Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2022
Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις, οι ωραιότερες, οι πιο ακριβές, οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για τουρισμό και οι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη και το τέλος (;) της πανδημίας επηρεάζουν την αξιολόγηση των πόλεων. Φέτος, στην κατάταξη του Economist φέρνει στην κορυφή βόρειες πόλεις ―που αγωνίζονταν ανέκαθεν για τις πρώτες θέσεις― βάσει δύο κριτηρίων: του κλίματος και της γενικής κατάστασης της υγείας.
Πρώτη στη λίστα έρχεται η Βιέννη που είχε χάσει πόντους στη διάρκεια της πανδημίας λόγω του κλεισίματος των μουσείων της· δεύτερη η Κοπεγχάγη, τρίτη η Ζυρίχη και τέταρτο το Κάλγκαρι του Καναδά. Ο Καναδάς, με τον άφθονο χώρο, το δροσερό κλίμα και τις άριστες υπηρεσίες υγείας συμμετέχει επιπλέον στo Top 10 με το Βανκούβερ και το Τορόντο. Στις καλύτερες δέκα πόλεις συγκαταλέγονται η Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, η Οσάκα και η Μελβούρνη.
Πολλά άσχημα γεγονότα του 2022 απέκλεισαν πόλεις από τη λίστα ―για παράδειγμα, το Κίεβο― ενώ παραδοσιακά ελκυστικές και λειτουργικές πόλεις όπως το Γουέλιγκτον και το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας κατρακύλησαν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι μητροπόλεις κατέχουν μεσαίες θέσεις: το Λονδίνο βρίσκεται σήμερα στο νούμερο 33 και το Λος Άντζελες στο 37. Ανάμεσά τους τοποθετείται η Αθήνα.

Στις χειρότερες θέσεις βρίσκονται, όπως συνήθως, η Τεχεράνη (163), η Ντουάλα του Καμερούν (164), η Χαράρε της Ζιμπάμπουε (165), η Ντάκα του Μπαγκλαντές (166), το Πορτ Μόρσμπι της Παπούα-Νέας Γουϊνέας (167), το Καράτσι του Πακιστάν (168), το Αλγέρι (169), η Τρίπολη της Λιβύης (170) και το Λάγκος της Νιγηρίας (171). Η «χειρότερη» πόλη παραμένει η Δαμασκός που δεν έχει συνέλθει από τις ζημιές του πολέμου.
H λίστα των ωραιότερων πόλεων είναι διαφορετική υπόθεση: τα κριτήρια διαμορφώνονται χωρίς τον παράγοντα της ευκολίας της ζωής. Συνήθως, πρώτη έρχεται η Ρώμη και ακολουθούν το Κέιπ Τάουν, η Σιγκαπούρη, η Νέα Υόρκη, το Μπουένος Άιρες και το Παρίσι. Φέτος, κυρίως εξαιτίας του προβλήματος των σκουπιδιών στη Ρώμη, στην κορυφή εμφανίζεται το Παρίσι.

Στη λίστα με τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο, πρώτη έρχεται η Σαγκάη, δεύτερο το Λονδίνο, ακολουθεί η Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Μονακό, η Ζυρίχη, το Τόκιο και το Σίντνεϊ. Στη 10η θέση βρίσκεται το Παρίσι που φέτος κρίνεται λίγο ακριβότερο από τη Νέα Υόρκη.
Όσο για τη λίστα των καλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων για τουρισμό, περιλαμβάνει μικρότερες πόλεις όπως τη Βαλέτα (Μάλτα), την Αθήνα, τη Βουδαπέστη, το Γκάλγουεϊ της δυτικής Ιρλανδίας, το Τμπίλισι της Γεωργίας, το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Στην κορυφή των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών του Lonely Planet είναι το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, η Ταϊπέι, το Φράιμπουργκ της Γερμανίας (πιθανώς λόγω του Μέλανος Δρυμού) και η Ατλάντα ―ένας θεός ξέρει γιατί. To Lonely Planet προτείνει επίσης το Λάγκος (για τις «παραλίες στο χρώμα της σαμπάνιας»), τη Λευκωσία, το Δουβλίνο και τη Μέριντα στο Μεξικό. Η Μέριντα, πρωτεύουσα της επαρχίας Γιουκατάν, βρίσκεται κοντά σε τουριστικά θέρετρα, έχει όμως διατηρήσει την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και την ειρηνική της ατμόσφαιρα.
Πηγή: athensvoice.gr
Σχετικά
Ανοίγουν (αύριο) οι δηλώσεις για τη μεγάλη παρέλαση του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
Τι πρέπει να κάνουν όσα άτομα θέλουν να συμμετάσχουν με άρμα ή ομάδα πεζών στη Μεγάλη Παρέλαση
Καταιγίδες και πιθανή χαλαζόπτωση στο καιρικό μενού της εβδομάδας (ΒΙΝΤΕΟ)
Όσα ανέφερε ο Μετεωρολογικός Λειτουργός Ανδρέας Χρυσάνθου
Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα και η Κατρίνα Τσάνταλη χάρισαν μαγικές στιγμές στα παιδιά μέσα από μια σειρά δράσεων
Με αφορμή τα 10 χρόνια προσφοράς, ο Σύνδεσμος ενημερώνει και ευαισθητοποιεί για την προωρότητα
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Έρχονται βροχές τις επόμενες μέρες
Αναλυτικότερα η πρόγνωση του καιρού
Εδώ θα στηθεί η Παραμυθούπολη της Λεμεσού
Μάθε όλες τις λεπτομέρειες για το πού και πότε θα λειτουργήσει το Limassol Christmas Land
Η Lidl Κύπρου προσφέρει έκπτωση -15% σε όλα τα φρέσκα χοιρινά κρεατικά
Η εταιρεία συνεχίζει να ενισχύει την προσβασιμότητα στο ποιοτικό φρέσκο κρέας, προσφέροντας οικονομικές λύσεις για κάθε κυπριακό νοικοκυριό.
Διαγωνισμός Καλύτερης Χριστουγεννιάτικης Βιτρίνας, και φέτος στη Λεμεσό
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για ταξίδι το 2026 είναι μια ευρωπαϊκή χώρα
Η χώρα ανέβηκε από την περσινή της θέση στην κατάταξη, ξεπερνώντας την Ισλανδία και την Αυστραλία και βρέθηκε στην πρώτη θέση
Αυτοί ήταν (επίσημα) οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στον κόσμο για ταξίδια το 2025
Οι προορισμοί με τις περισσότερες αναζητήσεις και κρατήσεις αποκαλύφθηκαν σε μια νέα έκθεση από την eDreams ODIGEO
Η Aegean αυτά τα Χριστούγεννα σε ταξιδεύει στην Ευρώπη, με 30% έκπτωση
21 ευρωπαϊκές χώρες σας περιμένουν με έως -30%!