Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2024
Διασχίζοντας τα στενά δρομάκια του Ομόδους, ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια και δίπλα στο εστιατόριο"Κατώι", βρίσκει κανείς έναν ιδιαίτερο μουσειακό χώρο.
Ο λόγος για το “Σπίτι του Αμπελουργού 1886”, που στεγάζεται σε ένα παλιό κελλάρι που παραπέμπει σε περασμένες εποχές.

Το “Σπίτι του Αμπελουργού 1886”, ένα μουσείο-ωδή στη διάσωση της τοπικής παράδοσης και ιστορίας, που είναι ιδιαίτερα αφιερωμένο στους τιμημένους αμπελουργούς του Ομόδους και της Κοντέας, ιδρύθηκε από τον Πρόεδρο του Ομίλου Κληρονομιάς της Κοντέας Χαράλαμπο Περικλέους, και αποτελείται από παλιά αντικείμενα και εργαλεία της προηγούμενης εκατονταετίας τα οποία ανήκουν στις οικογένειες του Γιάννη Αγαθοκλέους και των Χριστάκη και Σπυρούλας Αντωνίου από το Όμοδος.

Το μουσείο που φτιάχτηκε με πολύ αγάπη και σεβασμό, είναι χωρισμένο σε ενότητες, που αφορούν το όργωμα, τον θερισμό και το αλώνισμα, την παρασκευή ψωμιού, τη γωνιά της οικοκυράς, τα πιθάρια και εργαλεία του αμπελουργού και του οινοποιού, τις βούρνες νερού, του παραδοσιακού φούρνου και του αποστακτήρα ζιβανίας, καθώς και πολλά άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί.
Σκοπός της δημιουργίας αυτού του χώρου είναι η διαφύλαξη αυτών των κειμηλίων και η προβολή του τρόπου ζωής στην κυπριακή ύπαιθρο, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Στο Σπίτι του Αμπελουργού θα γίνονται κάποιες παρουσιάσεις δραστηριοτήτων, όπως το ζύμωμα ψωμιού, παρασκευής παλουζέ, κρασιού, απόσταξης ζιβανίας και έκτελεσης παλιών συνταγών.
Στον χώρο προσφέρονται για γευστολόγηση και αγορά μεγάλη ποικιλία τοπικών ηδύποτων και λικέρ.
Το μουσείο είναι ανοικτό με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες κατά τις ώρες λειτουργίας 12:00-16:00.
Σχετικά
Με τη Wizz Air μπορείς να "κλειδώσεις" τις τιμές πτήσεων για 12 μήνες
Το WIZZ MultiPass επιτρέπει στους επιβάτες να εξασφαλίσουν μια σταθερή μηνιαία τιμή πτήσης, ανεξάρτητα από την εποχικότητα ή τη ζήτηση της τελευταίας στιγμής.
Αυτά τα μέρη ανοίγουν για το κοινό με δωρεάν είσοδο για τη Διεθνή Ημέρα Δασών
Για τρεις ολόκληρες μέρες
Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς λίστας με τους κρυφούς παραδείσους
Με την αυθεντικότητά του και τις μοναδικές παραλίες του κυριαρχεί στις λίστες σε γνωστές ελβετικές και γερμανικές ιστοσελίδες
H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 7 προορισμούς, με τιμές από €14.99 (για 48 ώρες μόνο)
Κλείσε το επόμενό σου ταξίδι με πολύ οικονομικό εισιτήριο
Instagram: Το top 10 των πιο "φωτογενών" γαμήλιων προορισμών στον κόσμο – 6η η Σαντορίνη
Η έρευνα της Destify Destination Weddings που βασίστηκε σε δεδομένα από το Instagram
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού το Σάββατο – Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Γεύση από Θεσσαλονίκη
Ένα τριήμερο ταξίδι σε μια πόλη που μυρίζει ιστορία, μπαχάρια και θάλασσα
Αυτή είναι η νέα λειτουργία επείγουσας ειδοποίησης για περιστατικά ασφάλειας
Νέος μηχανισμός ενημέρωσης πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Σαν σκηνικό από παραμύθι: Bαφτίσεις μέσα σε έναν υπέροχο κήπο, στην καρδιά της πόλης
Ένας χώρος που έχει τη μαγεία να κάνει αυτές τις στιγμές ακόμη πιο ξεχωριστές.
Ένας κήπος φτιαγμένος για να φιλοξενεί τις πιο όμορφες στιγμές
Ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία για κοινωνικές εκδηλώσεις και gatherings κάθε είδους
5 νησιά για ιδιαίτερο Πάσχα στην Ελλάδα
Κανάτια, βεγγαλικά και αυτοσχέδια ομοιώματα του Ιούδα επιστρατεύονται για να κάνουν το Πάσχα ξεχωριστό
To αγαπημένο μας brunch spot στο χωριό επιστρέφει για τη νέα σεζόν
Το αγαπημένο garden restaurant ετοιμάζεται για τη νέα σεζόν και υποδέχεται ξανά το κοινό του