Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2023
Κεντρική φωτογραφία: TasteAtlas
Η Κρήτη φημίζεται για την κουζίνα της έχοντας ξετρελάνει ανθρώπους όπως ο διάσημος σεφ Γκόρντον Ράμσι, μέχρι τον γευσιγνώστη Άντονι Μπουρντέν. Υπάρχει όμως ένα πιάτο με «καταγωγή» από την Κρήτη που βρίσκεται ανάμεσα στα 50 χειρότερα φαγητά του κόσμου σύμφωνα με το TasteAtlas. Και μάλιστα αυτή είναι η μοναδική ελληνική «εκπροσώπηση» στην εν λόγω λίστα.
Οι κατατάξεις τροφίμων του TasteAtlas βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού του διεθνές μέσου, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των τοπικών πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες. Για τη λίστα «50 χειρότερα βαθμολογημένα πιάτα στον κόσμο» μέχρι τις 13 Ιουλίου 2023, καταγράφηκαν 336.885 αξιολογήσεις, εκ των οποίων οι 227.643 αναγνωρίστηκαν από το σύστημα ως νόμιμες.
Στη λίστα υπάρχει... μπόλικη εκπροσώπηση από Σκανδιναβία, Ρωσία, Αφρική, χώρες της Βαλτικής, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν φημίζεται για την κουζίνα του. Όσο για την Κύπρο, δεν βρέθηκε κανένα από τα τοπικά μας πιάτα ανάμεσα στη λίστα, κι ας έχουμε φαγητά όπως... η ζαλατίνα.
Ποίο είναι όμως αυτό το ελληνικό φαγητό που βρίσκεται στην 36η θέση ανάμεσα στα χειρότερα του κόσμου; Πρόκειται για την σοφεγάδα ή συμπεθεριό και θεωρείται το μπριάμ της Κρήτης.

«Με καταγωγή από την Κρήτη, η σοφεγάδα είναι ένα χορταστικό στιφάδο λαχανικών που μπορεί να φτιαχτεί με οποιαδήποτε λαχανικά της εποχής. Συνήθως περιλαμβάνει κολοκυθάκια, πιπεριές, πατάτες, μελιτζάνες, πράσα, ντομάτες και διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Δεν υπάρχει καθορισμένη συνταγή για τη σοφεγάδα, και παρόλο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά και απολαμβάνεται συχνά ως νηστίσιμο πιάτο, ορισμένες εκδοχές μπορούν να περιλαμβάνουν θαλασσινά ή σαλιγκάρια.
Αυτό το χορταστικό στιφάδο λέγεται ότι χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα και παραδοσιακά παρασκευάζεται σε πήλινα δοχεία. Προαιρετικά, μπορεί επίσης να τελειώσει στο φούρνο. Το πιάτο απολαμβάνεται ως κύριο πιάτο και συνήθως συνοδεύεται από τραγανό ψωμί στο πλάι. Το τυρί φέτα ή μυζήθρα μπορεί να σερβιριστεί στο πλάι ή να θρυμματιστεί πάνω στο πιάτο», αναφέρει το Taste Atlas.
Στην πρώτη θέση με τα 50 χειρότερα πιάτα του κόσμου σύμφωνα με τη λίστα του Τaste Atlas, βρίσκεται το νορβηγικό gamalost. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό νορβηγικό τυρί που παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα. Το τυρί έχει φλούδα που ωριμάζει στη μούχλα. Η υφή του είναι πυκνή, με κόκκους και λαστιχωτή, είναι πικάντικο και έχει έντονη γεύση. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη και έχει περιεκτικότητα σε λίπος μόνο 0,5 έως 1,0%.
Το τυρί παραδοσιακά παλαιώνει από 1 έως 6 μήνες. Για να γίνει, προστίθεται ένα ειδικό οξύ στο αποβουτυρωμένο γάλα, με αποτέλεσμα να ξινίζει. Το αποτέλεσμα αυτού τοποθετείται σε ειδικά καλούπια για να δημιουργηθεί το κυκλικό του σχήμα. Αργότερα, το τυρί τρίβεται στο χέρι με μούχλα και μένει ώστε να παλαιώσει.
Με πληροφορίες από lifo, protothema
Σχετικά
Η Lidl Κύπρου προσφέρει έκπτωση -15% σε όλα τα φρέσκα χοιρινά κρεατικά
Η εταιρεία συνεχίζει να ενισχύει την προσβασιμότητα στο ποιοτικό φρέσκο κρέας, προσφέροντας οικονομικές λύσεις για κάθε κυπριακό νοικοκυριό.
Διαγωνισμός Καλύτερης Χριστουγεννιάτικης Βιτρίνας, και φέτος στη Λεμεσό
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για ταξίδι το 2026 είναι μια ευρωπαϊκή χώρα
Η χώρα ανέβηκε από την περσινή της θέση στην κατάταξη, ξεπερνώντας την Ισλανδία και την Αυστραλία και βρέθηκε στην πρώτη θέση
Αυτοί ήταν (επίσημα) οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στον κόσμο για ταξίδια το 2025
Οι προορισμοί με τις περισσότερες αναζητήσεις και κρατήσεις αποκαλύφθηκαν σε μια νέα έκθεση από την eDreams ODIGEO
Η Aegean αυτά τα Χριστούγεννα σε ταξιδεύει στην Ευρώπη, με 30% έκπτωση
21 ευρωπαϊκές χώρες σας περιμένουν με έως -30%!
«All's Fair»: Η σειρά, με πρωταγωνίστρια την Κιμ Καρντάσιαν, θεωρείται η «χειρότερη όλων των εποχών»
Αυτή τη στιγμή, το «All's Fair» έχει ποσοστό μηδέν τοις εκατό στο Rotten Tomatoes, τον γνωστό ιστότοπο που συγκεντρώνει αξιολογήσεις κριτικών
Οι καλύτεροι οικονομικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2026
Η Skyscanner, o δημοφιλής ιστότοπος σύγκρισης πτήσεων έχει ερευνήσει τα δεδομένα για να αποκαλύψει τους προορισμούς με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής για το επόμενο έτος
Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά - Πτώση θερμοκρασίας την Παρασκευή
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η Google λανσάρει το Street View στην Κύπρο
Ανακαλύψτε την Κύπρο όπως ποτέ άλλοτε: την πολιτιστική της κληρονομιά, τις ακτές και τις πόλεις, μέσα από το Google Maps
Πετάμε με εισιτήριο από €14.99 για υπέροχους πρόορισμούς από Πάφο με την Ryanair
H νέα προσφορά της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας που θα σε ενθουσιάσει