Δημοσιεύτηκε στις 04 Μαρτίου 2014
Ψάξαμε και ανακαλύψαμε τον Κυπριακό Όμιλο Ανεμοπλοΐας και συζητήσαμε με τον κύριο Θέμη Μάντη για να μάθουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε! "Ο Κυπριακός Όμιλος Ανεμοπλοΐας-Cyprus Gliding Group, ιδρύθηκε στις αρχές του 2012. Πριν από τη δημιουργία του Κυπριακού Ομίλου Ανεμοπλοΐας, τα ιδρυτικά μέλη του ξεκίνησαν από το Crusades Gliding Club το οποίο είχε σαν έδρα του το Αεροδρόμιο Kingsfield στη Δεκέλεια. Το Crusaders Gliding Club, λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες (από το 1952) σαν Club των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια και σε συνεργασία με την Κυπριακή Πολιτική Αεροπορία. Το Αεροδρόμιο Kingsfield βρίσκεται στην ακτίνα προσέγγισης του διεθνούς αεροδρομίου Λάρνακας και γι' αυτό το λόγο μας απαγόρευσαν τη συνέχιση της διαδικασίας πτήσεων. Τα μέλη του Crusades τότε έκαναν το μεγάλο, αλλά και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο βήμα. Κατάφεραν να συνεχίσουν το μοναδικό αεράθλημα στην Κύπρο σε μια νέα τοποθεσία που προσφέρει πολύ καλύτερες (ευνοϊκότερες) μετεωρολογικές συνθήκες και με περισσότερη ελευθερία". Στην ερώτηση τι τον γοητεύει στο άθλημα μάς μίλησε για την ελευθερία που νιώθει. Ενώ η επαφή με τη φύση, τον αέρα και η πτήση με αεροπλάνο χωρίς κινητήρα τον μαγεύουν. "Είναι απίστευτο πόση ενέργεια υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Το να μάθεις να "διαβάζεις" τις καιρικές συνθήκες και να τις ερμηνεύεις έτσι ώστε να ξέρεις πού πρέπει να πας για να "πιάσεις" ανοδικό ρεύμα, με συναρπάζει'. Βλέποντας το φόβο μου για να πετάξω, με καθησύχασε. 'Όσο κι αν ακούγεται επικίνδυνο, δεν είναι. Για την ακρίβεια, θεωρείται πιο ασφαλές από το να οδηγείς αυτοκίνητο". Η ανεμοπλοΐα είναι ένα hobby με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κάποιος κι από μικρή ηλικία (δηλαδή από 16 χρονών), χωρίς περιορισμό στο ανώτατο όριο ηλικίας. Απλώς οι νεαροί μπορούν να ξεκινήσουν από πιο μικρή ηλικία με τον περιορισμό ότι πάντα θα έχουν μαζί τους εκπαιδευτή. Τον ρώτησα αν αισθάνεται "Ίκαρος του μέλλοντος". "Το gliding είναι ένα πολύ παλιό άθλημα. Ξεκίνησε γύρω στο 1920 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί πτήσεις ρεκόρ τόσο σε διάρκεια όσο και σε ύψος. Έχουν καταγραφεί πτήσεις με απόσταση πέραν των 1000km και πτήσεις με ύψος πέραν των 50000 ποδιών, οπότε αν το καλοσκεφτείς, ναι ίσως και να είμαστε οι "Ίκαροι του μέλλοντος"!
Κυπριακός Όμιλος Ανεμοπλοΐας
Συναντήσεις κάθε Τετάρτη (μεσημέρι) και Σάββατο (10.30). Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 99647745 (Θέμης Μάντης, εκτός ώρες γραφείου).
Σχετικά

Μία υπέροχη βραδιά παρέα με τα αστέρια, στο Αστροπάρκο Τροόδους
Διαλέξεις, ουρανογραφία και παρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια.... για να ανακαλύψεις την ομορφιά και τα μυστικά του σύμπαντος!

Erroneous Encounters: Η Κύπρος στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού με το έργο του Παναγιώτη Τοφή
Το έργο πραγματεύεται τον κατακερματισμό του εαυτού, ο οποίος προκύπτει ως αποτέλεσμα μετατραυματικών εμπειριών

22 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το τριήμερο στην Κύπρο
Γιορτές, συναυλίες, φεστιβάλ, μουσική, θέατρο, τέχνη και χορός.... όλα σε ένα τριήμερο

MAKERS FAIR 2025: Η γιορτή της δημιουργίας επιστρέφει στη Λάρνακα
Το Σάββατο 14 Ιουνίου, ο χώρος του Youth Makerspace δίπλα στο πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα, θα γεμίσει με χρώμα, ιδέες και έμπνευση!

Ένα τετραήμερο αφιερωμένο στον Άγιο Τύχωνα με πλούσιο πρόγραμμα
Ο Δήμος Αμαθούντας μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί

Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου
Μια σειρά δράσεων/εργαστηρίων, εμπνευσμένα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου του

Το πιο νεανικό beach party επιστρέφει για 2η χρονιά!
Με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, πάνω στην χρυσή άμμο
Όλα όσα θα γίνουν το τριήμερο του Κατακλυσμού στον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας σας προσκαλεί να διασκεδάσετε στο τριήμερο των εκδηλώσεων του Κατακλυσμού, από τις 6 μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2025


14 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή την βδομάδα στην Κύπρο
Ο Ιούνης φέρνει αγαπημένους καλλιτέχνες, φεστιβάλ, θέατρο και γέλιο

Η αγαπημένη τετράδα του κυπριακού stand-up comedy επιστρέφει
Με μία από τις τέσσερις παραστάσεις να είναι ήδη sold out

Κατακλυσμός 2025: Oδηγός με όλες τις εκδηλώσεις στην Κύπρο
Το τριήμερο με τις περισσότερες εκδηλώσεις είναι εδώ και εμείς δεν θέλουμε να χάσουμε καμία!