Δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023
Κλείνοντας ένα εικαστικό ταξίδι 50 χρόνων, με διαρκή παρουσία σε Μουσεία, Πινακοθήκες και Εκθεσιακούς χώρους, με κατασκευές, βίντεο, performance και μικτές τεχνικές με τον μοναδικό προσωπικό του πλασμό, ο Κίκος Λανίτης παρουσιάζει την τελευταία σειρά έργων του στην Alpha C.K. Gallery Λευκωσίας, με τίτλο «Who am I».
Ο Κίκος Λανίτης διαχρονικά εκφράζει μέσω της Τέχνης τους προβληματισμούς του για τις πολιτικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές, τόσο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα σε ένα πιο παγκόσμιο πλαίσιο. Εξελίξεις και αλλαγές που αγγίζουν και συνεπώς επηρεάζουν τον καθένα από εμάς.
Αυτό κάνει και τώρα, μέσω της νέας του δουλειάς με τίτλο «Who am I», εκφράζοντας στην ουσία την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουμε χάσει την προσωπικότητά μας. «Είμαστε άλλοι άνθρωποι στο διαδίκτυο, αλλιώς συμπεριφερόμαστε στο σπίτι μας και αλλιώς στον έξω κόσμο. Κάπου έχουμε χάσει τους εαυτούς μας και βγάζουμε διαφορετικές προσωπικότητες αναλόγως του πού είμαστε, ενώ από το ένα συναίσθημα πανεύκολα πάμε στο άλλο αναλόγως του τι μας σερβίρουν», αναφέρει στο WiZ ο Κίκος Λανίτης, με αφορμή την επικείμενη έκθεσή του στη Λευκωσία.

Παρόλο που στο σύνολο της μακρόχρονης πορείας του ζούσε και δημιουργούσε στο εξωτερικό, εντούτοις τα τελευταία χρόνια (ειδικά μετά τον Covid) έκανε ως βάση του το Πέρα Πεδί, στην επαρχία Λεμεσού. Εξ αφορμής, τον ρωτήσαμε πώς είναι να ζει, να εμπνέεται και να δημιουργεί στην Κύπρο και γενικότερα σε μια γειτονιά του πλανήτη με τόσες εντάσεις και τόση ενέργεια.
«Είναι ευλογία για έναν καλλιτέχνη να ζει και να εργάζεται στην Κύπρο. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή με εντάσεις και δυσκολίες. Και αυτό ‘βοηθά να γεννιούνται απορίες, να γεννιούνται εντάσεις και τελικά να γεννιούνται έργα. Όλο αυτό βοηθά έναν καλλιτέχνη στο κομμάτι της δημιουργίας. Αναφέρω ενδεικτικά δύο εμβληματικά έργα, την ‘Κραυγή’ του Μουνκ και τη ‘Γκουέρνικα’ του Πικάσο, που δημιουργήθηκαν σε εποχές εντάσεων».
>> Εγκαίνια Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023
Διάρκεια 1-19 Νοεμβρίου 2023
Alpha C.K. Gallery Λευκωσίας, 19.00
Ωράρια έκθεσης: Τρ-Παρ 10.00-13.00 & 16.00-19.00 και Σ 10.00-13.00.
Πληρ. 22751325.
-
Alpha C.K. Art Gallery
01 Νοεμβρίου - 19 Νοεμβρίου 2023
Σχετικά
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Καράμπαμπα
Η «γραμμή των οριζόντων» της Αμμοχώστου και τα απόκρυφα έργα του Στέφανου Καράμπαμπα
PATATART: Μια εικαστική προσέγγιση για την αποδοχή της διαφορετικότητας
Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει, μέσα από ποικίλες μορφές σύγχρονης τέχνης, το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας
Η μαγεία των LEGO έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η Hauteart Contemporary Gallery μετατρέπει τη Λεμεσό σε έναν κόσμο δημιουργίας, φαντασίας και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους
«Animalia»: Η Μαρία Περεντού εκθέτει στην Omikron Gallery
Έργα που καταγράφουν δεκαπέντε χρόνια δημιουργίας, όπως σχέδια, πίνακες ζωγραφικής με κέντημα, γλυπτά και κατασκευές
H Alexandria Coe εκθέτει στη Λεμεσό
Η ατομική έκθεση "Figures in Suspension: Unbinding the Body" της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδας, Alexandria Coe αποτελείται από σχέδια και ζωγραφικά έργα
Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και ψηφιδωτού του Γιώργου Κοτσώνη
Στο έργο του Κοτσώνη συναντώνται δημιουργικά δυτικοευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα και βυζαντινές επιδράσεις
Η παραδοσιακή ζωή της Κύπρου μέσα από τα έργα του ναΐφ ζωγράφου Γιώργου Μαύρου
Η έκθεση ζωγραφικής τιτλοφορείται «Ούλλα χαλάλι σου»
Η isnotgallery contemporary παρουσιάζει την έκθεση Α-Ω: Στέλιος Βότσης
Μια επιμελημένη επιλογή έργων από διαφορετικές περιόδους της δημιουργικής διαδρομής του Στέλιου Βότση (1929-2012) από τη συλλογή της οικογένειας του καλλιτέχνη
“Ούλλα Χαλάλι σου”: Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μαύρου
Έργα που υμνούν την παραδοσιακή ζωή της Κύπρου, κάνουν βουτιά στα παλιά τα χρόνια και σ’ όλες τις ασχολίες του κόσμου της Κύπρου.
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση του ιστορικού Κύπριου ζωγράφου Στέλιου Βότση
Ο Στέλιος Βότσης (1929–2012) αποτελεί εμβληματική μορφή του κυπριακού μοντερνισμού και έναν από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της σύγχρονης κυπριακής τέχνης
Η έκθεση Past, Passing or To Come στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του 2026
Η Κύπρος συναντά την Ιρλανδία στο θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας.
Layers of Love: Ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη
Τα διαφορετικά επίπεδα συνείδησης αποκαλύπτονται μέσα από μια πλούσια ποικιλία καλλιτεχνικών γλωσσών