Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου 2026
Για όμορφο δέρμα ή καλύτερο ύπνο, η λεβάντα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε!
Αυτό το αρωματικό βότανο με το ασημοπράσινο φύλλωμα και τα μικροσκοπικά μωβ άνθη βρήκε το βασίλειό του στις Πλάτρες. Το έφεραν στην Κύπρο οι Βρετανοί αποικιοκράτες πριν από περίπου έναν αιώνα και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στις Πλάτρες, που τότε αποτελούσε κέντρο διοίκησης και θερινό θέρετρο.
Οι γυναίκες του χωριού ανακάλυψαν γρήγορα τις ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας και άρχισαν να την καλλιεργούν στους κήπους τους. Η γνώση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της λεβάντας μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά και σήμερα, οι κάτοικοι των Πλατρών την εμπιστεύονται όσο ποτέ. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το χωριό Πλάτρες είναι γνωστό ως «Το χωριό της Λεβάντας».
Επισκεφθείτε τις Πλάτρες για να γιορτάσετε τη Γιορτή της Λεβάντας με τους ντόπιους. Ανακαλύψτε τις θεραπευτικές ιδιότητες και τις μαγειρικές χρήσεις του φυτού μέσα από βιωματικά εργαστήρια.
Λάβετε μέρος στην απόσταξη λεβάντας και απολαύστε το εκπληκτικό της άρωμα δημιουργώντας το δικό σας μπουκέτο λεβάντας. Δοκιμάστε το μοναδικό γιαούρτι με λεβάντα, καθώς και άλλες λιχουδιές λεβάντας και βιολογικά καλλυντικά προϊόντα.
Η κεντρική πλατεία των Πλατρών θα φιλοξενήσει την Αγορά Λεβάντας με παραγωγούς και εκθέτες από όλη την Κύπρο. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης ένα διασκεδαστικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα, παιδικές δραστηριότητες με διαδραστικά παιχνίδια και ξεναγήσεις από βοτανολόγους σε φυτείες λεβάντας.
Ακολουθήστε τη διαδρομή Βότανα και Αρώματα για να ανακαλύψετε τον πλούτο και την αξία των βοτάνων και των αρωματικών φυτών και γνωρίστε τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά.
>> Κυριακή 5 Ιουλίου, Πλατεία Πλατρών, επ. Λεμεσού, 11.00-19.00.
Σχετικά
20 παραδοσιακά και μη φεστιβάλ και γιορτές για να πάρουμε τους δρόμους αυτό το σαββατοκύριακο
Ζιβανία στο καζάνι, παστέλι στην Ανώγυρα, street food στη Δευτερά και καντάδες στη Λεμεσό γεμίζουν την ατζέντα για τις 23–25 Οκτωβρίου.
Το 1ο Φεστιβάλ Μπουρεκιού της Σάτζιης έρχεται στο χωριό
Ένα απόγευμα γεμάτο γεύσεις, μουσική και διασκέδαση
Η παλιά Λεμεσός ζωντανεύει στο 3ο Φεστιβάλ Καντάδας
Τέσσερα σχήματα κανταδόρων και μια μουσική βόλτα στην παλιά Αθήνα συναντιούνται στο αίθριο της «Επιλογής», με ελεύθερη είσοδο
Ένα νέο φεστιβάλ στον Λυθροδόντα με vintage αγορά, εργαστήρια και μουσική
Το πρώτο Farmers Fest έρχεται στο Lexeko Estate, με τοπικά προϊόντα, δημιουργικές δραστηριότητες και ξεχωριστό πρόγραμμα για τα παιδιά.
O Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου φτιάχνει gourmet street food, για καλό σκοπό
To Σάββατο, 24 Οκτωβρίου οι Chefs των ξενοδοχείων και εστιατορίων της Λεμεσού, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μαγειρεύουν ζωντανά το πιο γευστικό και gourmet street food του νησιού
Όλα όσα θα γίνουν στο Φεστιβάλ Παστελιού στην όμορφη Ανώγυρα - Το πρόγραμμα
Το Φεστιβάλ Παστελιού επιστρέφει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, γύρω από το πρώην Δημοτικό Σχολείο, που μετατράπηκε σε Θεματικό Κέντρο Χαρουπιάς
Ευρυδίκη, Πάνος Μουζουράκης και Hovig τραγουδούν στο νέο Beer Festival της Κύπρου
Τρεις μέρες μουσικής, street food και διασκέδασης στο Κυκλάμινον Beer Festival
Η 2η Γιορτή Κυπριακής Αγελάδας ανακοίνωσε ημερομηνία
Πάμε να μάθουμε για τη συμβολή της κυπριακής αγελάδας στη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον όπου ζει
Το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Κύπρου ρίχνει αυλαία με βραβεία και πάρτι στην πλατεία Ηρώων
Οι τελευταίες προβολές, δύο νέα βραβεία και ένα πάρτι με τον DJ Pueblo Franco συνθέτουν το φινάλε της 16ης διοργάνωσης, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.
18 παραδοσιακές και μη γιορτές και φεστιβάλ για ένα γεμάτο σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Street food δίπλα στη θάλασσα, γιορτές στα χωριά, μουσική και δράσεις για παιδιά μάς περιμένουν το τριήμερο 16–18 Οκτωβρίου.
Η Λευκωσία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους φοιτητές της σε ένα μεγάλο πάρτι στην καρδιά της πόλης!
Μία πόλη, χιλιάδες νέοι, αμέτρητες συνδέσεις!