Δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023
Κλείνοντας ένα εικαστικό ταξίδι 50 χρόνων, με διαρκή παρουσία σε Μουσεία, Πινακοθήκες και Εκθεσιακούς χώρους, με κατασκευές, βίντεο, performance και μικτές τεχνικές με τον μοναδικό προσωπικό του πλασμό, ο Κίκος Λανίτης παρουσιάζει την τελευταία σειρά έργων του στην Alpha C.K. Gallery Λευκωσίας, με τίτλο «Who am I».
Ο Κίκος Λανίτης διαχρονικά εκφράζει μέσω της Τέχνης τους προβληματισμούς του για τις πολιτικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές, τόσο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα σε ένα πιο παγκόσμιο πλαίσιο. Εξελίξεις και αλλαγές που αγγίζουν και συνεπώς επηρεάζουν τον καθένα από εμάς.
Αυτό κάνει και τώρα, μέσω της νέας του δουλειάς με τίτλο «Who am I», εκφράζοντας στην ουσία την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουμε χάσει την προσωπικότητά μας. «Είμαστε άλλοι άνθρωποι στο διαδίκτυο, αλλιώς συμπεριφερόμαστε στο σπίτι μας και αλλιώς στον έξω κόσμο. Κάπου έχουμε χάσει τους εαυτούς μας και βγάζουμε διαφορετικές προσωπικότητες αναλόγως του πού είμαστε, ενώ από το ένα συναίσθημα πανεύκολα πάμε στο άλλο αναλόγως του τι μας σερβίρουν», αναφέρει στο WiZ ο Κίκος Λανίτης, με αφορμή την επικείμενη έκθεσή του στη Λευκωσία.

Παρόλο που στο σύνολο της μακρόχρονης πορείας του ζούσε και δημιουργούσε στο εξωτερικό, εντούτοις τα τελευταία χρόνια (ειδικά μετά τον Covid) έκανε ως βάση του το Πέρα Πεδί, στην επαρχία Λεμεσού. Εξ αφορμής, τον ρωτήσαμε πώς είναι να ζει, να εμπνέεται και να δημιουργεί στην Κύπρο και γενικότερα σε μια γειτονιά του πλανήτη με τόσες εντάσεις και τόση ενέργεια.
«Είναι ευλογία για έναν καλλιτέχνη να ζει και να εργάζεται στην Κύπρο. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή με εντάσεις και δυσκολίες. Και αυτό ‘βοηθά να γεννιούνται απορίες, να γεννιούνται εντάσεις και τελικά να γεννιούνται έργα. Όλο αυτό βοηθά έναν καλλιτέχνη στο κομμάτι της δημιουργίας. Αναφέρω ενδεικτικά δύο εμβληματικά έργα, την ‘Κραυγή’ του Μουνκ και τη ‘Γκουέρνικα’ του Πικάσο, που δημιουργήθηκαν σε εποχές εντάσεων».
>> Εγκαίνια Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023
Διάρκεια 1-19 Νοεμβρίου 2023
Alpha C.K. Gallery Λευκωσίας, 19.00
Ωράρια έκθεσης: Τρ-Παρ 10.00-13.00 & 16.00-19.00 και Σ 10.00-13.00.
Πληρ. 22751325.

-
Alpha C.K. Art Gallery
01 Νοεμβρίου - 19 Νοεμβρίου 2023
Σχετικά

Κλείνει σήμερα η έκθεση με τις σπάνιες φωτογραφίες των Κυπρίων στην Αίγυπτο
«Το Ταξίδι για την Ιθάκη» – Φωτογραφική Έκθεση και Αναμνήσεις των Κυπρίων της Αιγύπτου (1920–1970)

The Unframed 70s: Έκθεση έργων του Γκλυν Χιουζ ως βιωματική εμπειρία
Αυτή η έκθεση δεν παρουσιάζει ένα αρχείο· ανασυστήνει ένα είδος βιωματικής μαρτυρίας που ακόμη δεν έχει ειπωθεί πλήρως.

Η Cypria Auctions επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι με μια ξεχωριστή δημοπρασία
Μια δημοπρασία που δεν αναδεικνύει απλώς έργα τέχνης, αλλά ανοίγει περάσματα σε κόσμους πνευματικούς, συμβολικούς και εσωτερικούς.

Art Drops for Love Drops: Η νέα έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Παπαριστοτέλους
Μία έκθεση αφιερωμένη στην αγάπη, τη μνήμη και τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης.

Η Κύπρος φιλοξενεί έργα περισσότερων από 150 καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου
Μια πολύ σημαντική έκθεση, με θέμα "Τεχνικές Χαρακτικής"

"Unseen Gaze": Μια εικαστική αποκάλυψη που εντυπωσίασε τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο
Το Ινστιτούτο Κύπρου προσκαλεί το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο και την τέχνη

«CUTS 2025»: Η έκθεση των τελειόφοιτων από το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ
Μία ομαδική έκθεση από νέα ταλέντα

Έκθεση φωτογραφίας «Ένας χρόνος στην Ινδία του 1960» μέσα από τον φακό της Nomi Rowe
Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Λεμεσός
The Icons: 10 εικόνες από τα εγκαίνια της έκθεσης της Αντωνίας Ηρωίδου στη Λεμεσό
H έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις

Chroma: Η πρώτη ατομική έκθεση στην Κύπρο της Βρετανίδας εικαστικού Jessie Woodward
Έργα γεμάτα έντονα χρώματα και αφαιρετική διάθεση

Δημοπρασία Έργων Τέχνης από τον Οίκο Δημοπρασιών Καπόπουλος
Ο Οίκος Δημοπρασιών Καπόπουλος, διοργανώνει ζωντανή δημοπρασία Έργων Τέχνης στην γκαλερί Kapopoulos fine arts, στην Λευκωσία, την Τετάρτη 28 Μαΐου και ώρα 19.00 μ.μ.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Κύπρο έκθεση από τη διεθνή φωτογραφική πλατφόρμα GuruShots
Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, στη Λεμεσό