Δημοσιεύτηκε στις 01 Δεκεμβρίου 2021
Θερμός αναμένεται ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου Kλεάνθη Νικολαΐδη.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως από ότι φαίνεται από τις εποχικές προγνώσεις ο φετινός χειμώνας, δηλαδή οι μήνες Δεκέμβρης, Γενάρης, Φλεβάρης, θα είναι σχετικά θερμοί μήνες. Ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε πως οι μέσες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στις κανονικές και λίγο πιο πάνω, ενώ το αθροιστικό ύψος βροχής, δεν φαίνεται να φτάνει τα κανονικά επίπεδα και θα κυμαίνεται από 60%- 70% των κανονικών. Όπως ανέφερε όταν λέμε κανονικό ύψος βροχής εννοούμε το κλιματικό ύψος, δηλαδή τον μέσο όρο της προηγούμενης τριακονταετίας.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου σημείωσε πως αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την Κύπρο, διότι ο συνδυασμός της σχετικά υψηλής θερμοκρασίας, σχετικά υψηλής μέσης θερμοκρασίας για την Κύπρο τους επόμενους τρεις μήνες μαζί με την σχετικά χαμηλή αθροιστική βροχή σε έναν τόπο ξηρικό όπως είναι η Κύπρος, γίνεται αντιληπτό, ότι θα είναι ένα επιπλέον πρόβλημα.
Ερωτηθείς αν σημειώθηκε χιονόπτωση στο Τρόοδος, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως πολύ ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε στην κορυφή Όλυμπος η οποία δεν θα κρατήσει. Είναι είπε, «ίχνη, δεν είναι μεγάλα ύψη». Πρόσθεσε πως είναι πιθανόν να έχουμε και σήμερα κατά την διάρκεια της ημέρας πολύ ελαφρά χιονόπτωση ή χιονόνερο.
Σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες σημείωσε πως κλιματικά ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, πιο συχνά ο Δεκέμβριος αποτελούν πρώτο μήνα πρώτης χιονόπτωσης. Εμείς είχαμε χτες κατά την διάρκεια της αλλαγής του μήνα.
Κάνοντας μια σύγκριση με την περσινή χρονιά, ανέφερε πως ο φετινός χειμώνας με τον περσινό φαίνεται ότι θα είναι περίπου στο ίδιο μοτίβο, προσθέτοντας πως και ο περσινός χειμώνας ήταν σχετικά ξηρός και θερμός.
Επεσήμανε ακόμη πως η μετεωρολογία βλέπει επί του εδάφους το τι γίνεται. Το ότι το κλίμα αλλάζει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι αναντίλεκτο ότι είναι ανησυχητικό. Η κλιματική αλλαγή η μεταβολή του κλίματος σε πιο θερμό και πιο ξηρικό είναι κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τις καιρικές συνθήκες των Χριστουγέννων, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τι Χριστούγεννα θα έχουμε. Παρόλο που υπάρχουν μοντέλα πρόγνωσης καιρού για τον επόμενο μήνα, η αξιοπιστία τους είναι εξαιρετικά χαμηλή, όπως είπε. Αυτό μπορεί κανείς να το πει με κάποιας μορφής ασφάλεια γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου, όπως εκτίμησε.
Πρόσθεσε ακόμη πως τα μέχρι τώρα ύψη βροχής είναι αρκετά απογοητευτικά για την περιοχή της Κύπρου, αφού τόσο ο Οκτώβριος όσο και ο Νοέμβριος είχαν πολύ κάτω του κανονικού βροχόπτωση, ενώ οι θερμοκρασίες ήταν λίγο πιο πάνω από τις κανονικές. Αυτό συνέχισε, επιβεβαιώνει και την εποχική πρόγνωση η οποία εκδόθηκε αρχές του Φθινοπώρου ότι θα είχαμε ένα ξηρό και σχετικά θερμό Φθινόπωρο.
Σχετικά

Αυτή είναι η πεντάδα με τις καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη - Ανάμεσά τους τρεις ελληνικές
Συνολικά έξι ελληνικές στη λίστα με τις 50

10 μαγικές εικόνες από το πιο «χαρούμενο νησί» στον κόσμο
Θα δίναμε τα πάντα για να βρισκόμασταν εκεί

Dexter Ressurrection: Ανακοινώθηκε η πρεμιέρα της σειράς
Πότε θα κάνει πρεμιέρα στην Αμερική η νέα προσθήκη στο franchise της σειράς

Τέλος τα Made in China iPhones - Αλλάζει στέγη η Apple
Ο τεχνολογικός κολοσσός αναγκάζεται να στραφεί μακριά από την Κίνα

Τα 5 ελληνικά νησιά που προτείνει η Daily Mail για το φετινό καλοκαίρι
Αν αναζητάτε διακοπές με λιγότερο κόσμο, ανεξερεύνητα τοπία και την αίσθηση ότι ανακαλύπτετε έναν μικρό παράδεισο, αυτά τα πέντε νησιά είναι ιδανικά

Κλείνει (την Παρασκευή) τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού
Από τη Σκαρίνου μέχρι την Ακτή του Κυβερνήτη

Καιρός: Βροχή και σκόνη σήμερα στην Κύπρο - Αναμένεται πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση

Αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες στη δυτική λωρίδα της οδού Τσερίου
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Τσερίου

Time Out: Οι 15 τοπ προορισμοί στον κόσμο για διακοπές τον Μάιο
Nα γιατί πρέπει να πάτε στην Αθήνα, εξηγεί

Εκεί που το αύριο αγκαλιάζει το χθες
Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection by Marriott, ετοιμάζεται να αφηγηθεί ιστορίες πολυτελούς φιλοξενίας και απαράμιλλης κομψότητας στην καρδιά της Λευκωσίας

H Telegraph προτείνει άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς αντί για Μύκονο και Βενετία
Οι προτάσεις του πρακτορείου για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τα μέρη που πλήττει ο υπερτουρισμός

Αγίου Πνεύματος 2025: Πότε πέφτει το τριήμερο του Κατακλυσμού φέτος;
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή, εορτάζεται πάντα ημέρα Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα