3 October 2020
News , Τέχνη

Το βιβλίο «Κυπριακό ώρα μηδέν» βρίσκεται ήδη στα ράφια

Και παρουσιάζεται το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στον Πολιτιστικό χώρο «Τεχνόπολις 20» στην Πάφο

Δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2020

Το βιβλίο του Ανδρέα Δ. Συμεού «Κυπριακό ώρα μηδέν: Το αγκάθι του περιουσιακού», θα παρουσιαστεί στον κήπο του Πολιτιστικού Χώρου "Τεχνόπολις 20",  το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020, στις 7 μ.μ.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο ακαδημαϊκός και πρώην Υπουργός Υγείας κ. Σταύρος Μαλάς.

Η προσέλευση θα πρέπει να αρχίσει από τις 18:30 έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η προκράτηση θέσεων λόγω των μέτρων.
Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 70002420.

Ο Ανδρέας Δ. Συμεού είναι επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Διετέλεσε επικεφαλής ή μέλος της ελληνοκυπριακής ομάδας εργασίας στο κεφάλαιο των περιουσιών στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Στο βιβλίο του «Κυπριακό ώρα μηδέν: Το αγκάθι του περιουσιακού», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Παπαζήση», εξετάζει το περίπλοκο αυτό θέμα από πολλές πτυχές και προτείνει πρακτικές ιδέες για επίλυση του. 

Ο συγγραφέας θα κάνει σύντομη παρέμβαση και θα απαντήσει σε ερωτήσεις. Θα γίνει επίσης σύντομη αναφορά στο βιβλίο του ιδίου συγγραφέα «The property issue in the Cyprus problem: A technocratic approach» το οποίο κυκλοφόρησε το 2018.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ανδρέας Δ. Συμεού κατάγεται από την Πάφο. Είναι κάτοχος πτυχίου νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και μεταπτυχιακού τίτλου  του Πανεπιστημίου του Reading. Είναι μέλος του RICS όπως και του ΕΤΕΚ στον τομέα εκτίμησης ακινήτων. 
Υπηρέτησε στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας επί 40 έτη και διετέλεσε (2008-2012, 2014-15) επικεφαλής ή μέλος της ελληνοκυπριακής ομάδας εργασίας στο κεφάλαιο των περιουσιών στις συνομιλίες που διεξήχθησαν για επίλυση του Κυπριακού.  Από τον Φεβρουάριο 2012 είναι επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, με αντικείμενο διδασκαλίας το Δίκαιο της Ακίνητης Ιδιοκτησίας και τις Βάσει Νόμου Εκτιμήσεις.
Η συγγραφική του εργασία περιλαμβάνει τα βιβλία «Η προστασία της ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση της στην Κύπρο» (2003) και «The Property Issue in the Cyprus Problem: A Technocratic Approach» (2018). 
Το κύριο ενδιαφέρον του είναι το κυπριακό πρόβλημα και η βασική του επιδίωξη είναι να συμβάλει, στο μέτρο των ταπεινών του δυνάμεων, στην επίλυση του. 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Πινακίδα στη νεκρή ζώνη στην οποία αναγράφεται «No man’s land» με φόντο την κατεχόμενη κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Το βιβλίο αυτό εξετάζει το «περιουσιακό», το οποίο είναι, πιθανότατα, το πιο περίπλοκο από τα έξι κεφάλαια στις συνομιλίες που διεξάγονται για επίλυση του κυπριακού και δικαίως έχει χαρακτηρισθεί σαν αγκάθι στις συνομιλίες. Είναι, ταυτόχρονα, εκείνο το οποίο αφορά και ενδιαφέρει άμεσα ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Συνεπώς μια κακή συμφωνία στο περιουσιακό θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τις προοπτικές αποδοχής του οποιουδήποτε σχεδίου λύσης από τις δύο κοινότητες και ειδικότερα από την ελληνοκυπριακή, στα δημοψηφίσματα τα οποία θα ακολουθήσουν. 
Για το κυπριακό και τις διάφορες πτυχές του έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία. Για την πτυχή του περιουσιακού, εντούτοις, ελάχιστη βιβλιογραφία υπάρχει. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας, με μακρά πείρα στο θέμα, λόγω επαγγελματικού και ακαδημαϊκού υποβάθρου, αλλά και συμμετοχής του στις συνομιλίες σαν επικεφαλής ή μέλος της ελληνοκυπριακής ομάδας περιουσιακού, εξετάζει το θέμα από πολλές πτυχές και προτείνει πρακτικές ιδέες για επίλυση του. 
Οι πιο κάτω είναι μερικοί από τους βασικότερους στόχους του βιβλίου:
•    να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του περιουσιακού,
•    να προσπαθήσει να ταξινομήσει και να απλοποιήσει τις διάφορες πτυχές του,
•    να παραθέσει αριθμητικά στοιχεία, δεδομένα και πιθανά σενάρια,
•    να επισημάνει λάθη του παρελθόντος και ορατούς κινδύνους για την πλευρά μας,
•    να εισηγηθεί συγκεκριμένες ιδέες για επίλυση του,
•    να οριοθετήσει τις κόκκινες γραμμές της πλευράς μας και 
•    να καταρρίψει κάποιους μύθους οι οποίοι κατά καιρούς κυκλοφορούν.

Το βιβλίο εκδίδεται σε μια περίοδο όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού. Ευχή του συγγραφέα είναι αυτό να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. 

7:00 μ.μ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close