Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2022
Ένα πανέμορφο και πετρόκτιστο ξωκλήσι, κρυμμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα.
Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, ίσως, το πιο γνωστό εκκλησάκι της γύρω περιοχής, βρίσκεται τρία χιλιόμετρα περίπου ανατολικά της Δερύνειας, σε μια μικρή κοιλάδα και κάποτε έμοιαζε με παράδεισο και κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία που άφησε εποχή.
Βρίσκεται μέσα στη Νεκρή Ζώνη Δερύνειας που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη και η δημιουργία του ανάγεται (πιθανώς) τον 12ο αιώνα, και αποτελεί κτίσμα καθαρά Βυζαντικό με τρούλλο.
Ήταν τότε, οι ένδοξες και παλιές καλές εποχές της Κύπρου μας πριν τον πόλεμο και την τουρκική εισβολή του 1974, όπου ο κόσμος της Αμμοχώστου, ο κόσμος της Δερύνειας, του Παραλιμνίου, των γύρω χωριών αλλά και ξένοι τουρίστες κατέκλυζαν το εκκλησάκι στις 17 Ιουλίου -οπότε και εορτάζεται η γιορτή της Αγίας Μαρίνας- για προσκύνημα.
Εκεί που κάποτε οι μυρωδιές της ανθισμένης αμυγδαλιάς, της συκιάς, της ελιάς και των αμπελιών μοσχοβολούσαν, ενώ το γραφικό τοπίο με φόντο την καταγάλανη θάλασσα της Αμμοχώστου μαγνήτιζε τα βλέμματα. Εκεί που κάποτε διοργανώνονταν μεγάλα πανηγύρια και οι ντόπιοι ετοίμαζαν ψητά του φούρνου και τα μοίραζαν στους επισκέπτες. Μάλιστα, η γιορτή της Αγίας Μαρίνας σηματοδοτούσε και την έναρξη της θερινής περιόδου τότε, όπου μετά το τέλος ο κόσμος κολυμπούσε στα υπέροχα νερά του Βαρωσιού.
Το εκκλησάκι αποτελείται από δυο ιδίου μεγέθους εκκλησάκια ενωμένα που επικοινωνούν με περάσματα.
Κάθε χρόνο στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου διοργανώνεται μεγάλο προσκύνημα με προσκυνητές από όλη την Κύπρο και με συνοδεία στρατιωτικής φρουράς των Ηνωμένων Εθνών και τελείται Θεία Λειτουργία, ενώ στις 16 Ιουλίου γίνεται απογευματινός εσπερινός.
Κάτω από την εκκλησία υπάρχει μια σπηλιά όπου αναβλύζει αγίασμα με το οποίο έλουζαν τα άρρωστα παιδιά για να θεραπευτούν, κάτι το οποίο γίνεται μέχρι και σήμερα. Δίπλα ατην εκκλησία υπάρχει η λεγόμενη «παλλούρα» (ακανθώδης θάμνος) της Αγίας Μαρίνας, όπου κρεμούσαν παιδικά ρουχαλάκια ως παράκληση για να θεραπευτούν τα άρρωστα παιδιά, ενώ στο δρομάκι πιο κάτω και αριστερά θα δεις και την παθκιά της Αγίας Μαρίνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι Δερυνειώτες πάνε την Καθαρά Δευτέρα στο εκκλησάκι για προσκύνημα και φαγητό πάντα υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας στους ντόπιους κατοίκους της περιοχής τη χαρά να απολαύσουν τη φύση και το υπέροχο θέαμα από το φράγμα της Αγίας Μαρίνας.

Το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας και δίπλα η «παλλούρα» (ακανθώδης θάμνος).


Η θάλασσα της Αμμοχώστου και στο βάθος το κρυμμένο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας
Ευχαριστίες στον Δήμο Δερύνειας για τις χρήσιμες πληροφορίες καθώς και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμαρχο Δερύνειας κ. Άντρο Καραγιάννη.
Σχετικά
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες
Κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, με ισχύ από τις 5 τα ξημερώματα ως τις 4 το απόγευμα.
Πέντε χειμωνιάτικα ταξίδια σε μικρές και όμορφες πόλεις της Ευρώπης
Κάστρα, κανάλια, παγωμένες λίμνες και πλακόστρωτα δρομάκια δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσουμε τη γοητεία του χειμώνα.
City of Dreams Mediterranean: Ο Απόλυτος Εορταστικός Προορισμός
Το πρώτο πολυθεματικό θέρετρο της Ευρώπης μεταμορφώνεται στον πιο θεαματικό εορταστικό προορισμό στο νησί
Αναβαθμίζεται σε πορτοκαλί η προειδοποίηση - Έρχονται χιόνια στο Τρόοδος
Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν ήδη ευνοήσει τα φράγματα, με εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών.
Η Λευκωσία υποδέχθηκε το πολυαναμενόμενο The Landmark Nicosia, Autograph Collection
Η πιο σημαντική ξενοδοχειακή άφιξη της χρονιάς είναι πλέον γεγονός, αφού το The Landmark Nicosia, Autograph Collection, άνοιξε τις πόρτες του στην καρδιά της πρωτεύουσας
Περπατώντας ξανά έναν θρύλο: Η πρώτη μας εμπειρία στο The Landmark Nicosia, Autograph Collection
Από το παλιό Hilton Cyprus στη σύγχρονη του λαμπερή αναγέννηση, μια βιωματική περιήγηση γεμάτη ιστορία, αισθήσεις και νέα ξεκίνηματα
Λάρνακα ή Λεμεσός θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2030
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2025, στις 12:30 μ.μ. στο Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο για ταξίδια
Τους πιο ασφαλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για το δεύτερο εξάμηνο του 2025 παρουσιάζει ο Δείκτης Ασφάλειας της HelloSafe
O Byron στην Κύπρο: Νέα κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες
Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, με ισχύ από τις 5 το πρωί σήμερα Τρίτη μέχρι και τις 5 το πρωί της Τετάρτης
Τα πιο πολυσύχναστα χριστουγεννιάτικα αξιοθέατα παγκοσμίως
Το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων είναι πραγματικά μεταδοτικό.
Μαγική πρεμιέρα στο νέο στολίδι της Κύπρου!
Το ZAZZA έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο με Βρεττό, Γρόση και Μπανδέλη!
Έρχεται η μεγαλύτερη ολική έκλειψη ηλίου του αιώνα το 2027 - Πόσο θα διαρκέσει
Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που θα διαρκέσει 6 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα