Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουλίου 2023
Φωτογραφία: Kristaps Grundsteins
Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Three Layers of Skin σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Μαρίζας Παρτζίλη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη, το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 19.30 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2023.
Αναφέρει η επιμελήτρια στο σημείωμα της:
“Στην περιπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, τα σώματά μας περιβάλλονται από έναν καμβά που καταγράφει και αφηγείται την ιστορία των εμπειριών και των συναισθημάτων μας. Μέσα από τα στρώματα του δέρματός μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αποκαλύπτουμε και κρύβουμε τους εαυτούς μας. Η εικαστική αυτή εξερεύνηση, εμβαθύνει στην έννοια των τριών στρωμάτων δέρματος ξετυλίγοντας μια μυριάδα δημιουργικών εκφράσεων.
Η έκθεση διερευνά την πολύπλευρη έννοια του δέρματος ως συμβολικού και κυριολεκτικού ορίου μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού μας κόσμου, με την συμμετοχή μιας ομάδας σημαντικών καλλιτεχνών που με αφετηρία το περίπλοκο αυτό όργανο, προσφέρουν τις δικές τους ερμηνείες σε θέματα όπως η ευθραυστότητα, η μητρότητα, η ταυτότητα κ.α. με στόχο να προκαλέσει τα συναισθήματα, τον στοχασμό και την εμπλοκή του θεατή σε έναν διάλογο για την έννοια του σώματος σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και καλύπτει ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια του. Αποτελείται από τρία στρώματα, την επιδερμίδα, το δέρμα και το υπόδερμα, τα οποία και τα τρία ποικίλλουν σημαντικά ως προς την ανατομία και τη λειτουργία τους. Το δέρμα προστατεύει και οριοθετεί, είναι ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος, είναι ένα όργανο επικοινωνίας μέσω του οποίου λαμβάνονται ερεθίσματα κυρίως μέσω της αίσθησης της αφής, και καθορίζει την μοναδικότητα του ατόμου.
Ως το πέπλο της ταυτότητας μας το εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας, προστατεύει και καθορίζει τη μοναδική μας υπόσταση. Η επιδερμίδα χρησιμοποιείται μεταφορικά ως αφετηρία για την αμφισβήτηση κοινωνικών κανόνων και για να τονίσει την μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Η έκθεση έχει ως στόχο να θέσει προβληματισμούς και να αφηγηθεί ιστορίες, να προκαλέσει διάλογο για θέματα ταυτότητας, φύλου, εθνικότητας, φθοράς, να μιλήσει για τον επιβαλλόμενο από τις κοινωνικές συμβάσεις καθωσπρεπισμό, και να τονίσει την τρωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.”
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Γιώργος Γεωργίου Βασιλειάδης, Ειρήνη Ζήνωνος, Άρτεμις Θεοδώρου, Μελίτα Κούτα, Μαριάννα Κωνσταντή, Μέλανη Κωνσταντίνου, Boyana Λοΐζου, Asik Mene, Πέννυ Μονογιού, Zohar Barak, PASHIAS, Σπύρος Προκοπίου, Χρίστος Συμεωνίδης, Σουζάνα Φιαλά και Δάφνη Χριστοφόρου.
Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη
Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 18.00
Σάββατο 10.00 -14.00
Τηλέφωνο 25 367700
Σχετικά
Η XeniArtSpace παρουσιάζει τον νέο της εκθεσιακό χώρο και αποκαλύπτει την εικαστική εμπειρία Dreamscapes
Μνημειώδης πίνακας του Anselm Kiefer για πρώτη φορά στην Κύπρ
Electric Dreams: Η έκθεση που πρέπει να επισκεφθείς τις γιορτές στη Λευκωσία
Η νέα ομαδική έκθεση που θα φιλοξενήσει η Isnotgallery συνεχίζει και διευρύνει τον διάλογο που άνοιξε το καλοκαίρι με την έκθεση «Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί»
NYX Hotel Limassol × Παγκύπριος Σύνδεσμος Καλλιτεχνών «Τέχνη Δίχως Σύνορα»
Ομαδική Έκθεση με τίτλο Light and Shadows
Πίνακας του Ρούμπενς πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 2.3 εκατ. ευρώ
Το έργο ήταν κρυμμένο για περισσότερους από τέσσερις αιώνες σε μια παριζιάνικη έπαυλη
“Spinning a tale” από Margo της Μάρθας Χριστοδουλίδου
Mια συλλογή από υφαντά, κεντημένα και κροσέ κομμάτια
Συνεχίζονται οι προβολές της σειράς "Art in the City" του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Οι προβολές μεταφέρουν το κοινό στον κόσμο των Κυπρίων εικαστικών καλλιτεχνών
Έργο της Φρίντα Κάλο έγινε ο ακριβότερος πίνακας από γυναίκα που δημοπρατήθηκε ποτέ
Το έργο El sueño (La cama), «Το όνειρο (το κρεβάτι)», έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ, για έργο που είχε δημιουργήσει η Αμερικανίδα ζωγράφος Τζόρτζια Ο’ Κιφ
Το αρχείο δύο σημαντικών χαράκτων/σχεδιαστών της Κύπρου παρουσιάζεται σε έκθεση στο ΓΚΑΡΑΖ
ΣΙΜΩΝΗΣ, ΣΙΜΩΝΗΣ: Νοσταλγία για σημαινόμενα του τι εν υπήρξε ποττέ
Ρεκόρ: 236,4 εκατομμύρια δολάρια για πορτρέτο του Γκούσταβ Κλιμτ
Το δεύτερο πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πωληθεί σε δημοπρασία
H νέα ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στην Alpha C.K. Art Gallery
Η έκθεση περιλαμβάνει δώδεκα έργα ζωγραφικής αποτελώντας τη συνέχεια μιας ενότητας που πρωτοπαρουσιάστηκε στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα το 2023
JELO6 Project: Εκεί όπου το Κόσμημα, η Κεραμική και το Εικαστικό Αντικείμενο συναντώνται
H Λευκωσία θα μεταμορφωθεί σε ένα ζωντανό κόμβο συνάντησης καλλιτεχνών Σύγχρονου Κοσμήματος, Κεραμικής και Αντικειμένων Τέχνης
4η Μπιενάλε Λάρνακας: Ο Νοέμβρης καταφθάνει με ένα γεμάτο πρόγραμμα για παιδιά και λάτρεις τoυ λόγου και των παραστατικών τεχνών
Οι παράλληλες δράσεις της 4ης Εβδομάδας προσκαλούν τον κόσμο να αναλάβει ενεργό ρόλο στην τέχνη, ακολουθώντας Ίχνη και Γραμμές.