Δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου 2022
Κεντρική φωτογραφία: Αχιλλέας Αλεξάνδρου
Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, χιλιάδες πιστοί μαζεύονται στις ορεινές και θρυλικές μονές της Κύπρου, για να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, σε μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία.
Κάθε χρόνο, αρκετά μεγάλη είναι η κοσμοσυρροή στην περιοχή του Τροόδους, όπου βρίσκονται τρία γνωστά μοναστήρια, η ιστορική Μονή της Παναγίας του Κύκκου, η Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας και δυτικότερα προς την Πάφο, η Μονή της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας.
Φυσικά, μεγάλη κίνηση θα βρεις και στην Ιερά Μονή Μαχαιρά καθώς και στην Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα, κοντά στη Λευκωσία, η εκκλησία της οποίας είναι κτισμένη σε φυσικά σπήλαια.
Παναγία του Κύκκου
Παναγία του Κύκκου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανδρικά μοναστήρια της Κύπρου. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους μόλις 18 χιλιόμετρα από την κορυφή του Ολύμπου. Η Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Πρόκειται για ένα μοναστήρι 900 ετών συνεχούς ζωής, ενώ κάηκε αρκετές φορές και δεν έμεινε τίποτα από το αρχικό του κτίσμα. Το Μοναστήρι παράγει ζιβανία κι άλλα οινοπνευματώδη ποτά που θα βρεις εκεί.
Ακόμα θα δεις την εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στο Απόστολο Λουκά. Μπορείς να συνδυάσεις το προσκύνημά σου εκεί με επίσκεψη στο θρονί της Παναγίας και τον τάφο του Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου Γ’, ο οποίος υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος μοναχός.
Φυσικά, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το σπουδαίο μουσείο της Μονής που έχει δωρεάν είσοδο και να θαυμάσεις το υπέροχο τοπίο. Γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου και τη Γέννηση της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Επικοινωνία: 22942435
Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας
Η Iερά Μονή της Παναγίας της Τροόδιτισσας είναι ένα ανδρικό μοναστήρι κτισμένο σε μια πευκόφυτη περιοχή του Τροόδους μεταξύ των χωριών Πλάτρες και Πρόδρομος με τον Ναό να είναι τρίκλιτος και να χρονολογείται στα 1843 χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της Μονής της Παναγίας της Τροοδιτίσσης ανάγεται στην περίοδο της Εικονομαχίας (754-780 και 813-842), οπότε μεταφέρθηκε στην Κύπρο η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, που κατά τη λαϊκή εκδοχή, είναι μια από τις εβδομήντα, τις οποίες αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Η Μονή είναι υψηλότερη από κάθε άλλη στην Κύπρο, αφού βρίσκεται 1380 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Παναγία ονομάστηκε Τροοδίτισσα, διότι ανακαλύφθηκε σε πλαγιά του Τρόοδους, ενώ επίσης έχει ονομαστεί και "Παναγία Ολυμπία", αφού γειτνιάζει με τον Όλυμπο.
Γιορτάζει 15 Αυγούστου, την ημέρα που γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.
Μονή Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας
Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό Παναγιά, δυτικά του δάσους της Πάφου. Ιδρύθηκε το 1152 μ.Χ. από το μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος βρήκε στην περιοχή Μουλιά της Πάφου τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που πιθανολογείται ότι έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Ιγνάτιος μετέφερε την εικόνα στο βουνό και έχτισε το μοναστήρι, το οποίο αφιέρωσε στην Παναγία την Χρυσορογιάτισσα.
Εκεί θα δεις την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας που υπάρχει στο μοναστήρι και θεωρείται επίσης ότι αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά, τον Ευαγγελιστή. Είναι επενδυμένη με χρυσό και ασήμι. Στο μοναστήρι λειτουργούσε κέντρο προστασίας βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων όπως και άλλων θησαυρών. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα βυζαντινό μουσείο. Το παλιό οινοποιείο του μοναστηριού παράγει από τα δικά του αμπέλια μερικά από τα καλύτερα κρασιά εκλεκτής σοδειάς της Κύπρου.
Μην παραλείψεις να επισκεφτείς καφέ-εστιατόριο που υπάρχει μπροστά στην κύρια είσοδο του μοναστηριού όπου θα απολαύσεις τη μαγευτική πανοραμική θέα.
Γιορτάζει 15 Αυγούστου.
Επικοινωνία: 26722457
Σχετικά
Tripadvisor: Οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2026
Οι εμπειρίες καθοδηγούν πλέον τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα ταξίδια διεθνώς
Καρναβάλι στο Καϊμακλί: Μια μεγάλη γιορτή χαράς για μικρούς και μεγάλους
Το καρναβάλι στο Καϊμακλί θα είναι μια γιορτή για όλη την κοινότητα, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία αποκριάτικης διασκέδασης στην καρδιά της Λευκωσίας.
To Ted Lasso επιστρέφει για τέταρτη σεζόν το καλοκαίρι - Οι πρώτες εικόνες
Η πολυβραβευμένη σειρά του Apple TV+ επανέρχεται παρά τις φήμες για οριστικό τέλος
Η «Πανσέληνος του Χιονιού» την 1η Φεβρουαρίου σημείο καμπής για 4 ζώδια -Γιατί ονομάστηκε έτσι
Μετά την «Πανσέληνο του Λύκου» στις 3 Ιανουαρίου, αναμένεται η δεύτερη πανσέληνος του έτους την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου
Το ελληνικό νησί που αναδείχθηκε «βασίλισσα των αντιθέσεων» από διεθνή ΜΜΕ
Το ελληνικό νησί δεν απευθύνεται πλέον αποκλειστικά σε όσους αναζητούν έντονη νυχτερινή ζωή
Έξι χώρες που πληρώνουν για να μετακομίσετε μόνιμα εκεί
Το κόστος ζωής ωθεί ολοένα και περισσότερους στην αναζήτηση μιας νέας αρχής εκτός συνόρων και ορισμένες χώρες προσφέρουν χρηματικά κίνητρα για να προσελκύσουν νέους μόνιμους κατοίκους
Ένα από τα πιο ρομαντικά εστιατόρια του νησιού, για να γιορτάσεις τον έρωτα!
Ένα εστιατόριο-προορισμός που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ρομαντικά του νησιού, ιδανικό για στιγμές αφιερωμένες στον έρωτα
8 πολυτελή παραδοσιακά σπιτάκια, σε περιμένουν για διαμονή στο χωριό
Mια εμπειρία διαμονής όπου η άνεση συναντά την ιστορία, και η φιλοξενία γίνεται προσωπική υπόθεση.
Weekend Agenda: 22 προτάσεις για ένα γεμάτο σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, γιορτές, συναυλίες, σοκολάτα, μανταρίνια και εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους σε όλη την Κύπρο
Η Aegean ανακοίνωσε 1+1 στα εισιτήριά της (για δύο μόνο μέρες)
Μία έκπληξη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Γιατί Η αγάπη ταξιδεύει καλύτερα μαζί.
Βροχές, σκόνη και σφοδροί άνεμοι σήμερα - Αναμένεται χιόνι στο Τρόοδος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Με τη στήριξη της Lidl Κύπρου, το 5ο mind REset παρουσίασε τις «πράσινες» ιδέες των παιδιών
Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα επέστρεψε με την καθιερωμένη Εμπορική Έκθεση στο Metropolis Mall στη Λάρνακα, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιανουαρίου 2026.