Δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2021
Ακριβότερο κατά 5% με 7% φαίνεται πως θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συγκριτικά με πέρυσι.
Όπως αναφέρει το Εconomy Τoday, oι τιμές των κρεάτων όπως επίσης και τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα και τα επετειακά γλυκά παρουσιάζουν μικρή αύξηση σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τις λιανικές τιμές των προϊόντων.
Ωστόσο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2020 με το οποίο συγκρίνονται οι φετινές τιμές, ήταν φθηνότερο από αυτό του 2019, αφού η πανδημία με το κλείσιμο του τουρισμού και της εστίασης έσπρωξαν τις τιμές προς τα κάτω λόγω των αδιάθετων προϊόντων.
Η Υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή σε ότι αφορά την έρευνα για τις τιμές των κρεάτων, έλαβε δείγματα από 90 σημεία πώλησης.
Μικρές αυξήσεις σε όλα τα κρέατα
Συγκεκριμένα, η Γαλοπούλα φέτος έχει μέση τιμή 5.54 ευρώ το κιλό από 5.04 ευρώ που ήταν πέρυσι. Αύξηση που μεταφράζεται σε ποσοστό περίπου 9.5%. Η χαμηλότερη φετινή τιμή της γαλοπούλας φτάνει τα 4.65 ευρώ το κιλό ενώ η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε, είναι 6.90 ευρώ το κιλό.
Αύξηση 3% καταγράφεται και στις τιμές των αμνοεριφίων που παραδοσιακά είναι πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών για τη χριστουγεννιάτικη σούβλα. Συγκεκριμένα τα ντόπια μικρά αμνοερίφια από 8.56 ευρώ το κιλό που ήταν πέρσι, φέτος έχουν μέση τιμή 8.82 ευρώ το κιλό. Ελαφρώς πιο κάτω είναι η τιμή ανά κιλό ολόκληρου του αμνοεριφίου που φτάνει στα 8.32 ευρώ. Μέγιστη τιμή που κατέγραψε η Υπηρεσία προστασίας καταναλωτή για τα αμνοερίφια είναι 10 ευρώ το κιλό, ενώ η ελάχιστη 6.69 ευρώ.
Αυξήσεις γύρω στο 5% καταγράφονται συγκριτικά με πέρυσι και στις τιμές του χοιρινού κρέατος και του κοτόπουλου, ενώ ίδιες και σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερες είναι οι τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος.
Λίγο πάνω και οι τιμές των εδεσμάτων
Κουραμπιέδες και μελομακάρονα, για τα οποία λήφθηκαν τιμές από 36 σημεία πώλησης σε όλη την Κύπρο, παρουσιάζουν επίσης αύξηση γύρω στο 6% με 7%. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των μελομακάρων φέτος φτάνει τα 11.18 ευρώ το κιλό (10.53 ευρώ/ κιλό το 2020) ενώ των κουραμπιέδων 11.22 ευρώ το κιλό (10.55 ευρώ/ κιλό το 2020).
Προσοχή και έρευνα αγορά
Σημαντικές πάντως, είναι οι διαφοροποιήσεις που μπορεί να εντοπιστούν στις λιανικές τιμές, ανάλογα με το σημείο πώλησης. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, «τονίζεται ότι υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στα αποτελέσματα ενός Παρατηρητηρίου Τιμών». Συνεπώς οι διαφορετικές τιμές που εντοπίζονται μεταξύ των σημείων πώλησης, αφορούν ένα σύνολο στοιχείων μεταξύ των οποίων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη στην έρευνα αγορά των καταναλωτών.
«Οι τιμές των κρεάτων και των επετειακών γλυκών παρουσιάζουν μια αναμενόμενη αύξηση γύρω στο 5% με 7%, απόρροια των γενικών ανατιμήσεων που καταγράφεται σε όλα τα προϊόντα» ανέφερε στη Σημερινή ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.
Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και προκαλεί κάποια δυσφορία, είναι η απότομη αύξηση των τιμών σε φθαρτά και λαχανικά, δύο – τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης, συμπληρώνοντας πως «μάλλον κάτι αντίστοιχο θα γίνει και φέτος».
Αν και δεν υπάρχουν καταγγελίες και παράπονα για τα προϊόντα που έχουν την τιμητική τους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, υπογραμμίζει πως καλό είναι να υπάρχει προσοχή και πριν τις αγορές να γίνεται έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές.
Σχετικά

Το Μαύρο Φεγγάρι του Αυγούστου - Πότε θα είναι «ορατό»
Tη νύχτα της 23ης Αυγούστου ο ουρανός θα είναι σκοτεινός χωρίς τη λάμψη της σελήνης

Καμίνι και αύριο η Κύπρος: Νέα κίτρινη προειδοποίηση - Πότε τίθεται σε ισχύ
Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η Καπέλα Σιξτίνα κλείνει για την αιωνιότητα
Το Βατικανό ανακοινώνει για το 2026 μια εξαιρετικά ευαίσθητη επέμβαση την Καπέλα Σιξτίνα, το εμβληματικό φρέσκο του Μιχαήλ Άγγελου, με στόχο τη διατήρησή του για τις επόμενες γενιές

Τα 16 καλύτερα Christmas Markets για να επισκεφτείς φέτος τα Χριστούγεννα
Μάθε πότε ανοίγουν, πόσο διαρκούν και τι περιλαμβάνουν 16 μαγευτικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης

Η θεία Ανδρούλα: Το κορίτσι που δεν ενηλικιώθηκε ποτέ
Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το πρωί της 22ης Αυγούστου 1974 από Τούρκους στρατιώτες σε περίοδο εκεχειρίας

Τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση- Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η χώρα – έκπληξη που ανακηρύχθηκε ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι
Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο διαδικτυακός πράκτορας κρατήσεων Thomas Cook, αυτοί είναι οι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις πόλεων

Ανοικτές 6 ημέρες την εβδομάδα οι εκκλησίες-μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ
H ανακοίνωση απο το Υφυπουργείο Πολιτισμού

Έρχεται η Intervision 2025: Οι χώρες που θα λάβουν μέρος στη «ρωσική Eurovision»
Είκοσι μία χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην Intervision 2025.

«Emily in Paris»: Πότε κάνει πρεμιέρα ο νέος κύκλος της αγαπημένης σειράς (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Σε εικόνες από τον νέο κύκλο που δημοσίευσε το Netflix βλέπουμε την Emily σε ιταλικές πόλεις

Πέθανε ο Φρανκ Κάπριο: Γνωστός ως «ο πιο ευγενικός δικαστής του κόσμου» (VID)
Ήταν το κεντρικό πρόσωπο της τηλεοπτικής εκπομπής Caught in Providence

Κίτρινη προειδοποίηση για 40αρια σήμερα – Πότε τίθεται σε ισχύ
Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας