Δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου 2022
Κεντρική φωτογραφία: Αχιλλέας Αλεξάνδρου
Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, χιλιάδες πιστοί μαζεύονται στις ορεινές και θρυλικές μονές της Κύπρου, για να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, σε μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία.
Κάθε χρόνο, αρκετά μεγάλη είναι η κοσμοσυρροή στην περιοχή του Τροόδους, όπου βρίσκονται τρία γνωστά μοναστήρια, η ιστορική Μονή της Παναγίας του Κύκκου, η Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας και δυτικότερα προς την Πάφο, η Μονή της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας.
Φυσικά, μεγάλη κίνηση θα βρεις και στην Ιερά Μονή Μαχαιρά καθώς και στην Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα, κοντά στη Λευκωσία, η εκκλησία της οποίας είναι κτισμένη σε φυσικά σπήλαια.
Παναγία του Κύκκου
Παναγία του Κύκκου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανδρικά μοναστήρια της Κύπρου. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους μόλις 18 χιλιόμετρα από την κορυφή του Ολύμπου. Η Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Πρόκειται για ένα μοναστήρι 900 ετών συνεχούς ζωής, ενώ κάηκε αρκετές φορές και δεν έμεινε τίποτα από το αρχικό του κτίσμα. Το Μοναστήρι παράγει ζιβανία κι άλλα οινοπνευματώδη ποτά που θα βρεις εκεί.
Ακόμα θα δεις την εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στο Απόστολο Λουκά. Μπορείς να συνδυάσεις το προσκύνημά σου εκεί με επίσκεψη στο θρονί της Παναγίας και τον τάφο του Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου Γ’, ο οποίος υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος μοναχός.
Φυσικά, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το σπουδαίο μουσείο της Μονής που έχει δωρεάν είσοδο και να θαυμάσεις το υπέροχο τοπίο. Γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου και τη Γέννηση της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Επικοινωνία: 22942435
Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας
Η Iερά Μονή της Παναγίας της Τροόδιτισσας είναι ένα ανδρικό μοναστήρι κτισμένο σε μια πευκόφυτη περιοχή του Τροόδους μεταξύ των χωριών Πλάτρες και Πρόδρομος με τον Ναό να είναι τρίκλιτος και να χρονολογείται στα 1843 χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της Μονής της Παναγίας της Τροοδιτίσσης ανάγεται στην περίοδο της Εικονομαχίας (754-780 και 813-842), οπότε μεταφέρθηκε στην Κύπρο η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, που κατά τη λαϊκή εκδοχή, είναι μια από τις εβδομήντα, τις οποίες αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Η Μονή είναι υψηλότερη από κάθε άλλη στην Κύπρο, αφού βρίσκεται 1380 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Παναγία ονομάστηκε Τροοδίτισσα, διότι ανακαλύφθηκε σε πλαγιά του Τρόοδους, ενώ επίσης έχει ονομαστεί και "Παναγία Ολυμπία", αφού γειτνιάζει με τον Όλυμπο.
Γιορτάζει 15 Αυγούστου, την ημέρα που γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.
Μονή Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας
Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό Παναγιά, δυτικά του δάσους της Πάφου. Ιδρύθηκε το 1152 μ.Χ. από το μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος βρήκε στην περιοχή Μουλιά της Πάφου τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που πιθανολογείται ότι έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Ιγνάτιος μετέφερε την εικόνα στο βουνό και έχτισε το μοναστήρι, το οποίο αφιέρωσε στην Παναγία την Χρυσορογιάτισσα.
Εκεί θα δεις την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας που υπάρχει στο μοναστήρι και θεωρείται επίσης ότι αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά, τον Ευαγγελιστή. Είναι επενδυμένη με χρυσό και ασήμι. Στο μοναστήρι λειτουργούσε κέντρο προστασίας βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων όπως και άλλων θησαυρών. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα βυζαντινό μουσείο. Το παλιό οινοποιείο του μοναστηριού παράγει από τα δικά του αμπέλια μερικά από τα καλύτερα κρασιά εκλεκτής σοδειάς της Κύπρου.
Μην παραλείψεις να επισκεφτείς καφέ-εστιατόριο που υπάρχει μπροστά στην κύρια είσοδο του μοναστηριού όπου θα απολαύσεις τη μαγευτική πανοραμική θέα.
Γιορτάζει 15 Αυγούστου.
Επικοινωνία: 26722457
Σχετικά
Wizz Air: Καλοκαιρινές πτήσεις προς 4 ελληνικά νησιά από Λονδίνο
Η αεροπορική εταιρεία θα προσφέρει πλέον απευθείας πτήσεις προς Μύκονο, Ρόδο, Ζάκυνθο και Χανιά
Αυτά είναι τα εορταστικά πακέτα των ξενοδοχείων στην Κύπρο
Από ορεινούς προορισμούς μέχρι παραθαλάσσια θέρετρα, προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα διαμονής
Το HBO αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες από την 3η σεζόν του «House of the Dragon»
Τα πρώτα επεισόδια του πολυαναμενόμενου τρίτου κύκλου έρχονται τον Ιούνιο του 2026
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες
Κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, με ισχύ από τις 5 τα ξημερώματα ως τις 4 το απόγευμα.
Πέντε χειμωνιάτικα ταξίδια σε μικρές και όμορφες πόλεις της Ευρώπης
Κάστρα, κανάλια, παγωμένες λίμνες και πλακόστρωτα δρομάκια δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσουμε τη γοητεία του χειμώνα.
City of Dreams Mediterranean: Ο Απόλυτος Εορταστικός Προορισμός
Το πρώτο πολυθεματικό θέρετρο της Ευρώπης μεταμορφώνεται στον πιο θεαματικό εορταστικό προορισμό στο νησί
Αναβαθμίζεται σε πορτοκαλί η προειδοποίηση - Έρχονται χιόνια στο Τρόοδος
Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν ήδη ευνοήσει τα φράγματα, με εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών.
Όλα όσα θα γίνουν στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του Δήμου Στροβόλου στο Πάρκο Ακρόπολης
Ένα διήμερο γεμάτο με τη μαγεία των Χριστουγέννων
Η Λευκωσία υποδέχθηκε το πολυαναμενόμενο The Landmark Nicosia, Autograph Collection
Η πιο σημαντική ξενοδοχειακή άφιξη της χρονιάς είναι πλέον γεγονός, αφού το The Landmark Nicosia, Autograph Collection, άνοιξε τις πόρτες του στην καρδιά της πρωτεύουσας
Περπατώντας ξανά έναν θρύλο: Η πρώτη μας εμπειρία στο The Landmark Nicosia, Autograph Collection
Από το παλιό Hilton Cyprus στη σύγχρονη του λαμπερή αναγέννηση, μια βιωματική περιήγηση γεμάτη ιστορία, αισθήσεις και νέα ξεκίνηματα
Λάρνακα ή Λεμεσός θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2030
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2025, στις 12:30 μ.μ. στο Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο για ταξίδια
Τους πιο ασφαλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για το δεύτερο εξάμηνο του 2025 παρουσιάζει ο Δείκτης Ασφάλειας της HelloSafe