Δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2023
Καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου συγκεκριμένα από τους Μικρασιάτες Έλληνες αρχικά με το όνομα «φοινίκια» Τυπικά συστατικά είναι αλεύρι σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρώματα.
Κάποιες αναφορές θέλουν το χριστουγεννιάτικο γλυκό να έχει τις ρίζες του στο νεκρώσιμο δείπνο που φτιαχνόταν κατά τον Μεσαίωνα. Ονομαζόταν μακαρωνία και υπήρξε το πιάτο που έτρωγαν όσοι βρέθονταν σε νεκρώσιμη ακολουθία. Είναι αδιευκρίνιστο πως και γιατί προέκυψε το όνομα μελομακάρονο.
Τα Χριστούγεννα είναι η ομορφότερη περίοδος του έτους . Λίγο τα λαμπιόνια, λίγο τα τραγούδια, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα όμως ο κυριότερος λόγος που λατρεύουμε αυτήν την περίοδο είναι και τα μελομακάρονα. Eμείς σου παρουσιάζουμε την πιο ενναλλακτική συνταγή μελομακάρονων με άρωμα μανταρινιού.
Υλικά:
- 300 γρ. χυμός μανταρινιού
- 270 γρ. ηλιέλαιο
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο (το βάζουμε για άρωμα, αλλά μπορούμε στη θέση του να βάλουμε επιπλέον ηλιέλαιο)
- 30 γρ. ζάχαρη άχνη
- 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 2 τεμ. μανταρίνια το ξύσμα τους
Σιρόπι:
- 400 γρ. χυμός μανταρινιού
- 550 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. μέλι
- 200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 400 γρ. μέλι για το μέλωμα
Για τα μελομακάρονα:
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μία επιφάνειά τους σε τρίφτη για να αποκτήσει σχεδιάκι. Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30΄ έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγουν από τον φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι για περίπου λεπτό γυρίζοντάς τα με μια κουτάλα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Πηγή: https://www.steliosparliaros.gr
Σχετικά
«Έξι λεπτά ακόμα»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σταύρου Χριστοδούλου σε Λευκωσία-Λεμεσό
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Επίδραση ανακοίνωσε συναυλία με τον RACK
Η πλατεία Ελευθερίας, στην Επισκοπή Λεμεσού, θα βάλει τα γιορτινά της
Ένα παραμύθι που ζωντανεύει… στο πιο γιορτινό χωριό της Κύπρου!
Ο Καλοπαναγιώτης ανακοίνωσε το πρόγραμμα για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του
Η Λευκωσία ανάβει τα φώτα των γιορτών (ολόκληρο το πρόγραμμα)
Η Λευκωσία φορά τα γιορτινά της!
Έγκωμη Christmas Fest 2025: Mια μέρα γεμάτη μουσική, δραστηριότητες, παραστάσεις, εργαστήρια κ.ά.
Πάμε να ζήσουμε μαζί τη μαγεία των Χριστουγέννων
Χριστούγεννα στην Κυπερούντα: Εκεί που η μαγεία των γιορτών ζωντανεύει στην καρδιά του Τροόδους!
Από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, η πλατεία της Κυπερούντας ζωντανεύει με φώτα, γεύσεις, χαμόγελα και μελωδίες
Sunday Fun Day με πίτσα και παιχνίδια για τα παιδιά
Kids Sunday Fun Day στο Biga Neapolitan Pizza – Μια Κυριακή γεμάτη διασκέδαση, γεύση και προσφορά!
Agenda της Εβδομάδας: 10 υπέροχα πράγματα να απολαύσεις στην Κύπρο
Οι πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις και εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα
Μια ξεχωριστή αγορά στη Σολέα, με άρωμα γιορτών!
Στο Solea Valley Market, σε περιμένει ένα γιορτινό σκηνικό γεμάτο ζεστασιά, μοναδικές μυρωδιές και αληθινό χριστουγεννιάτικο πνεύμα
To Christmas Strawberry Land ανακοίνωσε ολόκληρο το πρόγραμμά του
Φέτος θα κάνουμε γιορτές στο σπίτι της Φράουλας
Με δύο εκρηκτικούς καλλιτέχνες θα γίνει η Φωταγώγηση στην Αγία Νάπα
Όλα όσα ανακοινώθηκαν
Την Κυριακή στο Μονάγρι θα απολαύσουμε δωρεάν παλουζέ και κουμανδαρία
Παραδοσιακή Εκδήλωση Παλουζέ και Σουσιούκκου στο Μονάγρι