Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κριτική: Κλασική επιλογή για καλό κρασί και φαγητό, με στυλ και αψεγάδιαστη γοητεία

Στο Vino Culturaστη Λευκωσία είναι expert στο κρασί

Δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020

Το απόλυτο wine bar που σημάδεψε τον οινογαστρονομικό χάρτη της πρωτεύουσας, μα και όλου του νησιού, τελικά, ήρθε για να μείνει. 

Η μοναδικότητα του χώρου σε θέλει σε κάθε σου επίσκεψη να επιλέγεις  ένα από τα ψηλά ή χαμηλά του τραπέζια, μια θέση στη γεμάτη ζωντάνια, βεράντα του ή ένα πριβέ τραπέζι στην πλημμυρισμένη από «ζεστασιά» κάβα του ισόγειου χώρου. Ένας χώρος που ταυτόχρονα λειτουργεί ως κάβα με τις 1000 και πλέον ετικέτες, να διατίθενται και το βράδυ σε λιανική σχεδόν πώληση σε όλους τους πελάτες που θα επιλέξουν να απολαύσουν τα μοιρασιάρικά του πιάτα ή το μενού γευσιγνωσίας, είτε σε φιάλη είτε σε ποτήρι. 

Οι άνθρωποί του, με πρωτοστάτες τον Ανδρέα και τον Κώστα, τους πανταχού παρόντες, ιδιοκτήτες, αλλά και η ομάδα τον εδώ και πολλά χρόνια σταθερών στη θέση τους, άξιων σερβιτόρων και μπαρίστα, αποδεικνύουν καθημερινά ότι αγαπούν και γνωρίζουν καλά αυτό που κάνουν, φροντίζοντας συνάμα να περάσεις υπέροχα τη βραδιά σου. 

Υπέροχα και ακόμη παραπάνω πέρασε και η δικιά μου παρέα, που επέλεξε να οινογαστρονομήσει σε ένα από τα όμορφα τραπέζια έναντι του μυστικιστικά φωτισμένου bar, ξεκινώντας το ταξίδι στον κόσμο του οίνου, με μια φρέσκα, κορυφαία, εκ Χαλκιδικής, Μαλαγουζιά, από την ειδήμονα του είδους Claudia Papayianni, που αρωμάτισε εκρηκτικά στο στόμα, έτοιμο να δεχτεί τα πρώτα πιάτα που είχαμε επιλέξει. Τα άξιας βράβευσης, χειροποίητα ψωμάκια με σπόρια chia και το ερυθρόχρωμο ομόλογό του με παντζάρι, έκλεψαν την προσοχή μας μόλις αφίχθησαν, συνοδευμένα με διακριτικά πειραγμένο με βότανα από τον τόπο μας, βούτυρο. Ένα ιδανικό συνοδευτικό και για την αγαπημένη όλων Mixed baby leaves salad, που με τις γλυκές νότες του βινεγκρέτ ντρέσιγκ με χαρουπόμελο, κάλυψε απ’ άκρη σ’ άκρη τα τραγανά, φυλλώδη λαχανικά, το τηγανητό χαλλούμι, το κριτσανιστό προσούτο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. 

Ταξιδεύουμε αμέσως σε Μεξικό μεριά, τιμώντας τα best seller τάκος, με μικρή τορτίλα, καλυμμένη με κρέμα αβοκάντο, ντομάτα και τραγανή γαρίδα, μα επιστρέφουμε αμέσως σε κυπριακά γευστικά εδάφη με τις πολυφωτογραφημένες και άκρως ινσταγκραμικές κροκέτες χαλλουμιού, που καλείσαι να μουσκέψεις με εξαίρετη σος από χυμό ροδιού, αρωματισμένο με μέλι και μέντα. Με γαλλικό άρωμα οίνου, η επόμενη περιπλάνηση, με το οινοποιημένο Roussanne (Nostos από οινοποιείο Μανουσάκη) από σταφύλια χανιώτικων αμπελώνων στην Κρήτη, να στέκει επάξια πλάι στα κρεμώδη, γεμιστά με κοτόπουλο, μανιτάρια και τριλογία τυριών, ραβιόλι. 

Ένα υπέροχο και συνάμα ανατρεπτικό πάντρεμα από τον συνιδιοκτήτη και βραβευμένο οινοχόο Ανδρέα Κυπριανού, που βομβάρδισε το στόμα μας με τα γήινα αρώματα του φασκόμηλου και των μανιταριών πορτσίνι, αγαστά ταιριασμένα με τις διακριτικές νότες από λεμόνι, βερίκοκο και μεστωμένα νεκταρίνια που ανέδυαν από τον εκλεκτό οίνο.

Τα αχνιστά, φρεσκότατα μύδια που μοσκοβολούσαν αρωματικά βότανα, αποδείχθηκαν κι αυτά συναρπαστικά, μαζί με τον εκλεκτό μας οίνο, αλλά και κέρδισαν άφθονους πόντους στον τομέα της πρωτότυπης παρουσίασης, με αυτά να φαίνονται ότι ξεχυλούν μέσα από ένα φρυγανισμένο, άδειο εσωτερικά, φραντζολάκι.  

Πολύ λίγο άντεξε στην πιατελίστα και το επόμενο πιάτο του σεφ Ανδρέα Γιαγκουλλά, που δεν ήταν άλλο από το κοκκινωπό, al dente ριζότο από κοκκινογούλια, που κέρδισε τον ουρανίσκο με τις υπέροχες προσθήκες από μους κατσικίσιου τυριού και τριών υφών από παντζάρι. 

Το μουσικό ψηφιδωτό από ελληνικό και ξένο πεντάγραμμο, ανεβαστικό, η ατμόσφαιρα από παρέες και ζευγαράκια γύρω από τα φωτισμένα με ντιζαϊνάτα φωτιστικά, τραπέζια, μαγική κι εμείς παραμένουμε στην οινική Ελλάδα με έναν από τους εκλεκτότερους πρεσβευτές, αυτό του Αγιωργίτικου (Semeli – Grand reserve). Ένας βελούδινος οίνος με προσεγμένη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, αλλά και εντός της φιάλης του, που έδεσε την μπαχαρένια του επίγευση, με τα ζουμερά, καλυμμένα με τυρί προβολόνε, Black Angus μπεργκεράκια, αλλά και με το απίστευτα τρυφερό και ισορροπημένα μαριναρισμένο, φιλέτο κοτόπουλο, που πλαισιώθηκε με ψητά λαχανικά και κριτσανιστές πιτούλες. 

Η με ρευστή καρδιά λάβα σοκολάτας, με σος από μούρα και παγωτό βανίλια, άρτια συνδυασμένη οινικά με τον ονειρικό επιδόρπιο οίνο Vincanto Αργυρού, ήταν το αποκορύφωμα της βραδιάς. 

Μια μοναδική εμπειρία σε έναν από τους πιο πολυβραβευμένους χώρους εστίασης και οινικής απόλαυσης του νησιού. Ένας προορισμός που ανήκει πλέον στη σφαίρα των κλασικών επιλογών.   


Λογαριασμός (4 άτομα)
1 Σαλάτα ανάμεικτων λαχανικών                               €11.50
1 Τάκος με γαρίδες                                                     €7.50
1 Κροκέτες χαλουμιού                                                €5.50
1 Ραβιόλι                                                                     €13.50
1 Αχνιστά μύδια                                                          €14.50 
1 Ριζότο παντζαριού                                                    €14.50
1 Μπέργκεράκια Black Angus (4 τεμ.)                       €13.50 
1 Κοτόπουλο σχάρας                                                 €14.50
1 Λάβα σοκολάτας                                                      €7.50
4 ποτήρια Μαλαγουζιά Alexandra                              €24
2 ποτήρια Roussanne Nostos                                    €16
2 ποτήρια Αγιωργίτικο Σεμέλη                                    €18
1 ποτήρι Vincanto Αργυρού                                        €11

Σύνολο                                                                      €171.50
Τιμή κατ’ άτομο                                                          €42.87

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close