Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021
Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι φέτος αφιερωμένη στη χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη («Tourism for Inclusive Growth»).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) ωθεί τον παγκόσμιο τουρισμό προς τη βιώσιμη ανάπτυξη που περιλαμβάνει τις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου μέρους – επισκεπτών, φορέων, κοινοτήτων, επιχειρηματιών – αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Διασφαλίζει ότι κάθε κομμάτι του μωσαϊκού που λέγεται τουρισμός, έχει λόγο στο μέλλον του, συμπεριλαμβανομένων όσων υπό κανονικές συνθήκες κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο. «Leave no one behind» είναι η υπόσχεση των κρατών μελών του ΟΗΕ και των εξειδικευμένων Υπηρεσιών του, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΤ. Η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί λοιπόν υπενθύμιση για τον καταλυτικό ρόλο του τουρισμού στην κοινωνική ένταξη ευρύτερα, καθώς και για τη δέσμευση κάθε κράτους να βρίσκει την έκφρασή του αυτός ο ρόλος σε πολιτικό κι επιχειρηματικό επίπεδο.
Οι στόχοι αυτοί είναι ευθυγραμμισμένοι με το όραμα της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, που είναι «η βιώσιμη ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού με τρόπο ευεργετικό για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον». Γίνεται σαφές ότι ο ρόλος των φορέων του τουρισμού δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται στην αύξηση του αριθμού των αφίξεων περιηγητών στη χώρα. Όπως εύγλωττα τίθεται από τον ΠΟΤ, έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πέρα από στατιστικές και να αναγνωρίσουμε ότι πίσω από κάθε αριθμό, βρίσκεται ένας άνθρωπος. Ζητούμενα στον τουρισμό είναι σήμερα οι αυθεντικές εμπειρίες, το ποιοτικό τουριστικό προϊόν και η πρόκληση θετικών συναισθημάτων ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης και της παροχής φιλοξενίας. Επιπλέον, βασικός στόχος της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 είναι να επωφεληθούν περιοχές και κοινωνικές ομάδες που μέχρι στιγμής δεν έχουν επωφεληθεί επαρκώς από τα τουριστικά έσοδα του νησιού μας.
Πράγματι, μέσα από τις διάφορες συγκεκριμένες δράσεις που έχουν τεθεί προς υλοποίηση στα πλαίσια της Στρατηγικής, το όραμα του ΠΟΤ παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά στην Κύπρο. Έμφαση στην ανάπτυξη της υπαίθρου, υποστήριξη επενδύσεων που αφορούν ειδικές μορφές τουρισμού, σχέδια κινήτρων για την αναβάθμιση προϊόντος και πολιτικές που ενισχύουν τη συμμετοχή γυναικών, νέων και καλλιτεχνών στην παροχή αυθεντικών τουριστικών εμπειριών, είναι μόνο μερικές από αυτές.
Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού και φέτος, με το ελπιδοφόρο μήνυμα της χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης. Προσβλέπουμε σε ένα μέλλον που, όσες περιπέτειες κι αν περικλείει, έχει ως πρωταρχικό στόχο την ευρύτερη κοινωνική ευημερία της χώρας μας μέσω του τουρισμού.
Σχετικά

Διαμονή σε ένα υπέροχο τριγωνικό σπιτάκι, που κρύβεται μέσα στο δάσος της ορεινής Κύπρου
Το ξύλινο σπιτάκι που συνδυάζει την απλότητα με την άνεση

Η Lidl Κύπρου στηρίζει για ακόμα μία χρονιά την καλοκαιρινή κατασκήνωση του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
Έμπρακτη προσφορά της εταιρείας προς τον οργανισμό για την ενδυνάμωση και την κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών


Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία – Αισθητή άνοδος τις επόμενες μέρες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Πρώτες εικόνες από το ανανεωμένο Pendeli Resort στις Πλάτρες
Η αναγέννηση ενός ιστορικού ξενοδοχείου-Η Property Gallery ανακοινώνει το νέο Pendeli Resort στις Πλάτρες

Squid Game: America-Έρχεται το αμερικανικό spin-off με σκηνοθέτη τον David Fincher!
Το φαινόμενο Squid Game ταξιδεύει στο Λος Άντζελες με νέα ιστορία και βαριά ονόματα στο τιμόνι

30 χρόνια Partners: Η διαφημιστική που άλλαξε την επικοινωνία στην Κύπρο
Μια πορεία εξέλιξης, δημιουργικότητας και έργων με ουσία

Νέο μεγάλο ρεκόρ για το Squid Game στο Netflix
Η τρίτη σεζόν κατέλαβε την 1η θέση στα εβδομαδιαία Top 10 της πλατφόρμας σε 93 χώρες. Πρώτη φορά μια σειρά πετυχαίνει κάτι ανάλογο την πρώτη εβδομάδα προβολής της.

Olympo: Η νέα σειρά του Netflix που έχει προκαλέσει φρενίτιδα
Το “Olympo” είναι ήδη στη λίστα των δημοφιλέστερων σειρών του ελληνικού Netflix και σπάει ταμεία σε κάθε χώρα που προβάλλεται


Η Wizz Air (μόλις) ανακοίνωσε πτήσεις από τη Λάρνακα σε έναν νέο προορισμό
Νέο δρομολόγιο Wizz Air από Λάρνακα προς Tίρανα

Το “Maritime Cyprus 2025” επιστρέφει στο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa
Ένα κορυφαίο γεγονός του διεθνούς ναυτιλιακού χώρου σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο