Eating News , Εστιατόρια

Η Ευρώπη αναγνώρισε τα Μακαρόνια του Σκλινιτζιού

Η νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) από την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2022

Tα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού», αποτελούν τη νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) από την Κύπρο, μετά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το προϊόν για ένταξή του στη λίστα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα μια νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) από την Κύπρο: τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού», «ένα είδος χειροποίητων αποξηραμένων ζυμαρικών, που παρασκευάζεται από την ανάμειξη νερού με λίγο αλάτι και αλεύρι από σκληρό σιτάρι ή/και αλεύρι άλλου τύπου με σιμιγδάλι, αλάτι και νερό».

«Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» είναι αποτέλεσμα της τοπικής τεχνογνωσίας και της πείρας των παραγωγών τους», αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των ζυμαρικών «έχει μεγάλη σημασία», καθώς το λεπτό καλαμοειδές στέλεχος επιλέγεται προσεκτικά.

«Μια άλλη δεξιότητα που απαιτείται για την παραγωγή αυτών των ζυμαρικών είναι η τοποθέτηση των ζυμαρικών σε πανέρια αποξήρανσης κατά τρόπο ώστε τα τεμάχια του προϊόντος να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναφέρεται ότι τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια εορταστικών ή ειδικών εκδηλώσεων.

Η νέα ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των 1.587 υφιστάμενων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close