Δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2021
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» το νησί θα είναι έντονη, τόσο μάλιστα που τις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί και ονομασία.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το όνομα της κακοκαιρίας θα είναι Carmel και το Τμήμα Μετεωρολογίας αναμένεται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση-προειδοποίηση για τα χαρακτηριστικά της.
Η συγκεκριμένη ονομασία βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων που προαποφασίστηκαν και είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου. Η ονομασία δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία και το όνομα Carmel παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Οκτωβρίου 2021, η Τριμερής εθνική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μέσω των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών τους και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) αλλά και του Ευρωπαϊκού φορέα που συντονίζει σε τεχνικά θέματα το δίκτυο των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), εγκαινίασε τη διαδικασία ονοματοδοσίας συστημάτων ακραίου καιρού που θα επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο, για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Σεπτεμβρίου 2022.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, τις επόμενες δύο και πλέον εβδομάδες θα σημειωθούν βροχοπτώσεις πέραν του κλιματικού αναμενόμενου, με πιθανότητα πέραν του 90% για την πρώτη εβδομάδα, πέραν του 70% για τη δεύτερη εβδομάδα και κοντά στο 60% για την τρίτη εβδομάδα, σύμφωνα με το Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η εβδομαδιαία συσσώρευση θα είναι γενικά από 10 χιλιοστά μέχρι 30 χιλιοστά πέραν του κανονικού για τις περισσότερες περιοχές ενώ αναμένεται και αυξημένη χιονόπτωση.
Την ίδια ώρα σημειώνεται πως ο κίνδυνος για πλημμύρες είναι υπαρκτός σε όλες τις χαμηλές περιοχές με χαρακτηριστικά λεκάνης.
Στο χάρτη που ακολουθεί δίνεται η κατανομή των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα στα 6000 περίπου μέτρα (500hpa) όπου διακρίνεται καθαρά ο διαχωρισμός της ατμόσφαιρας σε αντικυκλωνική συμπεριφορά και ψηλές θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα (δυτική και κεντρική Ευρώπη – κίτρινο χρώμα) και στην κυκλωνική συμπεριφορά της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία συνοδεύεται από χαμηλές θερμοκρασίες στο επίπεδο αυτό.
Η διάταξη αυτή ευνοεί τον εγκλωβισμό ψυχρού αέρα πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα οδηγήσει τον καιρό των επόμενων δύο και πλέον εβδομάδων.
Στο επόμενο γράφημα, δίνεται ο προγνωστικός χάρτης επιφάνειας με τα καιρικά συστήματα που επικρατούν στις 12UTC στις 16 Δεκεμβρίου με κύριο χαρακτηριστικό ένα ασθενές βαρομετρικό χαμηλό που συνδέεται με τη χαμηλή πίεση στην ανώτερη ατμόσφαιρα και την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε συστήματος στην κεντρική, δυτική και νότια Ευρώπη.
Αναλυτικά ο καιρός
Ασταθείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την περιοχή, ενώ βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο κοντά στη Ρόδο κινείται αργά ανατολικά και θα επηρεάζει την περιοχή, από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα.
Το Σάββατο, περίοδοι με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά, που αναμένεται να δώσει μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα, αλλά από τα μεσάνυκτα και μετά ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά, αναμένεται χιονόπτωση. Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές και τοπικές καταιγίδες καθώς και χιονόπτωση στα ψηλότερα ορεινά. Τα φαινόμενα παροδικά θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Την Κυριακή, στα προσήνεμα παράλια, αναμένεται παροδικά πολύ ισχυρό μέχρι σφοδρό νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα, ενώ από τη νύκτα της Δευτέρας ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά.
Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι την Κυριακή, για να κυμανθεί κοντά ή λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, για να κυμανθεί πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.
Σχετικά


Κυρίως αίθριος ο καιρός - Πότε και πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ανακοινώθηκε η Βασίλισσα του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
«Η Βασίλισσα του Πάθους και της Τρέλας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού»

H Ryanair μπορεί να μην επαναφέρει τις αεροπορικές συνδέσεις της με το Ισραήλ
Η αεροπορική εταιρεία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναφέρει πτήσεις στο Ισραήλ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου το νωρίτερο

Η Κρήτη ανάμεσα στους 5 κορυφαίους προορισμούς wellness παγκοσμίως
Δεν προσφέρει μόνο γεύσεις αλλά και έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής

Ένα από τα ωραιότερα χωριά στον κόσμο βρίσκεται στην Ολλανδία και αξίζει να το ανακαλύψετε
Το μικροσκοπικό χωριό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την πλούσια ιστορία

Lidl Κύπρου: Κορυφαία στην ποιότητα και στις διακρίσεις
Η εταιρεία, κατακτώντας τη διεθνή διάκριση Superior Taste Award για τα προϊόντα της, επιβεβαιώνει ότι η ποιότητα και η γεύση παραμένουν στο επίκεντρο της εμπειρίας του καταναλωτή

Χριστουγεννιάτικη Διαδρομή στην καρδιά της Λευκωσίας
Μια γιορτινή εμπειρία που θα γεμίσει τη Λεωφόρο Μακαρίου με φως, χαρά και δημιουργικότητα, δίνοντας ζωή στο κέντρο της Λευκωσίας.


Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη σχολεία, αεροδρόμια και νοσοκομεία (λόγω απεργίας)
Παναπεργία 11ης Σεπτεμβρίου: Ποιοι επηρεάζονται και πώς θα λειτουργήσει η χώρα

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που συνδυάζουν πολυτέλεια και διακριτικότητα
Περιοχές που βρίσκονται «κάτω απο το ραντάρ» και (ακόμα) τις γνωρίζουν λίγοι τουρίστες

"Καλά θα πάει κι αυτό": Η νέα κωμική σειρά του Δημήτρη Αποστόλου στο Σίγμα
Πρωταγωνιστεί ένα all star cast ηθοποιών