεβρουαρίου 2024
Η Μιμή Ντενίση παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, για 10 παραστάσεις, και μας ξεναγεί στην ιστορία της οικογένειας Μπαλτατζή, αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Μία καινούργια Πατρίδα! Από την Σμύρνη... Στην Σαλονίκη
Η Φιλιώ Μπαλτατζή Αρχόντισα της Σμύρνης με ό,τι απέμεινε από την οικογένεια της, φτάνει στη Σαλονίκη του 1923. Κανείς δεν ξέρει τι τους περιμένει. Σίγουρα όχι η ζεστή αγκαλιά της νέας πατρίδας όπως περίμεναν. Σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον Μικρασιάτες, Πόντιοι και ντόποιοι αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Παράλληλα η σπουδαία και ευημερούσα εβραική κοινότητα θυμίζει τη Σμύρνη. Όσο οι πρόσφυγες ανεβαίνουν τόσο η εβραική κοινότητα κινδυνεύει. Ο φασισμός που πλήττει την Ευρώπη πλησιάζει και τότε η ζωή αλλάζει για όλους. Ένα έργο γεμάτο σασπένς, αγωνία, συναίσθημα, έρωτες, καταστροφές και θριάμβους! Με πολλούς και σημαντικούς ρόλους.
Κείμενο - Σκηνοθεσία: ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ
Υπόθεση:
Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιβιώσουν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και να φτάσουν στην Ελλάδα. Έχουν χάσει τα πάντα και προσπαθούν να ξαναρχίσουν από το μηδέν.
Η Φιλιώ, μαζί με την κόρη της Λευκοθέα και τον γιο της Βασιλάκη, αλλά και τη Ζαχαρούλα, την αγαπημένη της βοηθό, η οποία γίνεται γυναίκα του γιου της, προσπαθούν να βρουν έναν μακρινό συγγενή του πατέρα της.
Η ανταλλαγή των πληθυσμών τούς δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή στις μουσουλμανικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Εκεί, παρέα με πρόσφυγες από τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την υπόλοιπη Μικρασία, στήνεται το σκηνικό της νέας τους ζωής.
Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων, μετά από πολλές δυσκολίες, καθώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ο πολυπολιτισμικός πληθυσμός της από τη μεγάλη φωτιά του 1917. Οι πρόσφυγες θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους καθώς οι Εβραίοι της πόλης θα οδεύσουν σιγά σιγά προς την καταστροφή τους.
Το έργο αποτελεί συνέχεια του Σμύρνη μου αγαπημένη και γράφτηκε μετά από έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα που αφορούν την ταραγμένη εποχή του Μεσοπολέμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Περισσότερες Πληροφορίες:
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Χαρά Τσουβαλά
Φωτισμοί: Αργύρης Θέος
Μουσική: Αντρέας Κατσιγιάννης
Κινησιολογία: Μάρω Μαρμαρίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Λίνα Ζαρκαδούλα
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Μπελεγρή
Παραγωγός: Γιώργος Ισαάκ
Η τεράστια Αθηναϊκή επιτυχία με τα καθημερινά sold out μεταφέρεται επιτελους στην Κύπρο.
Από 19-28 Μαρτίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση
και αλφαβητικά:
Κατερίνα Γερονικολού
Ναταλία Δραγούμη
Μαρία Εγγλεζάκη
Κώστας Καζάκας
Κωνσταντίνος Καζάκος
Άννα Κουρή
Μέμος Μπεγνής
Όλγα Πολίτου
Πρόδρομος Τοσουνίδης
Μαρία Φιλίππου
Επίσης οι:
Αγγελική Αγγελοπούλου - Χρήστος Βελιάνο
Μανώλης Γεραπετρίτης - Αλεξάνδρα Ζώη
Γιώργος Κίτρινος - Μαρίλια Μητρούση
Αιμίλιος Μωσαΐδης - Νικόλας Νικολαίδης
Δημήτρης Σιγανός - Έφη Σταυροπούλου
Γιώργος Τάτσης - Ειρήνη Χατζηνίκου
-
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
19 Μαρτίου - 28 Μαρτίου 2024
Σχετικά
Η Κατερίνα Βρανά έρχεται στην Κύπρο με την παράσταση «Χάρηκα!»
Δυο βραδιές ξεκαρδιστικού stand-up comedy σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Το νέο ψυχολογικό Θρίλερ Easterman της w(in) the margins έρχεται να ταράξει τα νερά
Εμπνευσμένο από ένα σενάριο του A. Horowitz
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.
Barcelona Flamenco Ballet: Το φημισμένο χορευτικό συγκρότημα από την Ισπανία φέρνει την «Κάρμεν» στην Κύπρο
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η τολμηρή ερμηνεία της «Κάρμεν» από το Μπαλέτο Φλαμένκο της Βαρκελώνης
«Το Βουνί»: Θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Λουΐζας Παπαλοΐζου
Με επίκεντρο ένα βουνό σε μια ακριτική περιοχή της Κύπρου
Δωδέκατη νύχτα: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία και περιοδεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο
Η διασκευή του Owen Horsley παντρεύει τη θλίψη και τη χαρά σε μια κωμική και αλλόκοτη δημιουργία
«Οι 12 ένορκοι»: Η μακροβιότερη θεατρική παράσταση της Αθήνας έρχεται στην Κύπρο
Ένα θεατρικό έργο που τα τελευταία 11 χρόνια έχει sold out παραστάσεις
Η μαγική ιστορία της Ραπουνζέλ ζωντανεύει επί σκηνής
Μία θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας