Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2022
Την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στις 21.00, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, παρουσιάζει μια θεατρική παράσταση, μέρος ενός τρίπτυχου που περιελάμβανε έκθεση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θεατρικό έργο -που γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση- με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Πρόκειται για συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού κειμένου που αφορά στη ζωή και τη δράση του πρώτου ηγέτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου η μητέρα είχε καταγωγή από την Κύπρο. Αποτελεί παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνδυάζεται με τη διοργάνωση περιοδεύουσας έκθεσης για τον Ιωάννη Καποδίστρια η οποία χρησιμοποιείται στην παράσταση και ως σκηνικό.
Το θεατρικό έργο είναι μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του μεγάλου αυτού άνδρα. Με σημαντικές ανέκδοτες ιστορικές πληροφορίες, παρουσιάζεται η πορεία του Καποδίστρια ιδωμένη από την οπτική των γυναικών, που θυσίασε προς χάρη της μοναδικής γυναίκας που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή: της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας. Παρακολουθεί τη διαδρομή που οδήγησε τον -από άποψη- κοσμοκαλόγερο Καποδίστρια στον θάνατο, μέσα στην λευκή φορεσιά του, για να συναντήσει την αγκαλιά της μοναδικής πραγματικής αγαπημένης του: της πατρίδας του.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Κοντογιώργης, Τερέζα Κοζιτόρι, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Νικόλαος Βατικιότης, Σπυρίδων Σιδέρης. Διάρκεια: 60’.
Ημερομηνία: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022
Ώρα: 21:00
Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Πληροφορίες: 22 128157
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Τα βράδια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni22, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.
Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.
Σχετικά

Αλλαγή ημερομηνίας της παράστασης του Ζαχαρία Ζαννέττου
Η παράσταση "Δοκιμή Υλικού" του Ζαχαρία Ζανέττου μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία

Θανάσης Νάκος: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός σε ηλικία 79 ετών
Δείτε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ο ΘΟΚ δίνει τη δυνατότητα σε όσους θεατές επιθυμούν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους για τις επόμενες παραστάσεις του
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τις φονικές πυρκαγιές και τη συμπαράστασή του στους πληγέντες

Σημαντική παρουσία ΘΟΚ στην Αβινιόν
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετείχε στο φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά φεστιβάλ διεθνώς

Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος φιλόσοφος, Κλείτος Ιωαννίδης
Από τον Μουτουλλά στα ανώτερα πανεπιστήμια

Κανονικά oι δύο παραστάσεις του Τάκη Ζαχαράτου στην Κύπρο
Η ανακοίνωση της P.P. Petrides Events LTD

Jim Jefferies: Έρχεται ο παγκοσμίως γνωστός κωμικός στη Λευκωσία
Ο σταρ της stand-up σκηνής φέρνει το "Son of a Carpenter" στην Κύπρο

Τα Θεατρικά Εργαστήρια της ΕΘΑΛ επιστρέφουν και περιμένουν μικρούς και μεγάλους!
Θεατρικά Εργαστήρια ΕΘΑΛ: ένας κόσμος δημιουργίας και έκφρασης στη Λεμεσό

Η κωμωδία του Κώστα Μουρσελά "Η απαρηγόρητη χήρα" περιοδεύει στις ορεινές κοινότητες
Παραστάσεις δίνονται από τις 19 μέχρι τις 27 Ιουλίου σε Φτερικούδι, Λεύκαρα, Χούλου και Κάτω Δρυ

«ζ-η-θ, ο Ξένος». Μια επιστροφή στις πηγές: επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας
Οι παραστάσεις στην Κύπρο της συμπαραγωγής ΚΘΒΕ-ΘΟΚ

H "Carmen" θα μαγέψει το κοινό σε δύο υπέροχες παραστάσεις, δίπλα στη θάλασσα
150 χρόνια μετά, η "Carmen" συνεχίζει να μαγεύει και να συναρπάζει

«Το Γατάνιν» κάνει στάση σε 6 χωριά για δωρεάν παραστάσεις
Η παράσταση του ΘΟΚ περιοδεύει στις ορεινές κοινότητες