Cine News , Κινηματογράφος

Οι βραβευμένοι του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους η The Seine’s Tears

Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, με την τελετή βράβευσης που πραγματοποίηθηκε στο Θέατρο Ριάλτο.

Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής ήταν φέτος ο Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Μέλη της Επιτροπής ήταν οι: Mathieu Janssen, Καλλιτεχνικός Συντονιστής Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ‘Go Short’, Rona Segal, σκηνοθέτις και δημοσιογράφος, Erdogan Kavaz, ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης, και Αλεξάνδρα Ματθαίου, σκηνοθέτις & σεναριογράφος.

14 Oct22_2781 Short Films.jpg

Παρατίθενται παρακάτω τα σκεπτικά της Επιτροπής για τα βραβεία:

ISFFC – BΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ [€4,000]
Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία The Seine’s Tears σε σκηνοθεσία των Yanis Belaid, Eliott Benard, Nicolas Mayeur, Etienne Moulin, Hadrien Pinot, Lisa Vicente, Philippine Singer, Alice Letailleur από τη Γαλλία, με το ακόλουθο σκεπτικό: Οι σκηνοθέτες καταφέρνουν να φανταστούν και να απεικονίσουν θαραλλέα ένα εναλλακτικό, σουρεαλιστικό τέλος σε μια βάναυση σφαγή, επιτρέποντας στον θεατή να θρηνήσει τον άδικο χαμό όσων ονειρεύτηκαν μία καλύτερη πραγματικότητα. Έχουν δημιουργήσει με δεξιοτεχνία έναν κόσμο κινουμένων σχεδίων, χρησιμοποιώντας καινοτόμες ψηφιακές τεχνικές και εξυμνώντας το ανθρώπινο πνεύμα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ [€2,500]
Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ, απονεμήθηκε στον Hessam Hamidi για την ταινία του Daily Massacre in Tehran από το Ιράν.

Η ταινία καταφέρνει να αποσπάσει κορυφαίες ερμηνείες, όχι μόνο από τον πρωταγωνιστή αλλά και από όλο το καστ. Σκηνοθετημένη με άψογο ρυθμό, καταφέρνει να κλέψει την καρδιά μας, δημιουργώντας έναν εξαιρετικά αισιόδοξο χαρακτήρα: ένα αγόρι που δεν το βάζει ποτέ κάτω.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ [€1,500]
Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των 1500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Handstand της Ovsanna Shekoyan από την Αρμενία. Πρόκειται για μια σκηνοθετική φωνή με αυτοπεποίθηση, η οποία συνθέτει ένα φιλμ που μεταφέρει τον θεατή στο παγερό σύμπαν της ταινίας, διατηρώντας, ωστόσο, με δεξιοτεχνία την έξαψη ακμαία. Η ταινία εξιστορεί μία ιστορία που εκπέμπει αγωνία και αξιοποιεί κάθε δευτερόλεπτο για να μας θυμίσει ότι η παροιμιώδης αλήθεια δεν είναι ποτέ απόλυτη, πόσω μάλλον μονόπλευρη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ [€3,000]
Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ που συνοδεύεται από το ποσό των 3000 ευρώ απονεμήθηκε στο Aralkum των Mila Zhluktenko και Daniel Asadi Faezi από τη Γερμανία και το Ουζμπεκιστάν. Προσφέροντας μια νέα προοπτική, η ταινία αναδεικνύει τις καθημερινές επιπτώσεις μίας περιβαλλοντικής καταστροφής. Μέσα από την ποιητική τους προσέγγιση και συνδυάζοντας διαφορετικές οπτικές φόρμες, οι σκηνοθέτες καταφέρνουν να γεφυρώσουν το παρελθόν με το παρόν, τόσο σε εικόνα όσο και σε ήχο.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
#1
Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στην ταινία Mulika του Maisha Maene από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνει την επιστροφή ενός αφροναύτη στις ρίζες του, με τον σκηνοθέτη να αναζητά ένα νέο οπτικό ιδίωμα, προκειμένου να αναδείξει ένα σύγχρονο ζήτημα.

#2
Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο Hellspawn του Michael Demetriou, για τον τρόπο με τον οποίο αναπαριστά τις προσπάθειες των σκηνοθετών να διατυπώσουν τον ορισμό μίας «καλής ταινίας», ανασηματοδοτώντας το χιούμορ και την κωμωδία.

YΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2023
Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή πρότεινε το Airhostess-737 του Έλληνα σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου ως υποψήφια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023, στην Κατηγορία Ταινιών Μικρού Μήκους. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία στην οποία ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί με συνέπεια τον μαγνητικό και γεμάτο «αναταράξεις» χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας από την αρχή μέχρι το τέλος, επιδεικνύοντας ένα αληθινά καινοτόμο σκηνοθετικό ύφος.

Το βραβείο επιδόθηκε από την κα. Γεωργία Ντέτσερ, Γενική Διευθύντρια του Θεάτρου Ριάλτο.

14 Oct22_2226 Short Films.jpg

ISFFC – ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ [Yπηρεσίες διανομής από την Radiator IP Sales και €4,000]

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας που συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ καθώς και από υπηρεσίες διανομής από την εταιρεία Radiator IP Sales (επιδόθηκε από τον κ. Ben Bekke Vandendaele, Εκπρόσωπο της εταιρείας) απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία Δάφνη της Τώνιας Μισιαλή. Πρόκειται για μία απλή, ειλικρινή και συγκινητική ταινία, μία μελέτη χαρακτήρα βασισμένη σε μια γυναίκα της οποίας το ταξίδι για επαναδιεκδίκηση του εαυτού μετατρέπεται σε μία στοχαστική και εμπνευσμένη αποτύπωση της εποχής μας, την οποία θα θυμόμαστε συλλογικά, ως μία τραυματική βουτιά στη μοναξιά.

Το βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας επιδόθηκε από τον κ. Γιάννη Τουμαζή, Υφυπουργό Πολιτισμού.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ [€2,500 ]
Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ, απονεμήθηκε στο Ρέβ/Dream του Νικόλα Κάσινου. Πρόκειται για μια ενδόμυχη σκιαγράφηση της ζωής και των κλεμμένων ονείρων. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί με ευφυΐα το μοντάζ για να ανατρέψει τις προκαταλήψεις μας απέναντι σε μια γυναίκα που κουβαλάει στους ώμους τη σκοτεινή της ιστορία, αλλά εκπροσωπεί ταυτόχρονα μία ολόκληρη γενιά γυναικών.

Το βραβείο επιδόθηκε από την κα. Έλενα Χριστοδουλίδου, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργό στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ [€2,500 και παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία μικρού μήκους του δημιουργού]
Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ και παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία μικρού μήκους της δημιουργού, απονεμήθηκε στην Τώνια Μισιαλή για την ταινία της Δάφνη. Η σκηνοθέτις καταφέρνει να αποτυπώσει πολυπρισματικά τη λαχτάρα της πρωταγωνίστριας για σύνδεση και επαφή, σε έναν κόσμο όπου αυτό γίνεται όλο και πιο ανέφικτο, συνθέτοντας με ενσυναίσθηση και ακρίβεια μία ιστορία που διερευνά την πολυπλοκότητα της γυναικείας εμπειρίας.

Το βραβείο επιδόθηκε από την κα. Ισαβέλλα Μαυράκη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ [υπηρεσίες post-production, colour correction & DCP in HD από τη SteFilm]
Το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, που συνοδεύεται από υπηρεσίες post-production, colour correction & DCP in HD από τη SteFilm απονεμήθηκε στον Θωμά Τσιφτελή για τη φωτογραφία του στην ταινία Exploitation, σε σκηνοθεσία της Μαρίνας Συμεού. Πρόκειται για μία ταινία που γνωρίζει καλά το είδος της και που κατάφερε να γοητεύσει την κριτική επιτροπή, κυρίως χάρη στην όμορφη απεικόνιση των πρωταγωνιστριών και των τοπίων, δίνοντας την αίσθηση ενός αναπλαισιωμένου Θέλμα και Λουίζ.

Το βραβείο επιδόθηκε από τον κ. Άγγελο Αργυρούλη, Διευθυντή της εταιρείας SteFilm.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ [€500 – μια προσφορά του Δήμου Λεμεσού]
Το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ, μία προσφορά του Δήμου Λεμεσού, απονεμήθηκε στη Νιόβη Χαραλάμπους για τη συνεκτική, πειστική και γενναιόδωρη ερμηνεία της στον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς ενσαρκώνει μια ηρωίδα με εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση στην ταινία Δάφνη της Τώνιας Μισιαλή.

Το βραβείο επιδόθηκε από τον κ. Ηλία Ιωακείμ, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο Sunday του Ντίνου Γρηγορίου, για τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει ένα επίμαχο ζήτημα, με παγκόσμιο αλλά και τοπικό χαρακτήρα, εκείνου της κληρονομημένης πατριαρχίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΒΙΝΤΕΟ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ "AMAZE ME" [€500]
Απονέμεται από τη Φοιτητική Κριτική επιτροπή του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.

Το Βραβείο Καλύτερου Μουσικού Βίντεο απονεμήθηκε στο Everything του Max Cooper, σε σκηνοθεσία Nick Cobby, από το Ηνωμένο Βασίλειο, για τον τρόπο που αντικατοπτρίζει την έκρηξη των συναισθημάτων και των ιδεών του μουσικού κομματιού σε οπτική μορφή.

Το βραβείο επιδόθηκε από την κα. Νικολίνα Αντωνίου, Εκπρόσωπο της Φοιτιτικής Κριτικής Επιτροπής.

Το Φεστιβάλ θα επανέλθει με την 13η έκδοσή του τον Οκτώβριο του 2023.

photo1.jpg

Διοργανωτές: Το φεστιβάλ αποτελεί θεσμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού (Πολιτιστικές Υπηρεσίες) και πραγματοποιείται από το Θέατρο Ριάλτο.

Πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus

Instagram: isffc_filmfestival

Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc22

www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close